We zijn inmiddels zo gewend geraakt aan internetbankieren, online betalen en iDeal, dat wanneer de functionaliteiten het begeven dit grote gevolgen heeft voor de detailhandel en eigenlijk de hele Nederlandse economie. De eerste bank die problemen ondervond met internetbankieren was de ING. De problemen begonnen woensdag 3 april. Een dag later begint het reguliere nieuws pas echt aandacht te besteden aan de problemen van de bank, terwijl de social media al eerder volstond met klachten over de storingen. De problemen waren zo omvangrijk dat ze niet snel even konden worden opgelost. Niet alleen de ING, ook andere Nederlandse banken, zoals de Rabobank, ABN Amro en de SNS Bank kregen opeens problemen met het betalingsverkeer.

banken storing

‘Technisch mankement’

In eerste instantie ontkennen de banken dat de storingen te wijten zijn aan cyberaanvallen van hackers. De politiek wordt door de consumentenbond aangesproken om over te gaan tot het regelen van een wettelijke compensatie voor klanten die hinder en schade ondervinden van het disfunctioneren van het betalingsverkeer via banken. Vrijdag 5 april laat de ING weten dat alle problemen zijn opgelost en bieden hun verontschuldigingen aan. De blackout zou door een technisch mankement komen. Zaterdag gaat het echter weer fout en blijkt het om toch iets meer dan een technisch mankement te gaan. Het is natuurlijk niet fijn voor een bank om te erkennen dat ze worden gehackt, dat schaadt het vertrouwen, echter zijn de banken inmiddels zo ver dat ze nieuwe cyberaanvallen niet uitsluiten. Een stok achter de deur.

Ddos-aanval

Over de oorzaak van de storingen zijn de berichten echter zeer tweeslachtig, is het de falende techniek of toch cybercriminaliteit van hackers, middels een zogenaamde DDoS aanval? DDos staat voor ‘distributed denial-of-service’. Het zijn aanvallen om computernetwerken onbruikbaar te maken door grote hoeveelheid data te versturen. Uiteindelijk lijkt de MSM het eens te worden dat de betalingsellende bij verschillende banken wel veroorzaakt zijn door cyberaanvallen. De ING schakelt het Ministerie van Justitie in om de daders te achterhalen.

Andere geluiden

Vanuit een andere hoek komen er ook nog andere geluiden naar boven. Sommige verdenken de bankiers van opzet, een heuse testcase. Om de Nederlandse bevolking te peilen. Een zaadje te planten. Daarover schreef Meneer Teun al het artikel: Let op: Uw spaargeld is in gevaar. Hoe zou het Nederlandse volk reageren als net in Cyprus, alle banken hun deuren zouden sluiten en er ook geen online betalingen meer kunnen plaatsvinden? Komt er opstand en verzet? Zijn de storingen een voorbode op wat komen gaat?

Internet anders inrichten

Volgens hoogleraar informatica Jan Friso Groote van de Technische Universiteit Eindhoven moet de inrichting van internet anders om toekomsite bankstoringen te voorkomen. Hij denkt dat banken achterlopen op het internet. Op Ed.nl staat te lezen: “De systemen die banken gebruiken zijn uitermate geschikt voor de kleinschalige toepassing van internet uit de begintijd. Maar ze zijn niet meer geschikt voor het internet zoals het nu gebruikt wordt“, aldus de hoogleraar. Voorlopig wil ik de waarheid omtrent de bankstroingen ergens in het midden houden, maar wie het weet mag het zeggen.

Lees ook: Internetwinkeliers bezorgd over cyberaanval ING

32 reacties

  1. Natuurlijk wordt u allen voorgekookt. Maar dat de staat niet weet dat dit niet nodig is in Nederland is vreemd. Wij behoren toch tot het meest onnozele domme schreeuwerige asociale armoedzaaiers volk op deze planeet. Waarom dan een test ?

  2. Ik vermoed ook dat er opzet in het spel is bij de bankenstoring. Een generale repetitie om op bevel van de elite de boel binnenkort in heel Europa plat te gooien, zodat het financiële systeem wel in moet storten.

    De overheid is absoluut onbetrouwbaar. Ik geloof geen enkele minister of premier.

    1. Klink helemaal zo gek nog niet. De grote meerderheid van de dingen die gebeuren komen we uiteindelijk toch niet te weten. Er zal dus zeker wel meer aan de hand zijn dan een technisch foutje. En het begrip cyberaanval vind ik nog heel onduidelijk eigenlijk. Wat is de schade? Zijn er gegevens gelekt van bankrekeningen? Wat wordt er nu gedaan om het in de toekomst te voorkomen? Je moet maar gissen naar de antwoorden. En al geven ze een antwoord, de bankiers kan je helaas niet meer vertrouwen.

  3. Eerlijk gezegd vertrouw ik de informatievoorziening van de banken voor geen cent. Eerst zou men problemen hebben gehad met het inlezen van data. Ook wist men het lange tijd helemaal niet wat er aan de hand was en kon men er daarom niets over zeggen. Ook niet een simpele melding als: We hebben een storing, weten echter nog niet hoe of wat. Later hoort u meer.

    Door een zogenaamde DDos aanval kan men volgens mij geen storingen krijgen bij het inlezen van databestanden.

    DDos is volgens mij vooral voor ING een woordje uit de hemel. Opeens gaat alle aandacht de andere kant uit. Geen aandacht meer voor Kaaiman-eilanden geen aandacht meer voor slechte geautomatiseerde systemen van de ING.

    Vertrouwen, een woordje dat steeds onzekerder wordt
    qua lading

    1. Ik weet het niet Ben, maar zelf heb ik regelmatig computerproblemen, die terug te voeren zijn op aanpassingen via automatische updates van Windows, Virusscanner en Internet. Ook persoonlijk heb ik wel eens moeite om data, die eertijds zonder problemen ingeladen werden, alsnog in te laden. Na verloop van tijd wordt dit wel opgeheven, maar wat er precies in mijn computer gebeurd is, kan ik niet achterhalen.
      Ik vraag me wel eens af hoe onafhankelijk Microsoft nog is t.o.v. regeringen en politiek. Trouwens niet alleen Microsoft, maar ook andere softwarehuizen zoals bijv. Oracle (Java).

      1. De rol van dhr. Gates is mijns inziens dubieus. Zeker omdat hij onlangs verkondigde dat al het geld eigenlijk alleen nog maar elektronisch zou moeten bestaan en niet meer contant. Maar daar bedoelde hij vast geen BTC’s mee…

      2. Waar is de goede oude tijd van DOS 3.3 en WP 5.1 , alleen de matrix printer maakte veel herrie. Voor de rest deed het bakkie met de 8086 het altijd. Toen kreeg ik een 386SX met Windows 3.1 en even later een 486 met internet. Ik belde in met een 14K4 en later een 28K8 modem bij HetNet van KPN en later bij Demon Internet, toen nog op een zolderkamer aan de Prinsengracht dacht ik. Als ik ’s nachts belde nam er een Engelsman op. De browser heette Mosaic volgens mij, de voorloper van Internet Explorer. Internet had nog romantiek! Het was nog een medium voor intellectuele mensen om informatie mee uit te wisselen. Men had het over nettiquette… Afijn… ik zit er al een tijdje serieus aan te denken om mijzelf (een tijdje) af te sluiten van dit virtuele wereldje en mij helemaal terug te trekken en als een kluizenaar alleen nog met de poten in de grond…

    2. Het is makkelijk om het op een ddos af te schuiven. Overmacht, hackers, kan niemand iets aan doen. Eigenlijk zou het niet moeten kunnen. ING is een bank met miljarden, die zouden toch gewoon de kennis in huis moeten hebben om dit snel en krachtig op te lossen? We hebben als belastingbetaler ze zelfs nog voor 10 miljard geholpen!

      Verder ook geen andere berichten over wat er nu daadwerkelijk precies is gebeurd. WE moeten maar gissen naar de precieze gebeurtenissen.

    3. Helemaal mee eens Ben.

      Het vertrouwen is bijna tot het minimum gereduceerd. Of het nu de politiek is, de energiereuzen, zorgverzekeraars, banken of je eigen werkgever (als je die al hebt) het is allemaal gebaseerd op winst maken.

      We zijn getuige van een unieke en historische periode van de wereldgeschiedenis. Over 50 jaar staat dit hoofdstuk met kapitalen geschreven in de geschiedenis boeken. Het systeem is verrot. De mensen zijn nummers geworden. We beconcurreren elkaar, terwijl we veel meer kunnen bereiken door samen te werken. Het is toch te gek voor woorden dat zorgverzekeraars winst moeten maken, ten koste van zieken. Het is voor mij niet te rijmen dat onze eigen minister van volksgezondheid, mevrouw Schippers, belangen heeft in de tabaksindustrie.

      Er gebeurt zo veel in de wereld. Waar een aantal decennia geleden mensen een heel jaar over spraken, is het aantal verontrustende nieuwsberichten niet meer bij te houden, en nee dat komt niet alleen doordat we in een informatiemaatschappij leven. Eerlijk gezegd zit ik (al langere tijd) te wachten wie de lont in het kruitvat aansteekt.
      Is het de “preventieve” aanval van Israël op Iran of toch Syrië? Is het de megalomane Noord Koreaanse dictator? Begint het dan toch in Amerika, waar bijna 1 op de 6 van voedselbonnen leeft? De derde intifada? Een nieuwe beurscrash die 2008 doet verbleken? Of is het toch de sociale onrust die zich gaat verhevigen in de EU?

      Het vertrouwen is weg, normen en waarden zijn veranderd, het is steeds meer een solistische maatschapij geworden, de schulden zijn onoplosbaar en er zijn veel, heel veel andere problemen, om tot duurzame oplossingen te komen. Alleen rijk & machtig zal er geen last van hebben, de rest, de 99% staat erbij en kijkt er naar.

  4. Soort 9-11 maar dan cybermatig. Op basis van dit soort attacks worden straks hele strenge internetwetten door het europarlement gejast. Moet je een internet-ID of -rijbewijs hebben. Kan je niet meer anoniem je gal spuwen op fora als dit.

    Internet hebben ‘ze’ namelijk nog niet onder controle. Dat gaat nu gebeuren. Dan kan straks alle cash worden afgeschaft en wordt iedereen aan ketens.. pardon het internet gekluisterd.

    Let maar op, binnenkort komt er ‘beleid’ op dit punt en daarna komen er ‘richtlijnen’, ‘verordeningen’ en wetten die de vrijheid op internet volledig beteugelen.

    1. das namelijk hoe het werkt. Het systeem. Door velen verward met ‘elite’, door sommigen ‘K’ genoemd. Ghost in the machine. De drijvende kracht onder alle ontwikkelingen. Een elite drijft daar slechts op. Is speelbal van het systeem.

      Het geldsysteem heeft namelijk een einde in zich. Zoals elk schaakspel. Een bepaalde uitkomst. En de uitkomst van het geldspel is 1 wereldmunt. Daar gaat Japan op uitlopen. De waarde van geld moet worden afgeschaft. Een andere manier is er niet. Want de rente is te hoog om te kunnen afbetalen. Laat staan aflossen. Dus moeten rente, en in de slipstream waarde worden afgeschaft. En daarvoor is nodig dat wisselkoersen worden afgeschaft –> 1 munt.

      Dat is de uitkomst van het spel.

      Om dat te bewerkstelligen heeft het systeem controle nodig. De gehele circulatie moet onder controle, want zo kan de benodigde geldvoorraad worden berekend en alternatieve (ruil)systemen mogen geen roet in het eten gooien. Vandaar dat het hele internet op slot moet. Naties afgeschaft, en munten afgeschaft.

      Dat is het systeem. De ghost in the machine. Die is de baas. Die ligt onder alles. En zij die naar elites wijzen, wijzen naar mensen, en laten zich dus in de luren leggen door het systeem. Lieden die naar een elite wijzen hebben niet in de gaten wat er werkelijk aan de hand is. Uw vijand is geen (groep) mens(en), uw vijand is het systeem.

      1. dave, ik lees opeens hele wijze woorden!
        Ik ben al jaren aan het dubben in hoeverre clubjes van mensen er toe doen of in hoeverre het systeem op zich verantwoordelijk is voor de gang van zaken.
        KTM zegt clubje Khazaren.
        Ik ben eerder geneigd te zeggen: Systeem!

      2. Dave , de essentie is toch volgens jou het systeem dat de vijand is , nou is een systeem een uitvinding van de mens.
        Dus , blijft toch de mens zijn eigen vijand .
        Met andere woorden , ik vertrouw de mens niet meer in het banken systeem , daar het ze lukt om al enige jaren de boel te belazeren om hun tijd te kopen voor eigen belang van vermogen.
        Meestal hebben de slimmeriken het al weggesluisd en mag na hun de boel wel ploffen , Cyprus is een mooi voorbeeld van banken die al van tevoren leeggeplunderd waren en het spaarzame volk de rekening kreeg te betalen door confiscatie van spaar tegoeden .
        Conclusie , nog steeds denk en doe werk van mensen om het systeem uit te vinden om een ander te plukken .
        Geldgeile mensen willen maar een ding , macht , en steeds meer en meer macht ontaard in hebzucht .
        Hebzucht is de voedingsbodem van diverse elite om zelfs de wereld macht te willen bezitten .
        Zo zie je maar Dave , de hebzuchtige mens is jou vijand en niet het woord systeem .

        1. De mens is een stamdier. De verschillende krachten houden de stam in balans. Destructieve karakters worden voorgoed het bos ingestuurd of de stam legt vroeger of later als geheel het loodje. Op de een of andere manier is de factor agressie en hebzucht doorgeschoten, er is religie bijgekomen. Langzamerhand werd het meer een grootschalig fokprogramma met enkele psychopaten aan de leiding. Dat is feitelijk wat er nu aan de hand is. De psychopaten worden niet langer het bos ingestuurd of op een eilandje achtergelaten maar kunnen zich anoniem voortbewegen, carrière maken en aan de top samenklonteren. Hier is echt onderzoek naar gedaan. Zoek het op internet op en je komt het zeker tegen.
          Maar het is ook het systeem wat zichzelf in stand houdt. Hebzucht zit in ieder mens maar in de megasteden wordt die niet in toom gehouden. Je doet er niet meer toe, je kan niet met je buren die vervelende bankier zijn huis uitzetten. Wij kunnen op menselijk niveau geen controle meer uitoefenen. Wij zouden ons kunnen organiseren maar ook hier geldt dat de meesten van ons alleen maar bezig zijn met het streven naar meer…
          Wat zich afspeelt op microschaal zie je op macroschaal terug.
          Poppetjes moeten worden vervangen maar het systeem moet ook op de schop.
          Er moeten check en balances komen om de destructieve krachten te temmen of te kanaliseren in bijv. sport. Educatie en politiek moeten erop gericht zijn het beste uit de mens te halen en laten ze dat al decennia in hoog tempo afbreken…

  5. Kom er maar in met alle komplotten. De oorzaak blijkt echter veel banaler te zijn. Ik heb van diverse ICT-ers die bij de ING werkten gelezen dat hun serverpark een totale puinzooi is, en dat er ouderwets “met de hand” geback-upped wordt. Er wordt bezuigingd op apparatuur en in het ICT gedeelte is de sfeer slecht en de boel is ook niet goed bezet, Duidelijk kwestie van slechte prioriteiten qua bezuinigingen.
    Dat het vooral telkens weer ING is is waar het misgaat is dan ook weer geheel logisch. Dus niks komplotten en achterliggende gedachten, gewoon ordinaire bezuinigen waar het eigenlijk niet moet.

    1. Lijkt mij sterk pe,
      Ik ken een voormalig programmeur van de -ik meen- RABO heel goed.
      NB Kwam hij door mij in de IT!
      Menig bank heeft op drie locaties synchrone systemen. Als er een jumbo neerstort op de ene locatie heeft men nog twee “backups”.
      De bunkers waar de servers staan kom je niet in zonder screening en andere beveiliging.
      Er zitten 24/7 mensen bovenop. Wat ik begreep zijn de interne systemen met een nauwe bottleneck verbonden met het Internet. Er komt niks doorheen tenzij alle data consistent zijn. Worstcase komt er een roll back en was het weer zoals het was. Van binnenuit kan je wel eea. doen maar heb je corrupte bankmedewerkers nodig. Zo kan je ’s nachts geld creëren en mits dit ’s ochtend tijdig wordt gepind zou het spoor met medewerking van meerdere interne mensen worden uitgewist of in ieder geval gemaskeerd.
      Ik heb zelf ook menig e-commerce systeem neergezet en voordat een webwinkel werkt heb je als programmeur al heel wat testen moeten doorlopen. Dus “puinhoop” zal wel meevallen. Wellicht loopt men achter qua balanced load, advanced caching, ddos pareren, etc.

        1. Tweakers… Ik ga niet eens kijken… Na twee decennia IT weet ik als geen ander dat IT-ers niet bepaald de fijnste mensen zijn. Allemaal in hun ivoren torentje. Zij zelf weten alles en de rest is kut. Ik generaliseer natuurlijk maar het is vaak keihard moddergooien. Ik hecht er geen waarde aan. Reken maar dat de grote banken hun zaakjes keurig op orde hebben. Trouwens 100% veiligheid bestaat niet. Je kan wel zorgen dat je onveilige situaties zo snel mogelijk onderkent, pareert en een roll back doet. Soms gaat het fout maar ik vind dat het toch netjes is afgehandeld. Ook denk ik dat het twee losse dingen zijn. Internet fout en een ddos aanval…
          Bedenk dat het een kat en muis spel is.
          Soms halen de muizen de kat even in…

          1. ING ligt er al weer uit. Nieuwe draad op Tweakers met veel comments

            Hoewel ik niet alles begrijp, heeft men het daar vooral over het random veranderen van saldo’s de vorige keer. Wat dus niet zou mogen.

            “Er zijn complete architecturen ontworpen om zo goed mogelijk met een DDOS aanval om te gaan, graceful degradation is het keyword. Uiteindelijk ga je echt down, niets aan te doen. Anyway de DDOS aanval was een paar dagen geleden, de schade daarvan is al lang hersteld als het goed is. Een paar dagen daarvoor was de echte storing. Waaruit bleek dat er echt iets mis is met de ICT voorzieningen van ING. Hoe erg het al is als de site het even niet doet of het systeem plat gaat. Het bleek dat de data-integriteit van het systeem niet gewaarborgd is. Het random veranderen van saldo’s geeft dit gewoon aan. Er is geen enkele reden waarom een goed uitgedacht systeem op zo’n grote schaal banksaldo’s zou mogen aantasten. Er zijn zoveel software patterns om dat tegen te gaan. ”

            Link:
            http://tweakers.net/nieuws/88356/ing-kampt-opnieuw-met-storing-internetbankieren.html

  6. @ dhr bennink,
    jij vertrouwt de informatievoorziening van de banken niet. Ik ook niet.
    Ik ben benieuwd wat eruit de offshore leaks gaat komen.
    Het zou wat zijn als zou blijken dat de nederlandse banken afgelopen week zijn bezig geweest om informatie te wissen m.b.t. dubieuze constructie met belastingparadijzen.
    Alhoewel ik denk dat de banken gewoon twee informatiesystemen hebben gebasseerd op het principe van de bouwfroude.

  7. Het is allemaal toeval, toch?
    Even wat problemen bij de grote ING bank, saldo’s die niet meer kloppen en spontaan komt er een DDos aanval op zowel ING maar even later ook een ander bankje.

    Het nieuws ging even alleen maar over de zwendel bij de Roverheid en het nieuws blijft dat we in zwaar weer blijven omdat de economie niet zo best gaat.
    Ofwel ik schop iemand z’n benen onder z’n lijf en zal in de media roepen dat het nog niet zo goed gaat met die persoon.
    Tuurlijk zal die persoon weer willen herstellen, maar als ik hem weer zie lopen schop ik weer z’n benen onder z’n lijf vandaan en zal in de media roepen dat we de broekriem even moeten aantrekken voor herstel en we even moeten doorbijten.

    Chaos scheppen in het nieuws doet wonderen, mensen die al onderaan van de afgrond staan een trap nageven is niks bijzonder voor de Roverheid.
    Gij zult niet stelen is hun vreemd.

    Een paar miljard uit de staatskas verdwenen en we hebben het niet meer over.

    Nu plots de bank wat na poging van verdoezeling van gelden nu ook plots een cyberaanval krijgt???

    Ja mensen, het gaat weer wat beter, de export blijft aantrekken.. o o o wat gaat het dan goed.

    Woekerwinsten op de Zorg, op de brandstof, op burgerzaken, op de sancties bij overtredingen, tja waarom gaat het sinds enkele tijd toch niet zo goed hier in ons landje? ik zal het echt niet weten, misschien eens een biertje drinken met Rutte in een café!!

  8. Tja als ik alles lees in de vorige reacties dan wordt ik zo moe. De reacties zijn goed maar als ik deze gedragingen bij banken moet verwachten dan zijn we nog niet jarig, bewust en soms onbenullig een chaos maken.
    Maar ik heb nog een ander verhaal: Kort geleden werd er van uit Brussel onze regering en banken duidelijk gemaakt dat ze al hun bankinformatie aan Brussel ter continue inzage moeten geven.
    Geen bank of regering protesteerde. Mijn vermoeden was en is, dat op de rommeldagen van de banken ze bezig waren om de zaken zo om te zetten dat Brussel nu automatisch inzage in onze rekeningen heeft gekregen. Big Brother wordt machtiger, vergeet niet dat deze allemaal bij de Bilderberg groep horen en samen vooraf overleggen en nu aan het uitvoeren zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: