‘We staan aan de rand van een Tweede Grote Depressie’

Daarmee bedoelt bestseller auteur en financieel analist John Mauldin vast niet de weerstoestand. In de zin van ‘Zware regenval met een depressie komend vanuit het westen…’ Hoewel dit laatste, toeval of niet, wel klopt. Mauldin refereert naar een conversatie tussen Ray Dalio en Paul Tudor Jones. De miljardair oprichter van een van ’s werelds grootste hedgefondsen, Bridgewater Associates. En een van zijn collega’s in de branche. Tudor Jones is eveneens oprichter van een belangrijk hefboomfonds, Tudor Investement Corporation. Het gesprek kwam op, u raadt het al vanwege de titel van dit stuk, de Grote Depressie (de jaren ’30 van de vorige eeuw).

Het einde

Het Greenwich Economic Forum van november 2019. In de conversatie tussen beide miljardiars/geldbeheerders komt deze naarste aller economische crises naar voren. Ze zien belangrijke gelijkenissen tussen anno 2019 en de tijd van toen. Namelijk: de grote kloof tussen arm en rijk. Een monetaire politiek die niet meer effectief is. Plus een ‘change in the world order, in this case the rise of China and the potential for trade wars/technology wars/capital wars.‘ Verder nog menen beide heren dat dit wel eens het einde van de dollar, het ‘world reserve currency’ system kan betekenen. En ‘the collapse of fiat monetary regimes‘. Klik hier zo u wilt voor de volledige conversatie. E.e.a. sluit aan bij wat Gerald Celente noemt ‘de Grootste Depressie’. Dat zou er staan aan te komen…

3 reacties

 1. Het ligt er zo dik bovenop. Om maar de 3 belangrijkste oorzaken te noemen. De inkomens- en vermogensongelijkheid, uitgebluste centrale banken, eerst de ECB en daarna de FED en opkomend protectionisme. Omdat protectionisme de wereldhandel beperkt zal globalisme inzakken. Het zijn gewoon de bekende cyclische bewegingen en niet helemaal toevallig is er nu sprake van meerdere neergaande bewegingen tegelijk. Tijd voor de grote correctie. Maar het verloop zal altijd anders zijn dan in vorige depressies. De ICT en blockchaintechnologie, robotisering en andere noviteiten zullen een belangrijke rol spelen. Einde fiat geldsysteem? Overgang naar cryptocurrency? We gaan het volgen, spannende tijden.

  1. Het verloop naar de eerst volgende depressie is zo en zo al anders en het ziet er naar uit dat we een depressie periode gemanipuleerd overslaan!

   En dat Nederlands geleuter over einde fiat geldsysteem moet helemaal maar eens naar het land der fabelen.
   Ook wij onderhouden binnen dat geweldige europa diverse Oost-europese landen waar slecht enkele procenten van de bevolking een bankrekening heeft.
   Maar integenstelling tot dat €500 biljet (in totale waarde) welke het meest in oploop gebracht en een normaal burger kan er niets mee kopen.
   Zelfs Duitsland is een kleine jongen bij het hoge asntal pinbetalingen in Nedrigland!

   Nee hoor, ik ga voor contant!

  2. Spannend? Intussen niet meer echt.
   De LP is de afgelopen 10 jaar grijs gedraaid en het wereldgebeuren is tot
   eenheidsworst gesynchroniseerd. Sales managers, best seller auteurs, gepensioneerde hoogleraren, politici, hedgefonds-beheerders en andere gokkers preken voor eigen parochie en slaan met hun schnabbeltjes munt uit een stuurloze verwarring.
   De gekte voorbij, in een fysieke race om heilige koe en gouden kalf, welja, desnoods in crypto.
   Zijn we in ons ‘vooruitgangsstreven’ vergeten dat de werkelijke waarden van het leven, waaronder het leven zélf, niet te koop zijn voor geld en economie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.