Wat is er zo opwindend aan Bitcoin?

Bitcoin krijgt heel wat lof en kritiek toegezwaaid. Ontdek wat Bitcoin zo spannend maakt. 

Veel nieuwszenders maakten aanvankelijk melding van Bitcoin als oplichterij en illegale geldmakerij. Maar al die speculaties zijn voorbij nu mensen beseffen dat Bitcoin meer toepassingen in de echte wereld heeft. Verscheidene institutionele beleggers en bedrijven hebben omvangrijke Bitcoin-reserves aangelegd om hun portefeuilles te diversifiëren en zich in te dekken tegen inflatie.

Bedrijven en particulieren over de hele wereld gebruiken ook steeds vaker Bitcoin als betaalmiddel voor goederen en diensten. Intussen blijven sommige critici volhouden dat Bitcoin een zeer volatiele munt is, die ongeschikt is voor dagelijkse transacties. Wat is er dan zo spannend aan Bitcoin? Het volgende artikel gaat in op de unieke eigenschappen van Bitcoin.

Een gedecentraliseerd financieel systeem

Een van de redenen waarom Bitcoin steeds meer institutionele beleggers, handelaren en particulieren aantrekt, is het gedecentraliseerde netwerk. Bitcoin is een elektronische munt die werkt op een peer-to-peer netwerk zonder een centrale entiteit. Transacties vinden plaats op de blockchain die de publieke adressen en activiteiten van gebruikers valideert op een gedeeld digitaal grootboek.

Het Bitcoin-grootboek is versleuteld en onomkeerbaar, waardoor het vrijwel onmogelijk is om transacties te manipuleren. Hierdoor blijft er vertrouwen tussen de partijen, zodat er geen derde partij nodig is om toezicht te houden op de transacties. Doordat er geen tussenpersoon is, kunnen Bitcoingebruikers wereldwijd geld versturen en ontvangen zonder tussenkomst van de overheid of een bank.

Het gedecentraliseerde netwerk van Bitcoin elimineert de bureaucratieën van de traditionele financiële systemen en geeft gebruikers de verdiende autonomie over hun geld. Het stelt gebruikers in staat om overal ter wereld geld over te maken of te ontvangen en rijkdom te verwerven wanneer het hen uitkomt. U kunt Bitcoin verhandelen via een persoonlijke portefeuille of een crypto-uitwisselingsplatform zoals Bitcoin System

Relatief lagere transactiekosten

Verschillende mensen zijn ook enthousiast over Bitcoin vanwege de lage kosten van transacties. Een van de redenen is dat bij Bitcoinbetalingen geen derde partijen betrokken zijn. Bovendien is Bitcoin niet afhankelijk van bakstenen gebouwen zoals banken en geldverwerkers. Dat verlaagt de transactiekosten aanzienlijk, waardoor gebruikers wat financiële respijt krijgen.

Voor transacties met Bitcoin is geen bankrekening of papierwerk nodig. In plaats daarvan kunnen gebruikers kiezen tussen een koude of een warme portefeuille, waarvan de meeste gratis online beschikbaar zijn. Bovendien betaalt u voor Bitcoin geen wisselkosten, omdat u alleen het bedrag aan Bitcoin hoeft over te maken dat overeenkomt met de waarde van het gewenste goed of de gewenste dienst. Het verwerken van betalingen via een crypto-uitwisselingsplatform brengt meestal minimale transactiekosten met zich mee. De kosten zijn echter nog steeds relatief lager dan voor bankoverschrijvingen en kredietkaarten.

Veilige en onmiddellijke betalingen

Bitcoin maakt ook betere beveiliging van transacties en snelle verwerking van betalingen mogelijk. De onderliggende blockchain-technologie van Bitcoin verifieert en valideert de openbare adressen en transacties van alle gebruikers op een onomkeerbaar digitaal grootboek. Het platform bestaat uit duizenden nodes over de hele wereld, die elk een kopie van de databank bevatten.

De blockchain werkt het grootboek consequent bij, waardoor een accuraat logboek van transacties voor alle gebruikers toegankelijk is. Door de database te versleutelen en transacties onomkeerbaar te maken, beschermt de Bitcoin-blokchain gebruikers tegen risico’s, waaronder dubbel geld uitgeven en fraude, waardoor transacties beter beveiligd zijn. Bovendien is de blockchain schaalbaarder en kan hij betalingen binnen enkele minuten verwerken.

Het Bitcoin-netwerk verwerkt betalingen ook snel omdat het gedecentraliseerd is, zonder een centrale entiteit die transacties regelt. In tegenstelling tot traditionele betalingssystemen beperkt Bitcoin de handel tot slechts de twee betrokken partijen, waardoor snelle geldoverdrachten gegarandeerd zijn.

Innovaties

Bitcoin ondersteunt ook innovatie, omdat het de snelle ontdekking en ontwikkeling van nieuwe producten voor een gedigitaliseerde economie vergemakkelijkt. De blockchain-technologie stelt vernieuwers in staat om nieuwe goederen en diensten te bouwen en diverse bedrijfsprocessen te verbeteren. Veel studies hebben aangetoond dat blockchain-integratie de uitvoering van slimme contracten, kwaliteitscontroles en het beheer van de toeleveringsketen effectief kan stroomlijnen.

Al met al zijn er zoveel spannende dingen aan Bitcoin. Maar de meest fantastische extraatjes zijn:

  • Een gedecentraliseerd betalingssysteem.
  • Transacties tegen lage kosten
  • Veilige en snelle verwerking van betalingen.
  • Innovatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: