Hoe de wereld in elkaar zit – deel 1

worldIs het dat wat u wilt weten, hoe de wereld in elkaar zit?! Nou…zéér gecompliceerd maar eigenlijk en tegelijkertijd ook héél simpel. Voor wie the big picture vat, de macro-economie, maar ook oog heeft voor het kleine, de details.  Wij kondigen u aan: Infographic – Het systeem van de wereld.

Wat wij “democratie” en “vrije markten” noemen

Alle eer aan Mark Jetovic voor de visuele creatie, de man achter Wealth.net . Hieronder de hele Infographic  van ‘The System of The World’. Aan de top de (heilige) drieëenheid staan de Staat, het Militaire Complex en de Kleptocratie (the usual suspects dus). Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

infograph wereld

“The Power Elite”

Lees vooral boeken! De juiste boeken dan wel, degene die er toe doen. Zoals dit boek. Charles Wright Mills (1916-1962) was een Amerikaanse socioloog.  Hij was van Engelse en Ierse afkomst. Hij studeerde aan de Universiteit van Texas. In 1939 kreeg hij daar een research fellowship. Hij behaalde er zijn PhD in sociologie en antropologie. Hij werd in 1941 associate professor in sociologie aan de Universiteit van Maryland, toen hij een Guggenheim fellowship kreeg. Tot aan zijn dood (in 1962) was hij hoogleraar aan de Columbia-universiteit. Mills was een zeer kritische, maatschappelijk geëngageerde socioloog die ageerde tegen de manier waarop sociologie in de vijftiger jaren in Amerika werd bedreven. Hij stelde dat deze tekort schoot ten aanzien van haar sociale verantwoordelijkheid, de belangrijkste plicht van de sociologie. De wetenschapsman dient zich bewust te zijn van zijn morele verantwoordelijkheid voor de maatschappelijke consequenties van zijn onderzoek. Mills bepleitte o.a. dat sociale wetenschappers het publiek kritischer tegenover de overheid moesten maken. Dit kan onder meer gebeuren door het stimuleren van de oprichting van nieuwe vrijwillige organisaties die invloed moeten proberen te krijgen op de besluitvorming van de machtselite. In dit verband viel hij vakgenoten met de zogenoemde ‘grote theorieën’ zoals Parsons en Lazarsfeld hard aan.

Zeer actueel in 2005 is onder andere zijn in 1963 postuum verschenen essay ‘Conservatisme in Amerika’ dat is opgenomen in zijn bundel ‘Macht en Mensen’ en waarin Mills de historische en ideologische achtergronden van de huidige populaire neoconservatieve bewegingen aangeeft.

Enkele boeken

  • 1951: White Collar, the American Middle Classes
  • 1953: Character and Social Structure
  • 1956: The Power Elite
  • 1958: The Causes of World War III
  • 1959: The Sociological Imagination (De sociologische visie – Aula, 1963)
  • 1960: Listen Yankee, the Revolution in Cuba
  • 1962: The Marxists (postuum gepubliceerd)
  • 1963: Power, Politics and People (Macht en mensen, Kritische bibliotheek, van Gennep)

Samen met H.H. Gerth vertaalde en redigeerde hij het standaardwerk: From Max Weber Essays in Sociology.

De Staat en het Militaire Complex spreken voor zich.  De term Kleptocratie dient misschien even uitgelegd : “This is the economic and financial engine of The System. It stands behind the State and guides policy. It’s elites freely circulate from various boardrooms through corridors of State power and back.  These are closed institutions which harvest privatized profits (most of them plundered from the wealth of the Outer-class). Although they extol the virtues of free markets and the miracle of capitalism, they are largely protected from competition and will endorse policies and laws that enable them to externalize any losses“.

(wordt vervolgd)

Eén reactie

  1. sociologie is geen wetenschap. Er is maar één wetenschap en dat is fysica. De rest is lariekoek voor lui met te weinig hersencellen om de fysica te kunnen begrijpen. Boven de fysica staan wiskunde / filosofie, maar dat zijn geen wetenschappen labels die duidelijk maken dat het denken over de wereld een keuze is. Grote vraag is: wie bepaalt waar wij voor kiezen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: