Weekly Crypto Digest: zon schijnt eindelijk weer voor cryptomarkt

Hierbij ontvang je van ons als service een weekoverzicht van de ontwikkelingen op de cryptomarkt. Het lijkt erop dat de zon eindelijk weer is gaan schijnen op de cryptomarkt. De afgelopen week zagen we een sterk herstel. De Bitcoin noteerde nog geen week geleden onder $30.000 en steeg de afgelopen dagen zelfs tot boven de $40.000.

De totale crypto market cap steeg naar $1.541 miljard, waarbij de marktdominantie van de Bitcoin toenam naar bijna 50%. Nummer 2 Ethereum (ETH) zag ook de market cap stijgen naar van $267,7 miljard, waarbij de market dominance evenwel vlak bleef op 17,4%.

Paypal expandeert Bitcoin-betalingsmogelijkheden naar Groot-Brittannië

PayPal president en CEO Dan Schulman heeft nieuwe details bekendgemaakt over de uitbreiding van de Bitcoin- en cryptocurrency-diensten van de betalingsgigant. Bitcoinmagazine.com schreef hierover een uitgebreid artikel.

Bij een toelichting van de Q2-cijfers van Paypal hintte Schulman op de mogelijkheid dat de koop- en verkoopfunctionaliteit volgende maand al beschikbaar zou zijn in het Verenigd Koninkrijk. Dit zijn ontwikkelingen waarmee het bedrijf zou voldoen aan beloften die al in februari werden gedaan.

Hoewel er in het gesprek niet direct over Bitcoin werd gesproken, stelde Schulman dat Paypal functionaliteit toevoegt aan zijn Venmo cryptodiensten in het Verenigd Koninkrijk.

CEO Dan Schulman zei verder: “We’re also seeing strong adoption and trading of crypto on Venmo. In this quarter, we expanded the Venmo value proposition to allow merchants and consumers to pay for goods and services and receive buyer and seller protections for commerce transactions.”

Toch was Schulman kort in zijn opmerkingen over de meest gevraagde functie van het bedrijf, de mogelijkheid voor gebruikers om gebruik te maken van enkele van de meest elementaire onderdelen van het Bitcoin-protocol, namelijk het withdrawen en transfereren van Bitcoin naar hun eigen digitale portemonnee.

Momenteel stelt PayPal klanten alleen in staat om Bitcoin intern te kopen en verkopen via een vorm van een interne IOU.

Schulman liet tevens doorschemeren dat dergelijke updates deel kunnen uitmaken van een grotere inspanning van het bedrijf om een bijgewerkt product te lanceren, die “hoogrentende spaartegoeden, vroege toegang tot directe stortingsfondsen, nieuwe en verbeterde factuurbetalingsfunctionaliteit, messaging-mogelijkheden evenals extra cryptomogelijkheden en aangepaste deals en aanbiedingen” zou bieden.

PayPal trekt de mogelijkheden verder dan Bitcoin alleen en is onder meer geïnteresseerd in nieuwe kansen in de bredere cryptocurrency-ruimte. Zo werden tijdens de earnings call ook Centrale Bank Digital Currencies (CBDC’s) en “interessante DeFi-toepassingen” geprezen.

Deze ontwikkelingen zijn voor ons niet nieuw en we hebben in onze eerdere Weekly Crypto Digests al vaker hierop gewezen.

Europa investeert ook

European Investment Fund investeert $30 miljoen in Blockchain & Digital Assets Fund. Volgens een artikel op Cointelegraph.com heeft het European Investment Fund (EIF) voor een bedrag van $30 miljoen geïnvesteerd in Fabric Ventures dat een nieuw blockchain en digital assets fonds is van $120 miljoen.

Dit geeft aan dat de crypto-markt van strategisch belang is voor de Europese Unie, anders zouden ze namelijk niet investeren in dit soort initiatieven.

Fabric Ventures heeft het hoofdkantoor in Luxemburg en investeert in digital assets, tokenization projects en andere blockchain-initiatieven. Andere belangrijke investeerders zijn onder meer: Ethereum, PayPal, (Transfer)Wise, Square, Google, Galaxy Digital, PayU en Ledger.

Parallel met deze erkenning van het toenemende belang van de digitale economie onderneemt de Europese Commissie (EC) tevens stappen om haar Anti Money Laundering-beleid (AML) verder te versterken. Daarbij wordt een nieuwe [bureaucratische] entiteit opgezet dat zich bezighoudt met AML-toezicht – met implicaties voor de cryptosector.

De Commissie heeft ook een regelgevingsvoorstel gepubliceerd met de titel ‘Markets in Crypto Assets’, dat een alomvattend regelgevingskader voor de sector wil vastleggen.

Kortom, de Europese bureaucraten zorgen weer goed voor zichzelf door entiteiten op te tuigen en daarmee (nutteloze) banen te scheppen. De kredietcrisis van 2007/2008 was zo ernstig dat er in allerijl instituties en regels uit de grond werden gestampt om de uitwassen uit te bannen. En het ironische, of beter gezegd trieste, is dat er helemaal niets is veranderd!

Wel als resultaat: een niet aflatende stroom aan (compliance) regels waaraan banken en financiële instellingen moeten voldoen, waarbij als we ons niet vergissen inmiddels zo’n 20% van de werknemers bij banken compliance-medewerkers zijn.

En is er dan na zo’n 14 jaar wat veranderd in de financiële sector? Niet echt, gezien de vele Anti Money Laundering schandalen bij diverse banken zoals ABN Amro.

Met andere woorden, we vragen ons af of al die maatregelen wel effect sorteren. Natuurlijk is het prima dat er toezicht wordt gehouden op AML en KYC-regels, maar kan dat dan niet worden gedaan door de huidige instanties?

Zwaluw

Desalniettemin zien we toch een positieve tendens in de crypto-markt. 1 Zwaluw maakt weliswaar geen zomer, maar het herstel van afgelopen week is wel een grote stap in de goede richting.

Met vriendelijke groeten,

Jan Robert Schutte 
Harm van Wijk, Beleggen.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: