Wat wordt de beste en snelste cryptocurrency?

6

Van groot belang voor de toekomst van cryptocurrencies is de snelheid waarmee transacties kunnen worden gedaan en de schaalbaarheid van de totale blockchain. Er worden momenteel verschillende nieuwe technologieën ontwikkeld om onder andere de Bitcoin blockchain en het Ethereum netwerk te verbeteren en te optimaliseren. We gaan het hebben over Bitcoin Lightning, Sharding, Plasma en nog een aantal andere projecten.

crypto toekomst

Bitcoin: Lightning Network

Het draait bij Bitcoin (core) de laatste tijd voornamelijk om het ‘Lightning Network’. Eind 2016 werd de eerste béta gelanceeerd. In maart 2018 is Lightning van de testfase naar de live omgeving gegaan. Het is een ‘second layer’ betalingsprotocol die bovenop het protocol van bitcoin is ontworpen. De bitcoin ontwikkelaars proberen de massa warm te maken voor deze nieuwe manier voor bitcoin transacties. Dat moeten transacties worden met de snelheid van het licht en tevens stuk goedkoper dan tegen de huidige fees die worden gehanteerd. Ook zou dit bitcoin bliksem project een onbeperkte hoeveelheden transacties mogelijk moeten maken. Het Lightning Netwerk is volgens veel bitcoin aanhangers de toekomstige revolutie binnen de Bitcoin-scene. Ook de privacy van de gebruikers wordt beter, dus er zitten vele voordelen aan. Momenteel is één en ander nog erg technisch van aard, maar daar wordt natuurlijk ook aan gewerkt. Verschillende apps en dapps zijn in ontwikkeling.

Ethereum: Plasma / Sharding

Sharding zal de bestaande blockchain van Ethereum kunnen verbeteren. Plasma zal toelaten ‘microkettingen te creëren die specifieke transacties hosten’, bedoeld om bovenop het bestaande Ethereum te worden gestapeld. De Ethereum blockchain zou hiermee naar een volgende fase evolueren. De Ethereum blockchain, is net als de bitcoin blockchain, enorm groot. Hierdoor is het soms log en kan het de pieken in gebruik moeilijk aan. Door de nieuwe planne ontstaat er een ‘multichain protocol’ in een netwerk met kleinere blockchains. Hierdoor wordt de hoofd blockchain niet belast met data. De hele datachain wordt als het ware opgedeeld in hele kleine stukjes. Ergens lijkt het concept enigszins op dat van Bitcoin Lightning. Vitalik Buturin heeft er in ieder geval vertrouwen in dat Plasma / Sharding gaat werken. Hij verwacht dat het netwerk opgeschaald kan worden tot tienduizenden transacties per seconde. Lees hier meer Sharding en Plasma

EOS

EOS is al geprezen om zijn schaalbare ecosysteem voor de ontwikkeling van dApps (Decentralized Apps). Het is een groot en relatief nieuw crypto project. Het is momenteel de 4 na grootste crypto ter wereld qua marketcap (die is op momente van schrijven 5 miljard dollar). Het zou een soort besturingssysteem moeten worden waarmee gebruikers hun eigen dApps en blockchains kunnen samenstellen. Waar de bitcoin blockchain momenteel ‘slechts’ in staat is 7 transacties per seconde af te werken en Ethereum zo’n 20 per seconde, denk EOS wel 50.000 transacties te kunnen verwerken per seconde. De open-source software van EOS is gecontrueerd door Block.One. Zij zijn, zoals ze zelf zeggen: ‘leader in providing high-performance blockchain solutions.’ EOS brak records met een nieuwe vorm ICO (die een jaar duurde), waarbij steeds een klein deel EOS wel verkocht. Uiteindelijk haalde ze een recordbedrag van 4 miljard dollar op. De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar het project heeft wel al wat problemen gehad, onder andere met security en een hack.

Zilliqa

Zilliqa draait als ERC20 token op het Ethereum netwerk. Het project is nog minstens een jaar verwijderd van complete realisatie, maar de resultaten in de testfase zijn al indrukwekkend. Het wil de snelste cryptocurrency van de wereld worden Het moet ontwikkelaars een aanzienlijk hogere doorvoer bieden dankzij een hybride consensusmechanisme. Deze is grotendeels gebaseerd op ‘sharding’ (zoals hier boven te lezen bij het stukje over Ethereum). Het gaat het vooral om dat zowel de druk op de bestaande blockchain verminderd wordt, als tevens meer snelheid toe te voegen aan de transacties. Momenteel kan de blockchain van Zilliqa al ruim 2800 transacties per seconde aan. Dat is volgens hen nog maar het begin. Ook Zilliqa zet vol in op Dapps. Wat wel duidelijk is, is dat het gebruik van de decentrale apps nog echt moet beginnen. De hoeveelheid gebruikers van de dapps zijn nog heel klein.

De toekomst van de snelste cryptocurrency

De kleinere crypto projecten zullen nog veel moeten doen om het aantal gebruikers te laten stijgen. Er zijn nog talloze andere projecten die met schaalbaarheid en snelheid bezig zijn, maar om wat te bereiken heb je gebruikers nodig. Iets wat bij bitcoin en ethereum geen probleem vormt, daar ze als een lang trackrecord hebben. Nieuwe concepten moeten zich nog bewijzen. Dat wil echter niet zeggen dat nieuewe technologieën niet goed zijn. Wellicht worden er over een jaar of tien allemaal nieuwe concepten gebruikt. Er is voldoende in ontwikkeling omtrent de snelheid en schaalbaarheid van de cryptocurrencies en blockchains. In een tijd van dalende koersen (waar de cryptomarkt zich al maanden in bevind), staan de projecten niet stil. Vooral de partijen die vooruit blijven kijken naar de toekomst en die zich kunnen aanpassen aan de behoeftes van de gebruikers, zullen in de toekomst ver komen!

loading…


Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie