Welkom in het kapitalistisch café

Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ons systeem geen echte flinke kater gehad. De kater werd door de barmannen en barvrouwen van het kapitalistisch café op de helft weer afgebroken, door op het moment dat de pijn te erg werd meer alcohol te schenken. De tussenstand? Een Griekse stamgast heeft al een tijd geen pols meer, een aantal Zuid-Europese stamgasten zijn voor de helft verlamd door een beroerte. De rest van het café is bijna net zo ziek, maar kan de bijwerkingen onderdrukken. De oplossing? De enige die de barmannen en vrouwen kennen: “De tap moet open!

De tussenstand

Welkom in het café waar iedereen al zoveel jaren dronken is dat ze zijn vergeten wat normaal is en wat niet. Na de Tweede Wereldoorlog is de tap open gegaan en deze is pas langzaam dichtgedraaid toen iedereen al strontlazerus was. Het gevolg van deze manier van werken was dat het hele café vervolgens last kreeg van een kater. De alcohol werd langzaam uit het bloed gefilterd en de hoofdpijnen begonnen een klaagzang te veroorzaken in het hele café. De barmannen kregen een briljant idee. Om zo snel mogelijk van de kater af te zijn, moesten ze gewoon nog meer alcohol schenken.

En inderdaad, wonder boven wonder begon de feeststemming er weer in te komen toen de tap weer open werd gedraaid. De muziek begon weer te spelen, de vrouwen werden mooier en eigenlijk was er alleen nog maar goed nieuws. Maar de barmannen bemerkten ineens een andere sfeer in het café sinds 2008. Sinds dat jaar lijkt er een soort kater te zijn gekomen die niet weg te drinken is en steeds harder terugkomt na iedere ronde van nieuwe en verse alcohol.

De situatie is zelfs zo erg, dat de Griekse stamgast al enkele tijd geen pols meer heeft. De barmannen zijn echter niet van plan de Griek het café uit te zetten, zodat hij vervolgens op straat kan worden gereanimeerd. Nee, de Griek blijft mooi binnen en met nog meer alcohol komt het (net als bij de andere drankverslaafde stamgasten) vanzelf goed. Ook een paar Zuid-Europese stamgasten beginnen verlammingsverschijnselen te vertonen door een opkomende beroerte. De overige stamgasten zien er nog vrolijk uit en hebben een dronken grijns op het gezicht, maar wat men niet goed weet is dat ook de organen van deze stamgasten ernstig zijn aangetast door de alcohol.

De barmedewerkers kennen maar een oplossing

De tussenstand lijkt verliezers en winnaars te hebben, maar de waarheid is dat alle stamgasten op lange termijn de verliezer zijn. Allemaal zullen ze op den duur bezwijken aan de gevolgen van alcohol. Omdat het bij een paar gasten niet te zien is, heerst er de gedachte dat het leven van deze gasten zeker en veilig is. De barmannen zien de taferelen met de Zuid-Europese stamgasten en handelen zoals ze gewend zijn te handelen, ze zetten de kranen wagenwijd open. Ik verwacht dit keer niet dat de Zuid-Europese gasten nog echt een goede oppepper zullen krijgen van deze stoot alcohol, maar het kan nog wel een klein feestje worden voor de stamgasten waarvan we nog niet zien hoe groot de problemen zijn. Ik wil afsluiten met een mooi plaatje waarin we één van de Amerikaanse stamgasten zien, namelijk de S&P 500. Die lijkt goed te reageren op de happy hours:

13 reacties

 1. Ondertussen wordt er door diverse criticasters van dit café gepleit voor stevige regulatie. Erger in de jaren ’90 is de verplichte cursus sociale hygiëne en andere voorschriften afgeschaft om totale laveloosheid te voorkomen. De gevolgen zijn nu duidelijk en dat is dat diverse gasten als aan het bezwijken zijn aan de gevolgen van alcohol vergiftiging.
  Daarbij is ook de roep om dealers uuh barmannen, die door hun toedoen echt slachtoffers op hun geweten te vervolgen nu ook zeer groot. In een gezonde wetgeving zou men ook de verplichte cursus sociale hygiene en andere wetgeving om laveloosheid en andere wantoestanden te voorkomen weer ingevoerd en nageleefd dienen te worden. Helaas is dit nog absoluut niet aan de orde.

 2. Ondertussen heeft Griekenland morgen dezelfde regering die er de afgelopen jaren zo’n puinhoop van maakte. Kortom in Griekenland verandert niets. Binnenkort 3de Bailout en nog meer geld in deze bodemloze put.. Overigens reageerden de markten totaal niet en liep de rente voor Spaans en Italiaans staatspapier vandaag op tot record hoogtes. De MSM in Nld reageerdenl juichenden de keuze van de Grieken, en dus voor de partijen die er een totale puinhoop van maakten, toe. Raar maar waar.

 3. Dat wordt me toch een kater binnenkort……

  Onderweg naar boven, de berg op, duwend tegen het rotsblok, geholpen door John Maynard Keynes en de centrale banken……

  Die hefboom duwde het blok over de top

  En het raast nu naar beneden, aan de andere kant van de berg….

  En daar woont U

 4. @3 Vergeet een ding niet. Dat geld gaat niet naar de Griekse bevolking etc., maar direct naar de Griekse schuldeisers. Dito ook voor de andere PIIGS.

  Goldman Sachs heeft stevig misbruik gemaakt van de financiële noden van Griekenland en onder voor Griekenland zeer slechte voorwaarden de boekhouding van Griekenland op orde gemaakt. Huidige ECB bankier Mario Draghi was destijds verantwoordelijk voor de afdeling derivaten en had er in ieder geval meer van af moeten weten. Ook waren diverse (in geldnood verkerende) Italiaanse dorpen verleidt tot allerlei dubieuze derivaten, waar de gemeenteraad / college zelf geen snars van begreep. – In Spanje en Ierland hebben de banken een enorme puinhoop gemaakt en als gekken in huizen geinvesteerd zonder zich ooit af te vragen of het wel reëel is. Ondertussen nemen de Spaanse en Ierse overheid wel alle schulden en malversaties van deze financiele uuh criminele instellingen op hun nek. – Vervolgens mag de bevolking krom liggen om de schulden aan de andere EU landen terug te betalen. Hetgeen de verarmde bevolking nooit zal kunnen doen. Ondertussen maken grote Griekse multinationals gebruik van belastingparadijzen als NL en Zwitserland opdat ze geen geld hoeven te betalen voor het dempen van de Griekse schulden.

  ND en Pasok zijn de twee partijen, die beide corrupt zijn en er gezamenlijk een puinhoop van gemaakt hebben. En de bevolking heeft weliswaar met fikse tegenzin weer gekozen voor deze twee partijen. Alleen al uit angst wat er gaat gebeuren als we enige vraagtekens bij deze “reddingsoperaties” worden gezet.

  In de media werd ten onrechte keer op keer gesuggereerd dat Syriza een extreem linkse partij is die uit de Euro wilt, terwijl deze partij te vergelijken is met de SP en alleen wilt onderhandelen voor betere voorwaarden van de leningen om zo de armoede in het land te kunnen verlichten.

 5. @S7P: En Syriza heeft al te kennen gegeven bij ALLE vormen van bezuinigingen dwars te gaan liggen.
  Over een half jaar hebben we weer verkiezingen.

 6. Ondergetekende zou graag willen pleiten voor een drooglegging.

  U leest het goed…

  Maar wel een drooglegging voor anderen dan, hè ?

  Poeroost ! ! !

 7. @S7P : àlles en iedereen in Griekenland is corrupt, jongen …

  Zelfs de belasting die over de luiers wordt 92 keer afgetrokken 😉

 8. @houtskool : Mooie metafoor, echt.
  Origineel ook !

  Maar zeg nooit dat ik mijn steentje niet heb bijgedragen wahahaahaaa !

 9. Ik heb een vermoede dat Griekenland niet het probleem is 😉
  Ben bang dat ze een alibi hebben gemaakt. Om ons alleen maar te focussen op Griekenland. Ben bang dat we een klap gaan krijgen uit een onverwachte hoek. Want mij is het wel heel erg opgevallen dat wij de pijlen continu op Griekenland hebben gemikt. Want ik sta niet gek te kijken als straks onze eigen economie om zeep is. Er is iets veel ergers aan de hand maar dat vertellen ze ons echt niet. Want de media is maar op 1 landje aan het hakken. Dus echt mensen we moeten onze ogen scherp houden. En niet onze geest alleen op Griekenland houden. Ik ben bang dat Nederland een zwaar financieel probleem heeft. Ik mag hopen dat Nederland nooit geld heeft geleend om Griekenland te kunnen redden. Want mijn gevoel gaat uit dat wij echt een zeperd gaan maken. Want ook de aandelen markt en de valuta en grondstoffen doen raar. Maarja luister maar niet naar mij hoor. Alleen waak voor het verhaal van alleen Griekenland. Want ik denk dat ze juist Griekenland hebben gekozen om onze geest daar te houden.

 10. @10
  Zoals ik ook al in een andere post zei: Griekenland kan je zien als een interessante testcase. Hoeveel is mogelijk, hoever kan alles worden opgerekt en pikken “gewone” mensen het nog. En wat betreft corruptie en Griekenland. Las laatst nog een verhaal van een of andere waakhond die constateerde dat 120 miljard euro in de EU gewoon verdwijnt. Met andere woorden, de EU is een apparaat dat vergelijkbaar corrupt is als Griekenland.

 11. @10 Volledig mee eens. De zwakste landen vallen gewoon het eerst, maar het werkelijke probleem is dat de bevolking wordt uitgeknepen door de bankencriminelen, beleggers en andere financiële criminelen die hoegenaamd gered moeten worden. Ook Nederland heeft een huizenbubbel en een bankenwaterhoofdje, maar die gaat over een X aantal jaar ook wel. Hoe vaak heb ik niet gewaarschuwd voor de situatie hier…

  Griekenland is symptoom en een afleiding van het probleem. Dat de Griekse stamgast op sterven ligt en met de rest niet beter gaat is alleen een teken dat afkicken niet meer lukt en doorzuipen totdat de dood erop volgt de enige remedie is. M.a.w. deze financiele chaos is niet meer op te lossen, daarom gaan we maar verder met kicking down the road totdat heet het systeem vastloopt. En de banken worden nooit meer gezond en het geld uit schuldsysteem met een inherente groeidwang op een eindige planeet is een BIG FAIL.

  Dat geld van Griekenland komt niet meer terug, net zoals die 7 miljard van Spanje ook NOOIT terug komt.

  @6 Als je de armoede daar ziet kan ik Syriza alleen maar gelijk geven. Maar het doel van onderhandelen is om een tot een resultaat te komen waar alle partijen net niet of net wel mee kunnen leven.

  Wel vind ik dat de corruptie in Griekenland aangepakt moet worden. Dit vind ik vele malen erger dan het feit dat het land nu financieel ontspoort is. En die luiers 92 x weet ik niet, maar een Griekse AOW/pensioen in het hiernamaals was in Griekenland wel mogelijk. – Maar aan de andere kant zie je hier in NL ook corruptie, misbruik en graaien. Zie o.a. naar de woningbouw coöperaties en andere semi-overheidsinstellingen kijkt. En ook Nederlanders betalen niet graag belasting en er zijn genoeg landgenoten, als ze de kans krijgen ook allerlei rare fratsen uitvoeren. Maar hier is de controle een stuk sterker en de corruptie niet zo ver tot de bodem doorgedrongen.

 12. Geithner Plan I : Overview of the Geithner Plan and the problem it is supposed to solve.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ervHbKa7R5g

  Geithner Plan II : More on the Geithner Plan. The problem of banks buying the assets from themselves.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=n-arbfLTCtI

  Geithner Plan 2.5 : More exotic ways that a bank could buy transfer exposure to the taxpayer.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0FxRYePmogU

  Constructing an investment where an investor gets the same upside while the program limits the downside.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_ka1HZS-Egc

  Geithner 5: A better solution : A better way to solve the “liquidity” and “price discovery” problem.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kpqSeXpiM6k

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: