Wat zegt goud vandaag over aandelen?

2

Financiële markten in beroering, kopt Zerohedge. Technologiebeurs Nasdaq verliest het meest in zeven jaar. Alle andere Amerikaanse beurzen leveren hun winst sinds begin 2018 weer in. Europese beurzen krijgen klappen. ‘(…) wereldwijd noteren zo goed als alle sectoren en alle landen rode cijfers.’ Maar sinds eind september 2018 is de goudprijs onverwacht met meer dan 4 procent gestegen. Voor de eerste maal sinds 2013. Onverwacht? Toch niet echt, want goud is historisch een tegengewicht voor inflatie en dalende aandelenbeurzen. Precies wat we vandaag weer meemaken. Wat zegt goud dus over de nabije toekomst van aandelen?

Goud toch niet out?

Het mag duidelijk zijn dat je goud houdt voor de lange termijn. En met ‘lang’ bedoelen we dus écht lang. Tien jaar. Tientallen jaren. Een leven lang misschien zelfs. Gaan we bijvoorbeeld 45 jaar terug in de tijd. Het is de tijdspanne dat een mens actief is, werkt doorgaans. Dan merken we dat de goudprijs over die periode maal 18 gegaan is. Dat betekent een gemiddelde jaarwinst van 6,6 procent. Niet zover af van investeren in de S&P 500, wat 7,3 procent per jaar opleverde. Doorheen alle marktturbulenties. Doorheen alle ups en downs van beurzen, economieën, natuur- en andere rampen et al. Ondanks 11 september 2001, de oliecrisis van de jaren zeventig en de dotcombubbel van de jaren negentig. Over inflatie en recessie en beurshausses heen. Ondanks of misschien net dankzij de inversie tussen de goudprijs en de grootste aandelenbeurzen. Met misschien wel veel meer veiigheid en intrinsieke waarde. Geeft te denken, niet?

Goud als toekomstvoorspeller

De gold-to-S&P 500 ratio is de verhouding tussen de goudprijs en de S&P 500 beurs, de 500 grootste Amerikaanse aandelen naar marktkapitalisatie. En een ‘zeer betrouwbaar beeld (…) van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt.’ Die ratio drukt uit of aandelen op een gegeven moment overgewaardeerd zijn, of net ondergewaardeerd. Hij geeft aan hoeveel ounces goud (1 troy ounce is 31,1034768 gram) het kost om die S&P te kopen. De ratio is heel fel gestegen in de afgelopen 7 jaar. Van 0,67 in 2011 tot 2,29 in de herfst van 2018. Bijna net zo hoog als vlak voor twee barslechte beursperiodes in het verleden. 2,9 Begin van de jaren ’70 en 2,3 vlak voor de recessie van 2008. De (beurs)geschiedenis zegt ons eveneens dat we het einde van de stierenmarkt naderen. Dus: beware and be prepared…!