Weekly Crypto Digest: toezichthouders blijven Binance dwarsbomen

(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Hierbij ontvang je van ons als service een weekoverzicht van de ontwikkelingen op de cryptomarkt.

De cryptomarkt blijft onder druk en zit nog steeds in een ‘zomerdepressie’. De crypto market cap daalde afgelopen week verder naar $1.302 miljard, waarbij de marktdominantie van de Bitcoin licht toenam naar 46.9%. Ethereum (ETH), dat nog steeds op de 2de plaats staat, heeft een market cap van $224 miljard en een market dominance van 17,2%.

Italiaanse toezichthouder waarschuwt ook voor Binance

Toezichthouders in steeds meer landen leggen crypto exchange Binance onder een vergrootglas. Dit keer is het de Commissione Nazionale per le Società e la Borsa (CONSOB), oftewel de Italiaanse toezichthouder, die Italiaanse beleggers waarschuwde voor de legal status van Binance in Italië. Zij stelde dat Binance in Italië niet bevoegd is om investment services aan te bieden aan beleggers.

CONSOB stelde: “In any case, it is important that investors are informed that transactions in instruments related to crypto assets may pose risks that are not immediately perceptible due to their complexity, high volatility as well as for security vulnerabilities.”

Daarmee schaart Italië zich in het rijtje van Polen, Duitsland, de Verenigde Staten van Amerika, het Verenigd Koninkrijk, de Cayman Islands, Thailand, Canada, Japan en Singapore.

Crypto beleggers hoor je niet klagen

Het is wel opvallend dat deze ‘toekijkers’ fel van leer trekken tegen crypto exchanges zoals Binance. Binance is 1 van ’s werelds grootste crypto exchanges! Crypto beleggers hoor je niet klagen over Binance qua functionaliteit. Het totale handelsvolume per dag op Binance bedraagt ongeveer $12.8 miljard en op Binance Futures wordt een veelvoud daarvan verhandeld. Als ze hiervoor waarschuwen, dan moeten ze ook zeker waarschuwen voor vele CFD-brokers!!! Niet zelden verliest meer dan 70% van de beleggers hun geld op dit soort ‘gereguleerde’ platformen.

Het is prima dat toezichthouders toezien dat Anti Money Laundering (AML) en KYC (Know Your Customer) procedures goed verlopen. Tegelijkertijd vinden we ook dat ze dan vooral moeten optreden tegen malafide partijen zoals Boiler Rooms en cold callers die belegger via schimmige off-shore bedrijven geld afhandig willen maken. Dat zijn namelijk pure oplichters!

Wat heet beschermen?

Het is overigens vreemd dat toezichthouders zich (opeens) gaan bezighouden met het ‘beschermen’ van beleggers waar ze hun geld in moeten of juist niet moeten steken. Hoeveel misstanden zijn er wel niet in de ‘gereguleerde’ handel. Bijvoorbeeld orders die door (sommige) brokers worden doorverkocht aan market makers en andere partijen.

Ook is (of was er onlangs) nog sprake van dat Euronext traders die een bepaalde fee betaalden, eerder de koersen kregen dan andere partijen. Hoezo level playing field?

En wat dacht je van diverse miljoenen- of zelfs miljardenschikkingen in de valutahandel van banken zoals Rabobank, Citi, JP Morgan en Barclays op de valutamarkt en dat is niet omdat ze zich zo netjes aan de regels hebben gehouden.

Bedreiging

Kortom, het lijkt erop alsof er een hetze gaande is tegen Binance en dat het vooral is dat de cryptomarkt wellicht een te grote dreiging vormt voor de traditionele beleggingsmarkt en de Central Bank Digital Currencies (CBDC).

We zijn benieuwd wat toezichthouders verder gaan doen en dan met name ten aanzien van DEX’es oftewel Decentralized Exchanges, crypto exchanges die gedecentraliseerd zijn, dus zonder centrale autoriteit. Op dergelijke exchanges kun je gewoon crypto transacties doen zonder tussenpersonen. Hoe wil je dat dan reguleren? To be continued…

Met vriendelijke groeten, 


Jan Robert Schutte 
Harm van Wijk, Beleggen.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.