(Het contrast tussen idealisme en realisme)

We leven in andere tijden in deze 21ste eeuw. De tijd lijkt sneller te gaan door aanhoudende technologische ontwikkelingen. Met een AOWeetje en aanvullend pensioen leef je van dag tot dag in de hoop dat de inflatie snel omslaat naar deflatie en dat de voedselprijzen weer gaan dalen. Liefst ook de fossiele brandstof voor mijn zuinige 3 cilinder bakkie en de energierekening voor onze e-bike, kookplaat, TV en de verlichting. Gelukkig heeft onze woning een schuin dak op het zuiden met daarop 9 zonnepanelen. Kookt mijn eega elektrisch en schil ik de aardappelen nog met een aardappelschilmesje. Hebben we wandelschoenen en de natuur op slechts een halve kilometer van onze tuin met terras op het zuiden. We zijn dus bevoorrecht en mogen niet mopperen.

Beetje fantasie

We hebben een betaalrekening bij de Rabobank(oei!), een BSN, geen strafblad(!) en wachten vol ongeduld op ons CO2-budget met een EU-ID daaraan gekoppeld. Ja, ook wij willen onze aardkloot redden. In tegenstelling tot onze vliegende kids heb ik vliegangst dus kunnen we onderling ons CO2-budget verhandelen. Mijn nageslacht in de rij op Schiphol en ik drie keer in de week een malse biefstuk. Onze kids zijn goed bij de tijd en doen niet mee met het klimaatalarm. De overbevolking en opwarming van het klimaat is niet hun probleem maar gecreëerd door hun voorgangers, toch? Vliegtuigen en vliegvelden zijn niet voor niets gemaakt maar bedoeld om de mensheid sneller te verplaatsen naar verre oorden. Dat heet technologische vooruitgang en scheelt tijd, en maakt tegelijk onze globe een stukje kleiner. Tijd is geld. Ooit vliegen we supersonisch en zien we net als negatieve bankrentes straks “negatieve voorrijkosten,” want wordt bestelling-levering ingehaald door de tijd. Ooit wordt de tijd ingehaald door de techniek, zoals de mens wordt ingehaald door de smartphone die ons digitaal verbindt en controleert. Ik kan nog meer fantaseren over Artificial Intelligence(AI) dat ons menselijk verstand inhaalt, maar laat ik daarmee wachten tot we een chip krijgen geïmplanteerd. Niet al te lang want ik geniet al een tijdje van mijn AOW en wil de uitkeringsduur wel wat rekken door mijn eigen intelligentie uit te breiden met kunstmatige intelligentie. Daarmee kan ik alle vormen van levensbedreiging voor zijn vanuit mijn kunstmatig opgewekte weerbaarheid. Nee, de tijd staat niet stil. Robotica en AI gaan de mensheid redden als wij tenminste de aardkloot redden. Voor wat hoort wat!

Menselijk verstand

Centrale banken staan klaar om ons te hersenspoelen voor gebruik van de CBDC, de digitale eurorekening van de ECB waarmee we straks onze boetes betalen voor overschrijding van de maximale snelheid waarmee we ons CO2-budget overschrijden. Als we worden klaar gestoomd voor een nieuwe vorm van klimaatheffing die niet zoals de belastingheffing is bedoeld voor de Schatkist maar bedoeld voor moeder(hoezo moeder) Aarde en haar beschermengel het Klimaat. We schakelen over naar andere tijden en dat moet in een snelle Tesla met automaat. We zitten midden in een transformatieperiode waarin alles verandert. Het gaat sneller dan we denken. Ik zie om me heen verschrikte gezichten van de oudjes die het niet meer volgen. Er zijn zoveel ontwikkelingen waar we geen grip meer op hebben. Die ons boven de pet gaan omdat ze over ons worden uitgerold zonder dat we mogen meedenken met menselijk verstand.

