Wereldeconomie: groeiende kans op economische crisis door junk bonds

Dat is waar Michael Pento van Pento Portfolio Strategies voor waarschuwt. Hij was einde juli te gast op SilverBullionTV. Pento voorspelde alvast correct de renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank op 31 juli 2019. De 0,25 basispunt verlaging is de eerste in tien jaar. De aandelenmarkten hadden veel meer verwacht. Hij is een bekend geldbeheerder en schrijver van een boek met een veelzeggende titel. The Coming Bond Market Collapse. How to Survive the Demise of the U.S. Debt Market.’ Pento was duidelijk te vroeg met zijn voorspelling van het instorten van de Amerikaanse obligatiemarkt. Maar blijft bij zijn stelling en zou weldra wel eens gelijk kunnen krijgen.

Verloop van het interview

Discussed in this interview: 
01:33 Update on the yield curve inversion
03:46 Fed will inject monetary stimulus
07:00 100% chance for Fed rate cut
10:34 What would prick the Everything Bubble?
12:13 Nucleus of the next crisis is the threat from junk bonds
15:29 Why are recessions outlawed by central banks?
18:26 Judy Shelton supporting the Gold Standard
21:20 Buy gold because the money printing game is over

‘Alles is een bubbel’

De ‘Everything Bubble’ noemt Michael Pento het. Het aftellen naar een recessie is begonnen, zegt hij. De aandelenkoersen zijn veel hoger dan in het jaar 2000. Net als de schuldenbergen zoveel groter geworden zijn. Plus de huizenmarkt zit in een bubbel. De junkbond markt is 5,4 trillion dollars groot. Een recessie en/of hoge inflatie kunnen deze doen exploderen. Forbes doet over die junk bonds ook zijn duit in het zakje. ‘(…) the risk these so-called “junk” bonds carry are at a historically high level. In fact, I would judge the risk of having a large chunk of your portfolio in U.S. Corporate Bonds rated BBB or BB or lower to be as high as it has been in my 33-year investing career.’

Ondertussen in Europa

In de Europese obligatiemarkt zijn de eerste junkbonds al opgedoken met een negatieve rente. Bloomberg zegt er het volgende over in juli 2019. ‘Central bankers hinting at more monetary stimulus have depressed yields so much that even some European junk bonds trade at levels where investors have to pay for the privilege of holding them.’ De Nederlandse Vereniging Voor Credit Management (VVCM) dan. ‘Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is fundamenteel verkeerd en werkt juist averechts. Het lage rentebeleid en de momenteel zelfs negatieve rente van de ECB vagen niet alleen spaarders en pensioenfondsen weg, maar brengen zelfs de wereldeconomie in gevaar.‘ Dit zijn inderdaad erg ongewone toestanden. Negatieve rente: gaan we ermee moeten leren leven? Voor hoe lang dan wel en waartoe zal dit dan leiden…?

7 reacties

 1. Ik vrees dat het onderwerp “negatieve rente” binnen afzienbare tijd ook voorpagina nieuws wordt bij de MSM. Het proces van bewustwording zal langzaam in gang worden gezet. Het besef dat spaarsaldi en pensioenvermogen wordt aangetast. Zoals Joost zich terecht afvraagt, “waartoe zal dit dan leiden…?” Het antwoord durf ik wel te geven. Ongerustheid! De angst om bestolen te worden door onze eigen beleidsmakers van centrale banken en overheden. Mijn woordkeuze klinkt als een flinke beschuldiging, maar naar wie dan precies? Dat zijn heel veel poppetjes die aan de touwtjes trekken, allemaal in dienst van overheden, banken en andere instituties. Het is namelijk ons fiat geldsysteem wat wordt beheerd door aangestelde ambtenaren ten dienste van alle gebruikers van geld. Anders gezegd, we doen er allemaal in mee en profiteren indirect weer van de lage rentestanden. Het is dus niet de heer Draki in persoon maar het hele systeem wat ziek is. Het is de geldkoorts, volksziekte nummer 1. Helaas niet te genezen met een paracetamolletje.

  1. Ik vind dit nogal kort door de bocht dat we er allemaal aan mee doen en er van geprofiteerd hebben!!
   Ik en meerdere mensen hebben nooit gekozen voor dit fiat geldsysteem!
   En banken en politici staan helemaal niet ten dienste van de mensen, maar zitten er puur om hun eigen zakken te vullen en voor de macht.
   Het fiat geldsysteem staat ten dienste van de elite en het gepeupel zijn alleen maar de raderen die het systeem draaiende houden.
   Eerlijk gezegd vind ik, mocht het systeem in elkaar donderen, dat ze berecht moeten worden voor een tribunaal.

   1. Deels met je eens. Maar net zo goed als veel anderen profiteer ik mee met de dalende rente, althans wat betreft mijn hypotheek(je). Kreeg een offerte voor de nieuwe rentevaste periode. Een daling van toch maar weer een half procentje. Ach, het scheelt mij iets meer dan 10 euro in de maand, maar toch. Oké, klein hypotheekbedrag met voldoende overwaarde, dus geen nood. Ondanks dat wij hier op Biflatie.nl het huidige fiat geldsysteem verfoeien gaan we er allemaal in mee. Onder de massa zijn veel mensen met een hoog bedrag aan schuld en een klein bedrag aan spaartegoeden. Dus hebben velen een belang bij een lage rentestandaard. Oké, we hebben er niet voor gekozen, maar we kiezen wel onze politieke vertegenwoordigers die het beleid bepalen. En daar gaat het mank. In een democratie kiezen we voor de partij met mooie beloftes. De partij die in hun verkiezingsprogramma strikte bezuinigingen voorstelt en aangeeft dat we op de verkeerde weg zijn zal m.i. minder stemmen binnen halen dan de beloften-partijen. We zijn allemaal van het korte termijn denken. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Maar misschien is deze website een ontmoetingsplek voor anders denkenden die inzien dat we de verkeerde kant opgaan.

    1. Wat ik vergeet te melden in mijn commentaar is dat ik naast mijn voordeeltje van 10 euro wellicht een groter nadeel ondervind als volgend jaar de pensioenkortingen worden doorgevoerd. Ook een gevolg van ons foute systeem. Zo zullen we er allemaal langzaam achter komen dat wij als onderdeel van de massa het meeste nadeel ondervinden van de huidige repressieve beleidsmaatregelen. De elite met grote buffers kunnen meer interen dan de massa en dat is de bron van de aanstaande ellende. De extreme economische ongelijkheid.

    2. Ik profiteer helemaal niet mee, want ik heb een traditionele spaarhypotheek,dus of de rente hoog of laag staat, dat maakt geen bal uit.
     Door de hoge prijzen van de woningen wordt je genadeloos leeggemolken door de gemeente door de hogere OZB!
     En op de pof leven net zoals die domme Yanks, daar doe ik helemaal niet aan.

     1. Kortom, iedereen heeft op zijn manier een nadeel van het beteugelende beleid van onze monetaire beleidsmakers. Straks komt het moment van bewustwording als iedereen ontwaakt uit z’n midzomernachtdroom.

    3. @gerritwelbergen:disqus :

     De partij die in hun verkiezingsprogramma strikte bezuinigingen voorstelt en aangeeft dat we op de verkeerde weg zijn zal m.i. minder stemmen binnen halen dan de beloften-partijen.

     Beloften-partijen als de VVD die wel op de sociale zekerheid voor de onderkant van de samenleving bezuinigen en werkenden lastenverlichting beloven, halen wel genoeg stemmen binnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.