Wat is de rol van bots in cryptohandel?

Cryptocurrencies staan erom bekend ongelooflijk volatiel te zijn, met prijzen die zelfs binnen enkele minuten dramatisch fluctueren. Beleggers hebben ook de mogelijkheid om deel te nemen aan cryptocurrency-handel over de hele wereld op exchanges (bijvoorbeeld op Kraken, Bittrex of Binance). De combinatie van de 2 bovenstaande factoren zorgen ervoor dat de menselijke capaciteiten gelimiteerd zijn ten opzichte van automatische tools door de volgende zaken:

  1. Ten eerste zijn beleggers in veel gevallen niet in staat om snel genoeg te reageren op prijsveranderingen om de optimale transacties te verkrijgen die theoretisch voor hen beschikbaar zijn. Vertragingen in beurzen en transactietijden verergeren dit probleem.
  2. Ten tweede kunnen beleggers eenvoudigweg niet zoveel tijd aan de cryptocurrency-markten besteden als nodig is om altijd de beste transacties te bereiken. Dit zou 24 uur per dag monitoring van cryptocurrency-uitwisselingen over de hele wereld vereisen.

Gelukkig zijn er voor veel beleggers oplossingen voor deze problemen. Een van de primaire oplossingen zijn bots, of geautomatiseerde tools die transacties uitvoeren namens menselijke investeerders. Bots zijn een controversieel onderdeel van de markt, en er zijn redenen om ze te gebruiken, net zoals er redenen zijn om ze helemaal te verbannen. Hieronder zullen we de rol van cryptobots in de wereld van cryptocurrency onderzoeken.

Enkele van de primaire functies van de cryptocurrency-handelsbot

Automatische handel

Het is duidelijk dat bots automatische handelsmogelijkheden hebben. Dit is zoals hierboven aangehaald, het grote voordeel van cryptobots ten opzichte van zelf te handelen. Het is onmogelijk om 24h per dag aanwezig te zijn op uw computer en alles goed op te volgen. 

Mirror trading (spiegel handel)

Dit zijn bots die acties spiegelen van andere bots. Dit is meestal met een abonnement dat je maandelijks moet betalen om toegang te krijgen tot de beste trades. Het is daarom belangrijk om research te doen welke bots je wilt spiegelen.

Short Sell 

De bots moeten de crypto’s short kunnen verkopen, zodat je grote verliezen tijdens een bearmarkt kunt voorkomen en tegelijkertijd grote winsten kunt verdienen.

Track and Trade

De cryptocurrency-handelsbot moet in staat zijn om meerdere munten tegelijkertijd te kopen en verkopen, omdat de marktfluctuaties aanzienlijk kunnen zijn. 

Welke soorten Bots zijn er? 

Er zijn veel soorten cryptocurrency-bots. Een van de meest populaire typen is de arbitrage bot, volgens bitcoin.com. Arbitrage Bots zijn tools die prijzen over beurzen onderzoeken en transacties uitvoeren om te profiteren van verschillen. Omdat de prijs van een cryptocurrency zoals bitcoin de neiging heeft enigszins te variëren van ruil tot ruil, kunnen bots die snel genoeg kunnen bewegen beurzen verslaan die zijn vertraagd in het bijwerken van hun prijzen. Als je ziet dat bitcoin lager is op 1 beurs, en hoger op de andere. Kan je snel bitcoin kopen op de ene beurs en verkopen op de andere. Uit deze kleine verschillen maak je winst. 

Andere soorten bots gebruiken historische prijsgegevens om handelsstrategieën te testen, waardoor beleggers in theorie een voorsprong kunnen nemen. Nog andere bots zijn geprogrammeerd om transacties uit te voeren met bepaalde signalen zoals prijs of handelsvolume.

Hoe werken bots?

Beleggers kunnen zich abonneren op gratis bot programma’s om te helpen bij hun cryptocurrency-handel. Aan de andere kant hebben veel bots gebruikskosten, waarvan sommige behoorlijk duur kunnen oplopen. 
Doorgaans zoeken beleggers naar de bot of bots die voor hen het nuttigst zijn en downloaden vervolgens de code van een ontwikkelaar.

Bots kunnen ongelooflijk nuttig zijn, hoewel er nog steeds een debat gaande is over de vraag of ze moeten worden toegestaan in de handel in cryptocurrency. Om de impact van een bot te maximaliseren, moet een belegger echter weten hoe hij de tool het beste kan gebruiken.

Wat wij aanraden is om op verschillende forums en websites ervaringen te zoeken over de verschillende bots. Zoek: Bitcoin Code ervaringen, of een andere bot + ervaringen om inzicht te krijgen van andere die de bot gebruiken. Wij zoeken dit ook soms op in andere talen om een meer compleet beeld te krijgen.  

Wat is een cryptobot niet?

Wat veel nieuwe beleggers denken is dat je met een cryptobot snel rijk zal worden. Ten eerste bieden veel bots een marginaal rendement, zelfs als ze correct werken. Ten tweede zijn veel bots eenvoudigweg niet goed ontworpen; beleggers moeten onthouden dat de crypto-botruimte even ongereguleerd (of meer) is als de cryptocurrency-wereld zelf. Ten derde, en vooral, vereist succesvol gebruik van een bot een grondige kennis van de cryptomarkten en een uitstekend ondersteunend investeringsplan.

Voor sommige beleggers kan een bot een nuttig hulpmiddel zijn om te helpen bij hun cryptocurrency-handel. Voor anderen echter, tegen de tijd dat ze het werk hebben gedaan om zich voor te bereiden op het adequaat gebruiken van een bot, hebben ze mogelijk niet langer zijn diensten nodig.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: