We staan aan het begin van economische ontwrichting

De laatste tijd bespeur ik de ene na de andere ontwrichting in onze samenleving. Ligt dat aan mij, of ligt het aan de veranderende samenleving, de technologische vooruitgang, de politiek, of andere hogere machten. Ik vraag mij af of alle veranderingen ook verbeteringen brengen. Dat lijkt mij niet voor het individu, de onafhankelijke mens. Misschien hooguit voor de gebruikers van technologische controlemiddelen.

Onderwerping aan de macht

Sinds de opkomst van de internetmedia en de sociale media, zoals facebook en twitter, wordt de vrijheid van meningsuiting geleidelijk aan banden gelegd. Niet verwonderlijk als je ziet hoe de eigenaren van de internetgiganten qua wederzijdse belangen verstrengeld zijn geraakt met de politiek. Deze belangenverstrengeling kwam op gang door de globalisering waarbij multinationale ondernemingen te samen met de IGO’s en NGO’s een wereldwijde invloed kregen op de nationale regeringen. Met de ondertekening van het Klimaatverdrag van Parijs, de ondertekening van de migratieverklaring van Marrakesh, en een reeks van internationale verdragen zijn de belangen van autonome landen ondergeschikt gemaakt aan de hogere belangen van bijvoorbeeld de EU, VN/WEF, WHO, IMF, ECB, enzovoort. Wanneer een land dan wordt vertegenwoordigd door regeringsleiders, die graag geziene gasten zijn op de conferenties van de IGO’s en de NGO’s, dan zijn de gemaakte afspraken in een land als Nederland duidelijk zichtbaar.

Centraal gezag

Onze volksvertegenwoordigers hebben steeds minder in te brengen op de besluitvorming van het Kabinet dat voornamelijk het hogere belang dient. De coalitiepartijen houden zich aan de afspraken van het regeerakkoord en de moties van oppositiepartijen worden meestal weg gestemd als daarmee de belangen van de individuele burgers worden gediend. De hegemonie van een nieuwe wereld orde is het progressieve politieke momentum. Het is maar hoe je het ziet. Om een NWO te creëren is het handig dat er ook bedreigende mondiale problemen zijn om alle angsthazen met de neus dezelfde kant op te krijgen. Mondiale ‘catastrofes’ zoals opwarming van het klimaat, een killervirus, vluchtelingencrisis, woningmarktcrisis, energiecrisis, stikstofcrisis, schuldencrisis, enzovoort moeten natuurlijk mondiaal worden bestreden. Daarvoor is een centrale regie nodig en is het van groot belang dat iedereen de bevelen opvolgt van het centraal gezag.

Kommer en kwel

Bij een totalitair regiem past geen democratie. We staan immers aan de vooravond van de vernietiging van onze aardkloot. Als het niet de opwarming is die het ijs doet smelten, als het niet een virus is die de mens doet sidderen, als het niet de schuldenberg is die gaat schuiven, of de euro valt, of het Kabinet valt, dan zijn het wel hoogbejaarde AOW’ers en anderhalf miljoen probleemhuishoudens die dreigen te bezwijken aan de ontspoorde inflatie. Het is allemaal kommer en kwel, maar wakkere lieden zien het wel. Het is een machtsspel die altijd ontaardt in een enorme rel. Eerst volgt de ontwrichting en daarna de verlichting. Het zoet is geweest en het zuur wordt nu gevreesd. Econoom Kees de Kort legt in deze podcast van de Nieuwe Wereld uit wat ons te wachten staat. Ik zie liever dat hij het zegt, hij is een econoom. Ik beleef het liever in een droom.

GW

37 reacties

  1. Grappig…..bitcoin “beleggers”….had je net als “medelijden” voor Pino R…beter tussen ” “…mogen zetten….het is een scam, heeft totaal niets met beleggen te maken…..”gokken” wellicht…..totale oplichterij……ik heb laatst een “analyse” gelezen waarom ethereum naar € 5700 gaat…..binnen no time uiteraard…..10 tot 15 totaal onbegrijpelijke technische bullshit termen, zonder enige inhoud ….om de sukkels van hun geld af te helpen……het is meer dan schandalig…..maar ook een teken des tijds…..verder een aardige column…..ja het gaat fout….het begint beangstigend te worden….vooral….hoe ver gaat de meute zich te buiten aan gewelddadigheden…..eigenlijk kan de vonk elk moment in het kruitvat vliegen….maar kan ook nog jaren duren(helaas denk ik van niet)…..

   1. Was…ik maar.. een Peter..

    Dan leefde ik als een..Poirot in Frankrijk.
    Rien..ne.. va..pluis..da complot…

    Uit.

  2. Van december 2017 tot januari 2019 gaf de bitcoin al eens 80% prijs. Het is te vroeg om al het einde van de bitcoin aan te kondigen. Actueel is er al 2/3 van de totale cryptowaarde vernietigd. Op zich gaat dit waarschijnlijk niet het financiële systeem ontwrichten. Zelfs een aandelencrash niet. Het gevaar zal andermaal van de vastgoedmarkt komen. Voor banken en verzekeringsmaatschappijen wordt daarenboven het drama nog groter als de verliezen op de obligatieportefeuille gaan toenemen. We volgen het allemaal op de voet.

   1. Citaat: “Voor banken en verzekeringsmaatschappijen wordt daarenboven het drama nog groter als de verliezen op de obligatieportefeuille gaan toenemen.”

    Je vergeet de pensioenfondsen. Hun beleggingsportefeuille zal ook ontwricht raken als de paniek op de beurzen los barst. De aangekondigde pensioenverhoging wegens stijgende rente zal ingehaald worden door een verlaging. Gevolg, ontwrichting onder de gepensioneerden die jarenlang niet zijn geïndexeerd. Zet daar de inflatie tegenover! Ik verwacht een spannende thriller.

    En dan de bitcoin, waar veel jongeren in zijn gestapt, zakt ‘lekker’ door. Inmiddels op $ 17.630,00. (Tijd: za 22:52 u) Senioren en jongeren geven elkaar de hand als de financiële markten er de brui aan geven.

   2. Hoezo wordt het een drama voor banken en verzekeringsmaatschappijen? Banken zijn in 2008 gered met belastinggeld, geen centje pijn voor de banken. Wellicht kunnen ze nu als tegenprestatie een gedeelte van hun vorderingen afboeken, het zou wat zijn maar vrees dat ze wederom gered moeten worden door de belastingbetalers. Verzekeringsmaatschappijen keren simpelweg minder uit en/of verhogen de inleg/premie. Ook hier komt de pijn bij de belastingbetaler te liggen.

 1. Ik was al verward en geradicaliseerd en proefde mijn taart al niet meer, ga me nou niet vertellen dat ik straks ook nog ontwricht word alsjeblieft!

 2. Geen nood aan de man. Er is een valuta in de maak die het opneemt tegen de gevestigde valuta en biedt wat deze (fiat en crypto in het algemeen en stablecoins in het bijzonder) niet kunnen bieden. Verlossing is nabij.

   1. Neen Gerrit, volgens mij doelt hij op één of andere gouden dinar.

    Serieus.

    Maar laten wij het woord geven aan onze huissjeik hihi

 3. “.. zijn de belangen van autonome landen ondergeschikt gemaakt aan de hogere belangen van bijvoorbeeld de EU, VN/WEF, WHO, IMF, ECB, enzovoort.”

  Alsof de Lage Landen NIET door de VOC en de WIC totààl werden bezeten cq bestuurd in de 17e eeuw ha-haa-haaa !!!!

  En wààr kwam zo’n 90% van het goud ook alweer vandaan ?
  ( dus niet de matrozen en kanonniers hè ? )

  Nothing has changed voor degene die de (o.a. NL-)geschiedenis kent.

  Niets !

  1. Toen ons René een sneeke was,
   was’t aardig om te zien.
   Nu zuipt ie alle dagen,
   en bijt nog bovendien.

   Makroon, makroon, kokosmakroon,
   t was aardig om te zien.

   Nu is hij zo alwetend,
   en kneust too muts misschien.

 4. Het ook voor jou niet gemakklijk ee, Gerrit, ik begrijp dat wel… (peterstyle)…

  Welbergen en maar geen dalen… dus moet je altijd maar weer bergop fietsen.
  Ik heb serieus met je te doen.

 5. Terug naar een goudstandaard is geen optie. Te veel haken en ogen. Dit zou een herwaardering van het goud betekenen tegen ongeveer 12 keer de goudprijs vandaag de dag. Een kilo goud zou dan ruimschoots $700.000 noteren en dan nog zou het geldaanbod bij deze prijs niet eens voor de helft gedekt zijn. Bij minder dan 100% dekking, doet risico z’n intrede. Goud als belegging misschien, prima. Goud als betaalmiddel in een digitaal tijdperk is achter de feiten aan lopen. Dus dit wordt ‘m niet beste kerel.

  Oké, CBDC dan? CBDC’s zijn een categorie stablecoins die direct beïnvloed worden door en gebaseerd zijn op de waarde van hun centraal gecontroleerde fiat variant. Je kan niet verwachten dat je een probleem oplost met dezelfde middelen en denkwijze die het probleem in eerste instantie gecreëerd hebben. Een gedecentraliseerde valuta afhankelijk van gecentraliseerde valuta is vragen om nog meer problemen en niet echt iets waar de wereld mee geholpen is noch om staat te springen denk ik zo.

  Crypto in het algemeen en stablecoins in het bijzonder hebben tot doel om het financiële systeem te veranderen, terwijl CBDC probeert om ongereguleerde valuta in de wereld te beteugelen. Hoewel de huidige en bestaande type stablecoins (fiat-backed, commodity-backed, crypto-backed en algorithmic) er niet in geslaagd zijn om het onderscheid te maken, hebben ze de basis gelegd en en de weg vrijgemaakt voor een mogelijke game changer. Het zou namelijk voorbarig zijn om in dit vroege stadium van crypto innovatie de bovengenoemde 4 categorieën te identificeren als de enige mogelijke implementatie van stable coins.

  Het nieuwe motto luidt: bankieren zonder bankiers.

  1. “Crypto in het algemeen en stablecoins in het bijzonder hebben tot doel om het financiële systeem te veranderen, terwijl CBDC probeert om ongereguleerde valuta in de wereld te beteugelen.”
   Zit wat in, inderdaad!

   Wat verklaart dan de huidige bitcoincrash? Zou het te maken hebben met de grote groep jongere beleggers die hun geluk zoeken in cryptobeleggen en meedelen in de algehele malaise op de financiële markten, dus uit angst grote verliezen te lijden er uit stappen? Zodat de diehards overblijven.

   1. De bitcoin heeft geen intrinsieke of faire waarde. Als ook de diehards het laten afweten dan gaan we naar zero. Er zijn mensen die mooi geld hebben overgehouden aan deze Ponzi scheme en anderen hebben de vingers verbrand. Het casino wint altijd.

  2. Dus toch bitcoin ?

   Hihi

   Nee, maar even serieus, je betoog is gewoon goed / reëel !

   En AL die “CBDC’s” krijgen GEHEID ingebouwde achterpoortjes om er ongebreideld van meer te kunnen creëren.

   Wat dàt betreft zit bitcoin goed, met slechts 1 MILJOEN achtergehouden “Satoshi-share-btceetjes”, toch ?

 6. Knap staaltje politiekcorrecte beeldvorming, “waarover we het eens moeten worden”:

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1937887430/rutte-oorlog-in-oekraine-is-ook-onze-oorlog-daar-moeten-we-het-eens-over-worden

  Het ene corrupte land (Rusland) valt het andere corrupte land (Oekraïne) militair aan en dan zou (volgens de premier) ook Nederland, niet officieel, maar de facto, in oorlog zijn met Rusland, om beschaving, recht, menselijkheid, vrijheid en democratie te verdedigen.

  Kun je iets verdedigen dat je zelf niet bezit?
  Het per referendum door NL kiezers weggestemde EU associatieverdrag met Oekraïne en de idiote schijnbewegingen van de premier rond een ‘inlegvelletje’ zijn we nog niet vergeten. Ook de laffe massamoord op de 299 onschuldige mensen van vlucht MH17 niet, waarin Oekraïne een meer dan dubieuze rol heeft gespeeld.

  Alles vergeten en vergeven om (on)recht te laten zegevieren en de economische en maatschappelijke ‘ontwrichting’ (én de grote kans op een escalatie van de oorlog) dan maar te accepteren ‘voor het goede doel’?
  Als we er, als burgers, verder het zwijgen toe doen zijn we het ook op dit punt met de gevestigde orde eens.

  1. + 1
   Yep! Al die slappe filiaalhouders bezigen in wezen dezelfde valse retoriek. Die oorlog, met alle ellendige gevolgen, had helemaal niet MOGEN en HOEVEN uitbreken, als het beginsel van menselijke beschaving en eerlijke diplomatie zou zijn gehanteerd. Vanuit dezelfde logische gedachte zou het absoluut normaal zijn dat -op het hoogste niveau en met alle diplomatieke middelen- ALLES in het werk wordt gesteld om het conflict zo snel mogelijk te beëindigen.
   Precies het tegenovergestelde gebeurt: er zijn geen vredesinitiatieven, niets wordt onbeproefd gelaten om steeds meer olie op het vuur te gieten. De westerse propaganda en hetze kennen wat dat betreft geen grenzen. Stoltenberg van de Navo voorspelt zelfs met droge ogen een jarenlang voortduren van de oorlog.
   Als dát de geopolitieke lading is, met het doel om Rusland eindelijk politiek te isoleren en economisch/militair te elimineren, dan gaat Europa met zekerheid nog barre tijden tegemoet.

   1. Klopt helemaal….iedereen kan het zien….we worden er in gerommeld….en niemand doet iets….het is vreselijk….en het blijft allemaal zo lekker abstract….niemend beseft werkelijk wat voor ongekende ellende dit wordt…..

    1. Ja, Peter, hoe zit t nou eigenlijk??

     ….we worden er in gerommeld….en niemand doet iets….

     Door wie dan?
     Toch…een…complot?

     Maak es een keuze, eee.

 7. Biflatie.nl ™ sinds 2009.
  Voor al uw doom ,gloom en fearporn.

  hahaha, is dit een artikel van 2012 of 2022? Zoek de verschillen!

  🙂

  1. Nou ja Kwade Man “Madman” ; de economische situatie, zéker die van Europa, is er de afgelopen 10 jaar nou niet bepaald beter op geworden toch ?

   Dat ben je toch zeker met “mij” eens hè ?

   ps : bende alweer veilig teruggekeerd uit Zweden, wèg van al die bronstige rendieren en veilig terug bij moeders in Sas van Gent of een ander zeeuws populierengat ?

 8. Ook de energiecrisis had ik in het crisisrijtje vermeld. Nu gaan de media het vuurtje nog wat opstoken: https://nos.nl/artikel/2433313-gasnoodplan-duitsland-is-teken-aan-de-wand-voor-heel-europa

  Misschien worden we in NL straks voorbereid om de thermostaat in de winter 3 graden lager te draaien en te douchen in 1 minuut, of slechts 1 x p. mnd. Als onze stikstofnormen al veel strenger zijn dan in Dld dan gaan we ook de koele kikker uithangen in de winter. Tsja, beste jongetje van de EU…

 9. Je zou het ook om kunnen draaien, Gerrit. Misschien staan we niet aan het begin, maar aan het einde van de ‘economische ontwrichting’. Een tijd waarin de degeneratie van alle waarden hyperventileert tot virtuele luchtfietserij, die abrupt tot stilstand komt door middel van een correctie naar een nieuw ‘basisnormaal’ van echte, inhoudelijke betekenis, zonder illusies.

  1. Exact! Ben zelf al aardig op weg. Ik vlieg niet en maak nog weinig autokilometers. Geheel uit eigen beweging, zonder overheidsdruk. Heb pas nieuwe wandelschoenen gekocht en nieuwe e-bike. Maak nu veel wandel en fietskilometers langs landwegen en mooie boerderijen, ver verwijderd van windturbines en zonneparken. Heb op korte afstand van woonadres boerderijen gevonden met verkooppunten van eigen producten. Lang leve het landleven!

 10. Ik kan wel een Universal Basic Income krijgen via de Europese Central Bank Digital Currency, maar uiteindelijk komt mijn graan en mijn gas en kolen van buiten de EU, dus wat koop ik daarvoor?

  1. Precies ; een europese digimunt ZOU kunnen werken MITS Europa het enige continent ter wereld zou zijn en voortdurend van zichzelf ZOU kunnen “kopen” cq de eigen productie ZOU kunnen leven !

   Vandaar ook dat zo’n ShitCoin de zoveelste Socialistische Illusie zal blijken te zijn !

 11. Mochten er personen zijn die graag zouden willen weten wààr alle “market interventions” vandaan komen, kijk dan naar dit superdoccie van ruim 1 uur :

  https://ok.ru/video/4082473962158

  Blackrock INC. , Vanguard INC. en State Street Corp.

  Alledrie (onder andere) zijn die bedrijven façades van de Rothschild Trust, welke koshere familie haar Grote Start maakte door, dankzij 3 onafhankelijke postduiventeams, de uitslag van de Slag om Waterloo (1814) zo’n 24 uur éérder kende dan de overige Londense bankiers (voor 80% net zo goed joodjes) die voor deze supervitale info/uitslag afhingen van koeriers die per paard en vervolgens per boot de uitslag in Londen (nahijgend) kwamen vertellen. Misschien overdrijf ik wat, want zowel de paarden àls de koeriers werden iedere 200km netjes afgelost door een “vers team”. Maar dit terzijde.

  Afijn, ik zal jullie wel vervelen met mijn info … maar niet heus wa-haa-haaaa !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: