Welkom in het kapitalistisch café

13

Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ons systeem geen echte flinke kater gehad. De kater werd door de barmannen en barvrouwen van het kapitalistisch café op de helft weer afgebroken, door op het moment dat de pijn te erg werd meer alcohol te schenken. De tussenstand? Een Griekse stamgast heeft al een tijd geen pols meer, een aantal Zuid-Europese stamgasten zijn voor de helft verlamd door een beroerte. De rest van het café is bijna net zo ziek, maar kan de bijwerkingen onderdrukken. De oplossing? De enige die de barmannen en vrouwen kennen: “De tap moet open!

De tussenstand

Welkom in het café waar iedereen al zoveel jaren dronken is dat ze zijn vergeten wat normaal is en wat niet. Na de Tweede Wereldoorlog is de tap open gegaan en deze is pas langzaam dichtgedraaid toen iedereen al strontlazerus was. Het gevolg van deze manier van werken was dat het hele café vervolgens last kreeg van een kater. De alcohol werd langzaam uit het bloed gefilterd en de hoofdpijnen begonnen een klaagzang te veroorzaken in het hele café. De barmannen kregen een briljant idee. Om zo snel mogelijk van de kater af te zijn, moesten ze gewoon nog meer alcohol schenken.

En inderdaad, wonder boven wonder begon de feeststemming er weer in te komen toen de tap weer open werd gedraaid. De muziek begon weer te spelen, de vrouwen werden mooier en eigenlijk was er alleen nog maar goed nieuws. Maar de barmannen bemerkten ineens een andere sfeer in het café sinds 2008. Sinds dat jaar lijkt er een soort kater te zijn gekomen die niet weg te drinken is en steeds harder terugkomt na iedere ronde van nieuwe en verse alcohol.

De situatie is zelfs zo erg, dat de Griekse stamgast al enkele tijd geen pols meer heeft. De barmannen zijn echter niet van plan de Griek het café uit te zetten, zodat hij vervolgens op straat kan worden gereanimeerd. Nee, de Griek blijft mooi binnen en met nog meer alcohol komt het (net als bij de andere drankverslaafde stamgasten) vanzelf goed. Ook een paar Zuid-Europese stamgasten beginnen verlammingsverschijnselen te vertonen door een opkomende beroerte. De overige stamgasten zien er nog vrolijk uit en hebben een dronken grijns op het gezicht, maar wat men niet goed weet is dat ook de organen van deze stamgasten ernstig zijn aangetast door de alcohol.

De barmedewerkers kennen maar een oplossing

De tussenstand lijkt verliezers en winnaars te hebben, maar de waarheid is dat alle stamgasten op lange termijn de verliezer zijn. Allemaal zullen ze op den duur bezwijken aan de gevolgen van alcohol. Omdat het bij een paar gasten niet te zien is, heerst er de gedachte dat het leven van deze gasten zeker en veilig is. De barmannen zien de taferelen met de Zuid-Europese stamgasten en handelen zoals ze gewend zijn te handelen, ze zetten de kranen wagenwijd open. Ik verwacht dit keer niet dat de Zuid-Europese gasten nog echt een goede oppepper zullen krijgen van deze stoot alcohol, maar het kan nog wel een klein feestje worden voor de stamgasten waarvan we nog niet zien hoe groot de problemen zijn. Ik wil afsluiten met een mooi plaatje waarin we één van de Amerikaanse stamgasten zien, namelijk de S&P 500. Die lijkt goed te reageren op de happy hours: