Wat wordt duurder en wat wordt goedkoper?

0

De inflatie in Nederland is in februari 2010 uitgekomen op 0,8%. Dat is iets lager dan het inflatiecijfer van januari, toen bedroeg de inflatie 0,9%. Zo maar een paar cijfertjes uit het consumentenprijzen indexmandje van het cbs (percentage ten opzichte van februari 2009). Aardappelen en groenten: 6,3% goedkoper. De prijs van vis steeg met 1,5%, terwijl de prijs van vlees met 0,4% is gedaald. De prijzen van Audio/Video en computers daalden 3,9% op jaarbasis, terwijl de prijs voor kranten, boeken en tijdschriften met 3,2% toenam.

Voor huisvesting, water en energie betaalde een gemiddeld huishouden in Nederland zo’n 1,8% minder en ook kleding was goedkoper, zo’n 1,2% in vergelijking met vorig jaar. De grootste stijger is, hoe kan het ook anders, de benzine en andere autobrandstoffen. De prijs van brandstoffen steeg met 8,3%. Ook huishoudelijke artikelen (+4,9%), tabak (+3,2%), verzekeringen (+1,7%) en de consumptiegebonden belastingen van de overheid (+4,3%) zijn duurder geworden in 2010.

De prijs van benzine en andere autobrandstoffen waren in februari dan 8,3% hoger in vergelijking met vorig jaar, maar de stijging was minder groot dan in voorgaande maanden. In december steeg de benzineprijs bijvoorbeeld nog met 17% op jaarbasis en ook was de stijging minder groot dan in januari en dat had weer een drukkend effect op de inflatie (of in ieder geval op de berekening van de inflatie). Een opvallende stijging deed zich voor bij mobiele beltarieven. Hierdoor stegen de prijzen van communicatie in februari met 3,9% ten opzichte van vorige maand. Dit wijkt af van de dalende trend in de prijzen van communicatie op jaarbasis.

De Nederlandse inflatie volgens Eurostat blijft in februari gelijk op 0,4%. De inflatie in de eurolanden komt in februari uit op 0,9%. In 2009 lag de inflatie in Nederland nog beduidend boven die in de eurozone, nu dus ietsjes daaronder. Deze verschillen komen vooral doordat ontwikkelingen van energieprijzen in Nederland vertraagd doorwerken.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.