(Ren)evolutie

Ik zie een renovatie van de evolutie, bedacht door een zwevende elite die met hun rijke fantasieën vergaderen aan de borreltafels van de VN/WEF/WHO/IMF/EU/ECB, en cs., de club van globale bestuurlijke organisaties waar omhoog gevallen regenten gezamenlijk de idealistische plannen bespreken van de Agenda 2030 die ooit in 2015 is ingevuld. De vooruitstrevende plannen die de wereld en de mens moeten verbeteren zijn vastgelegd in 17 SDG’s. Door mij regelmatig aangehaald omdat ik voorzie dat de uitvoering van idealistische plannen de samenleving danig in de war zal schoppen. Als idealisme wordt gebruikt om de wereld en de mensheid volmaakt te maken naar het idee van mensen die ver verheven staan boven de harde realiteit in de samenleving dan zeg ik dat die idealistische trein met alleen 1e klas coupés gaat ontsporen. Als de mondiale sporen en wissels niet gefinetuned zijn doordat in landen met verschillende snelheden wordt gereden dan zullen de dienstmededelingen van de centrale regie grote ongelukken veroorzaken.

“Goede doelen”

Mocht de inhoud van deze column iets teveel tot de verbeelding spreken, maakt u zich niet ongerust. Mijn fantasie is net zo speels als het ideologisch gedachtegoed van de zweverige elite die zich verheven voelt boven de massa, alleen met een duidelijk pecuniair verschil. Ik maak slechts deel uit van de massa en heb het nakijken als het gaat om mijn bijdrage aan de Schatkist waar elitaire regenten uiteindelijk bepalen voor welke doelen de goede gaven gebruikt worden. Ik heb het gevoel dat onze ‘Nederlandse’ Minister van Financiën zich heel goed voelt als schenker aan goede doelen. Nogmaals, hier de 17 SDG’s?

GW

28 reacties

  1. De geschiedenis leert ons dat we niets leren. Van idealisme naar communisme, honderd miljoen doden verder. Het boek van Solzjenitsyn de “Goelag Archipel” zou verplichte kost moeten zijn.

    1. Probeer een engelstalige versie van “Twee Eeuwen Samen” van dezelfde schrijver te bemachtigen, en je snapt metéén welke “groep” er achter de “Russische” (..!) Revolutie van 1917 zat.

      Naar een nééderlandse vertaling zoeken heeft helaas geen ènkele zin.

      Idem voor “The International Jew” van Henry Ford.

      U weet wel, de oprichter van het automerk.

      Succes Piet heheh …

      1. “Wie zoekt zal vinden” blabla

        Maar helaas gaat dit niet op voor nééderlanders.

        Die graven er nou eenmaal liever een gangetje bij om hun kop in te kunnen verbergen.

        Bang om er een “controversiële mening” op na te houden.

        Vandaar hun “aap-noot-mies”-geest.

        De polder nooit ontgroeid…

  2. Terwijl iedereen vakantie viert en van het mooie weer geniet laait de sociale ellende als een veenbrand op en staat straks hele land in brand. Ik maak een optelsom:

    Voorstel permanente coronawet gaat naar de TK
    Landonteigening boeren gaat niet van tafel
    Inflatie escaleert
    Asielopvang escaleert
    Oorlog in Oekraïne escaleert met gevaar voor kernramp
    Er dreigt een ongekende energiecrisis
    Er staan rijen bij de voedselbank, behalve AOW’ers ook werkenden
    Bezuinigingen op de zorg zijn niet van tafel
    Leveringen uit China en Taiwan worden onzeker

    Wie gaat dit oplossen?

    1. ‘Wie gaat dit oplossen?’

      Alle ogen staan gericht op Chuck Norris!
      Want zijn tranen genezen alle ziektes maar helaas huilt Chuck nooit..

      Ach Gerrit,

      Heel je jeven heb je gezwoegd en geslaaft binnen ‘het systeem’ om uiteindelijk de pensioensgerechtigde leeftijd te bereiken, ist waar of nie?
      De tijd die je nog hebt voor de dood, mag je nog even genieten.
      En wat doettie?

      Recept voor ellende, zelfmeelij, angst, verdriet, frustratie, en wat dies al meer zij :

      Men neme een ouderwetse houten pollepel.
      Men neme een emmer stront en gaat op de bank zitten…de emmer stevig tussen de knieen geklemd.
      Begin nu rustig, maar stevig , in de emmer te roeren maar verwacht niet meteen resultaat! Want geduld is een schone zaak.

      Na 2 minuten moet u echter al wat ervaren….het begint te stinken.
      Nu is het slechts meer een kwestie van door blijven roeren , want hoe harder men roert, hoe meer het gaat stinken!

      Wat ik maar wil zeggen, Gerrit, waarom doe je jezelf dit aan? En je familie.

      Eindelijk heb je de kans om alles los te laten! Uw mogenlijkheden zijn legio!
      Velen zouden jaloers zijn op uw positie!
      Mee je afbetaalde doorzonwoning 🙂

      Dus gun jezelf ook wat genot.
      En als dat is dat je je frustratie moet uiten is dat ok, dat wel. Maar geluk is een keuze! Ik had het ook liever anders gewild…
      Maar liever is een haas (un lièvre) en wie hem vangt, die is de baas.

      Hier laat ik het bij.
      Ik hoop dat je me snapt want het was goed bedoel 🙂

      PS : nog 1 tegeltjes wijsheid :

      Wie zoekt zal vinden en wie blijft kloppen krijgt uiteindelijk de politie(k) op zijn dak.

      1. Als je niet wordt gehinderd door een geweten en je apathisch, cynisch en sarcastisch bent, dan voel je ook niet de behoefte (of plicht?) om je te roeren. Maar wat doe je als je ondanks je leeftijd nog kan blozen, verontwaardigd zijn en woedend worden bij het zien van onrecht? Dan schrijf je een column in de hoop dat anderen die gevoelens delen. Geluk is geen keuze. Het overvalt je. Ben je gelukkiger door jouw mening voor jezelf te houden? Waarschijnlijk niet. Ik denk dat je dan juist op zijn minst eenzamer bent. Dus…

        1. Dus… schrijf ik die columns en ben ik blij dat er nog anderen zijn die mijn gevoelens delen en hun mening delen met gelijkgestemden.
          Wie zwijgt stemt toe…

          1. Je mening delen met gelijkgestemden? Dat is slaapverwekkend en dus niet inspirerend in de richting van een levendige discussie.

            @Ivo: afgezien van al je genoemde emoties bestaat er ook nog zoiets als HUMOR! De man (of vrouw) die om zichzelf lachen kan heeft altijd pret. Het inzien van de betrekkelijkheid van de EIGEN IK is wel degelijk een voorwaarde op weg naar een beetje menselijk geluk (alleen een mee- of tegenvallertje ‘overvalt’ je soms).

            Wat we op de fora (ook hier) overwegend aantreffen zijn ’tegeltjes’ en in steen gebeitelde meningen en clichés die dagelijks worden herhaald en in principe geen tegenspraak dulden.
            Als dát de eventuele ‘eenzaamheid’ moet oplossen, kunnen we veel beter een gezond rondje gaan fietsen, of fluitend de tuin gaan omspitten.

          2. @Sacha Natuurlijk moeten we onszelf niet altijd te ernstig nemen. Het mag ook wel eens botsen. Het is ook heel interessant om andere meningen te horen en nog meer welke motieven tot die andere meningen leiden. Echokamers gaan inderdaad weinig nieuws bijbrengen. Maar af en toe krijg je ook graag eens gelijk. Dat is toch heel menselijk.

    2. Wie gaat dit (en nog véél meer) oplossen? Een retorische en overbodige vraag van iemand die de profetie van het WEF dagelijks verkondigt.
      @Gerrit, dit IS de oplossing! Want zonder definitief einde van het oude heeft het nieuwe geen schijn van kans.

    3. Mooie opsomming van de zelfverzonnen crisis van onze nl overheid:

      1. vertrouwenscrisis
      2. stikstofcrisis
      3. klimaatcrisis
      4. belastingcrisis
      5. gascrisis
      6. waterschaarste crisis
      7. vluchtelingencrisis
      8. corona crisis
      9. energiecrisis
      10. koopkrachtcrisis
      11. crisis in de gezondheidszorg
      12. Crisiskabinet
      13. Woningcrisis
      14. Identiteitscrisis NL-er
      15. Defensiecrisis……

      Ik zal er nog heel wat missen dat weet ik wel zeker…..

      1. Citaat: “Ik zal er nog heel wat missen dat weet ik wel zeker…..”
        Maakt niet meer uit op zoveel crises. We wennen er aan. Ik hoor mensen roepen dat we niet moeten zeuren want we leven in welvaart. Solidariteit en gevoel voor de minder bedeelden is ver te zoeken.

        Ik maak mij ongerust over de lagere inkomens in onze samenleving. Deze gaan het niet redden als de regering niet snel ingrijpt. De politiek is nu aan zet om eerst de belangrijkste crises, de inflatie en de energiecrisis, te beteugelen. Moet snel anders wordt regeren onmogelijk door de vertrouwenscrisis en is een nieuwe Kabinetscrisis geboren.

        1. ALLES komt nu samen. Wat is het belangrijkst, als het één met het ander samenhangt en elkaar versterkt?
          Het dagelijks brood? Eten en drinken is het afgelopen jaar bijna 20% (twintig procent!) duurder geworden. En de huisvestingskosten, de energie? Het hakt er vooral in bij de allereerste, onontbeerlijke levensbehoeften, en niet alleen de laagste inkomens hebben er grote moeite mee.

          Moet het Rijk dit alles ‘structureel compenseren’?
          Het funeste mooi weer plukbeleid slaat terug als een boemerang.
          Voorbeeld: gasprijs. In het nog niet zo lang geleden EU gasparadijs Nederland bedraagt de gemiddelde consumenten gasprijs het DUBBELE van het Europese gemiddelde. Zou de belachelijk hoge belastingdruk op, vooral, gas, energie en brandstoffen in het algemeen daarmee iets te maken kunnen hebben?

          Het is nu pompen of verzuipen; geen tijd meer voor smoesjes of z.g. ‘verstandig beleid’. Zet, als laatste kunststukje, de geldkraan maar open, nu rechtstreeks gericht op de consument, met een nóg hogere inflatieverwachting tot gevolg. Een ongewilde kopersstaking als alternatief zal de hele economische welvaartsillusie in elkaar laten storten.

          1. Gasprijs moet per direct flink omlaag, zodat dit niet meer wordt doorberekend in de kostprijs van voedsel en goederen.

            De gaswinning in Groningen nu open en belasting over gas en electriciteit eraf.

            Het kabinet heeft het veel te lang laten sudderen. Ik ben er bang voor, maar hoop van harte dat het niet te laat is. Als prijzen van producten eenmaal zijn gestegen, gaan ze in de regel nl. niet meer omlaag.

          1. Iets als visie was nooit besteed aan Rutte c.s.
            Te lang pamperen en nathouden leidt nu onherroepelijk tot de conclusie dat zowat elke medicijn erger is dan de kwaal.
            Moet de consument het laten afweten, dan is het eind zoek.
            Eenmansbedrijven (ZZP) gaan als eersten voor de bijl:

            https://www.telegraaf.nl/financieel/39083632/tienduizenden-ondernemers-gooien-bijltje-erbij-neer

            Weldra gevolgd door een stoet faillissementen in het MKB, van (afwachtende) bedrijven die de aflossing van hun schulden met geen mogelijkheid meer kunnen ophoesten.

  3. moet nu gaan… want ik MOET naar mijn werk! 🙂

    Ik ben geen profiteur!
    Ik ben een hardwerkende , realistische en logische, man die vertrouwd op de wetenschap!

    Dat moet me sieren! Toch?

  4. Het heeft geen zin om je schuldig te voelen over hoe het nu gaat met moeder aarde. Oorzaken opnoemen waar je geen invloed op hebt gehad en je vervolgens bezwaard voelen of een schuldgevoel laten aanpraten; wat is het nut hiervan?

    Je moet niks doen voor moeder aarde.
    Dus GEEN zonnepanelen, warmtepomp, electrische auto met laadpaal, slimme meter of andere “duurzame” consumptie (contradictio in terminis).

    Je moet iets laten voor moeder aarde, dus consuminderen.
    Bijv. WEL korter / minder vaak douchen, wasdroger niet gebruiken, tweedehands kopen en minder vlees bijv. Daar bespaar je ook nog geld mee.

    Het CO2-budget is een sigaar uit eigen doos. De CO2-uitstoot gaat niet omlaag, maar mensen voelen zich niet / minder bezwaard en gaan vrolijk door met consumeren. Schiet de aarde niks mee op.

    Gewoon een beetje opletten op je CO2-uitstoot en verder blijven ademen, leven en genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: