(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Hierbij ontvang je van ons als service een weekoverzicht van de ontwikkelingen op de cryptomarkt. Niet zoals de ma-do mailing van Joost van Buuren, maar verzorgd door Harm van Wijk.De cryptomarkt zit nog steeds ‘in the doldrums’. Dat wil zeggen: nog steeds in een dip en lusteloze stemming. De crypto market cap bleef hangen rond de $1.374 miljard, waarbij de marktdominantie van de Bitcoin enigszins daalde naar 46,9%. Ethereum (ETH), staat nog steeds op de 2de plaats en heeft een market cap van $244 miljard en heeft een market dominance van 17,8%, fractioneel hoger ten opzichte van vorige week.

Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) in de Engelse spot lights

Was DeFi, oftewel Decentralized Finance, het buzzword van vorig jaar, wat ons betreft is dat dit jaar: Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Volgens een artikel in Cointelegraph.com, heeft de Britse minister van financiën Rishi Sunak CBDC’s op de agenda gezet. Sunak heeft namelijk CBDC’s en stablecoins opgenomen op de lijst van financiële hervormingen die de regering in de komende jaren wil doorvoeren.

Deze week stelde Sunak in een toespraak dat de regering van het Verenigd Koninkrijk aanbevelingen zou implementeren om het land te vestigen als een centrum van fintech-innovatie en -bedrijfsleven. Uiteraard stak Sunak belerend zijn vinger op en stelde dat “het Verenigd Koninkrijk de toegang van zijn burgers tot contant geld zal beschermen” en voegde hij er nog fijntjes aan toe dat “de autoriteiten de updates in financiën en technologie zullen volgen en zullen werken aan hun eigen hervormingen met betrekking tot digitale assets.” Op basis van een onafhankelijk onderzoek van de Britse fintechsector, uitgevoerd door ondernemer Ron Kalifa, zei Sunak dat ambtenaren overleg zouden voeren over baanbrekende hervormingen “om de veilige invoering van cryptoassets en stablecoins te ondersteunen” en dat ze zouden onderzoeken of de Bank of England een CBDC zou kunnen lanceren.

Het Verenigd Koninkrijk is al enige tijd bezig met het onderzoeken van een CBDC. Het land zette vorig jaar een grote stap toen zowel de Bank of England als HM Treasury aankondigden dat ze onderzochten “of en hoe centrale banken hun eigen digitale valuta kunnen uitgeven als aanvulling op contant geld.” Lees: hoe zij hun macht kunnen behouden en verstevigen! Hoewel Sunak in november meldde dat Brexit een kans bood voor het Verenigd Koninkrijk om diens financiële dienstensector te vernieuwen, hebben sommigen [uiteraard] hun bezorgdheid geuit over de effecten die een CBDC-uitrol op de markt zou hebben.

De implicaties van stablecoins voor de regelgeving, zorgen rond monetaire soevereiniteit en consumentenbescherming, alsmede toegang tot contant geld voor burgers, worden onder de loep genomen nu het Verenigd Koninkrijk de verdere overgang naar een digitale munt onderzoekt. “Ik geloof in de kracht van nieuwe technologie, maar we moeten ook de impact ervan op onze economie en samenleving beheersen”, besloot de minister.

Duitse wet zet deur open voor $415 miljard aan crypto investeringen

Duitsers staan doorgaans bekend als ultraconservatief, dat ze zelfs ‘de bek van een dode hond zouden vastbinden’. Op het gebied van crypto’s laat Duitsland daarentegen een ander gezicht zien, waarvoor hulde! Onlangs werd het Fondsstandortgesetz (FoG) oftewel the Fund Location Act door het Duitse parlement goedgekeurd en trad per donderdag 1 juli 2021 in werking. Deze wet biedt Spezialfonds de mogelijkheid om maximaal 20% van hun portfolio’s te investeren in crypto currencies.

Dit is een hele stap voorwaarts, vergelijkbaar met Neil Armstrongs stap op de maan in 1969. Dankzij deze aangenomen ‘crypto wet’ ligt er in theorie een slordige 350 miljard euro in Duitsland klaar dat kan worden geïnvesteerd in crypto’s door fondsen die de stempel Specialfonds hebben. Dit getal is becijferd door Sven Hildebrandt. De CEO van Distributed Ledger Consulting (DLC) werd onlangs in april nog geciteerd in een rapport van de financiële gezaghebbende krant Börsen-Zeitung.

Spezialfondsen zijn het dominante institutionele investeringsvehikel in Duitsland. Een aanzienlijke allocatie van deze fondsen naar crypto’s zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor heel Europa. Duitsland is namelijk de grootste economie van de eurozone. We houden deze ontwikkeling goed in de gaten en vooral omdat dit een precedent kan zijn voor andere (institutionele) fondsen in Europa.

Met vriendelijke groeten,


Jan Robert Schutte 
Harm van Wijk, Beleggen.com

2 reacties

  1. Ik ben een hodler. Wallet is weer op zelfde niveau als 2 weken geleden, maar zet het nu ook een keer door naar minimaal 5x de waarde van nu of zakken we weer terug naar de bodem?

  2. Dag Johan, nou, u wilt meteen voor de grote pot gaan, de hoofdprijs – ´minimaal 5 x de
    waarde ´! Velen zouden al blij zijn moest het 100.000 dollar niveau voor bitcoin dit jaar nog
    gehaald worden?! Da´s maal drie en dat zou al heel mooi zijn, nietwaar? PlanB, één van de
    zovelen die ik dagelijks volg, blijft bij zijn Model. Het wordt 100.000 en mogelijk zelfs 288.000 dollar. Daar tussen zou BTC volgens zijn wiskundig model moeten traden tegen einde 2021. Zo niet staat het hele S2F Bitcoin Model in vraag! En dit werkt al perfect sinds 2019, achteruit kijkend en vooruit kijkend. Dus zolang dit model niet naar de vuilbak kan, blijf ik daarin geloven. In september wordt BTC de tweede officiële munt van El Salvador. Misschien wanneer dit een feit wordt, realiteit, want er is veel buitenlandse oppositie en tegendruk, dat de markt een nieuw elan vindt? Of er komt nog een of andere aap uit de digitale mouw, wie weet? Ook ik blijf hodlen, we zijn dus alvast met twee, Johan… Groetjes, Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: