De G20 landen hebben tussen mei en oktober 2018 opnieuw voor 481 miljard dollar aan handelsbeperkingen ingevoerd. De World Trade Organization (WTO) waarschuwt in haar 20ste rapport dat de handel tussen de 20 grootste industrielanden monitort. Sinds 2012 is er nooit zoveel beperking van de internationale handel geweest. De Directeur-Generaal uit zijn grote bezorgdheid en roept op tot onmiddellijk actie. De internationale handel moet snel herpakken. De poliieke spanningen dienen dringend te ontdooien. Zoniet gaat het heel snel de verkeerde kant op met de wereldeconomie.

CC0 Creative Commons Pixabay

De start van een handelsoorlog

Wie het politieke en economische wereldnieuws ook maar een beetje volgt, herinnert zich waarschijnlijk de start van de internationale handelsoorlog. Het was inderdaad president Trump die in juni 2018 de aanzet gaf met zijn ‘America First’ slogan. De Amerikaanse economie werd volgens hem onder meer bedreigd door goedkoop staal en aluminium.  Uit de EU. En Mexico en Canada. China. Tegenmaatregelen volgden zoals vanwege de EU en Canada. Zij begonnen Amerikaanse jeans, whisky en motorfietsen zwaarder te belasten. Het conflict of zeg maar de handelsoorlog escaleerde en waar staan we nu? In zo’n oorlog zijn alleen maar verliezers.

Wie zijn die G20?

Het kan geen kwaad even in herinnering te brengen welke precies die 20 grootste industrielanden wel zijn. Die onderling aan het bakkeleien zijn. De wereldeconomie zo bedreigen, de jobs en de prijzen. De WTO somt ze voor ons op: ‘Argentina; Australia; Brazil; Canada; China; France; Germany; India; Indonesia; Italy; Republic of Korea; Japan; Mexico; the Russian Federation; Saudi Arabia, Kingdom of; South Africa; Turkey; the United Kingdom; and the United States, as well as the European Union.’

Kwaad en bang

‘Het liefst zou Trump, zo zei hij eerder tegen de Franse president Macron, geen Mercedes, BMW of Audi meer op 5th Avenue in New York willen zien.’ Wij vrezen dat Trump geen grapje maakte. Dit is trouwens waarom en hoe Donald Trump verkozen werd in januari 2017. Hij beloofde het Amerikaanse publiek alle jobs terug te halen, die volgens hem ‘gestolen’ zijn door ‘het buitenland’. Het was je reinste populisme. Volksmennerij. Volksverlakkerij zelfs. Want het is niet wààr. Wanneer landen handel en jobs verliezen, inkomsten, is dat omdat ze niet méé zijn. Mee met de nieuwste technieken en ontwikkelingen.

Bye bye Motor City

Dit is het Kapitalisme mensen, met een grote ‘K’, daarvoor hebben we gekozen. Moeten kiezen, helaas. En dit spel, waarmee met mensenlevens en de toekomst zelfs van de mensheid (!) gegoocheld wordt, is kei en keihard. Hard als… Staal en aluminium zegt u? Ooit was Detroit, Michigan, bijgenaamd Motor City. De Grote Drie hadden het namelijk na WOII op het gebied van voertuigen voor het zeggen in de wereld. Tot Japan kleinere, goedkopere wagens begon te produceren. Geen grote, benzineverslindende monsters maar handige, makkelijk te parkeren en zuinige wagentjes. En toen was daar plotsklaps de Oliecrisis van de jaren ’70. Detroit werd snel een lege, doodse stad. Weg marktoverwicht, weg jobs. Hier komen armoede en misdaad aan in de plaats. Bye Bye Motor City. De schuld van ‘het buitenland’ allemaal zeker, Donald? I don’t think so. Begrijpt u nu waarom ook de Amerikaanse filmmaker Michael Moore, van Flint, Michigan, zo boos is?

De politieke trukendoos

Zo’n oude (politieke) truuk: je maakt de burgers wijs dat ze méér verdienen. Dat alles wat fout loopt de schuld is van? Noem maar op, en het werkt altijd. De Joden. De buitenlanders. De Mexicanen. De Russen. De Chinezen. De zwarten. De maffia. De asielzoekers en vluchtelingen. En burgers bang maken vooral ook. Maak ze kwaad en bang en je hebt het kiespubliek in de hand. Pas op: we viseren misschien wat vaker Donald Trump in deze, maar een figuur als Kim Jong-un doet precies hetzelfde hoor… Toch knap van Trump dat hij deze oude politieke truuk direct doorhad. Voor iemand die nooit tevoren politicus geweest is! Wel miljardair, een topzakenman. Misschien zijn het helemaal geen politieke maar zakelijke truken of handigheden?

NRC zegt Nee

In haar Commentaar titelt NRC Handelsblad

‘Trump wil “America first”, dan handel, dan pas vrijheid en recht’

Wij kunnen het zelf niet beter uitdrukken dan op deze manier. Of zo: ‘Het wereldbeeld van de Amerikaanse president is zo onomwonden zelfzuchtig dat het niet onweersproken mag blijven.’  NRC is behoorlijk ‘pissed’ en met reden. De kwaliteitskrant heeft zelfs een zogenaamd ‘Trump Blog’ waarin het doen en laten van de Amerikaanse president gevolgd kan worden. Een aanrader voor ieder weldenkend mens die zich ook eens behoorlijk kwaad wil maken.  Het leest als een soap en een thriller. Een komedie en een avonturenroman. Maar het maakt je wel héél boos, onmachtig, gefrustreerd. Alllemaal niet goed voor je hart en bloeddruk!

Oproep om politieke wil en leiderschap

Dit is wat het hoofd van de WTO,  Director-General Roberto Azevêdo, precies zegt:

 “Further escalation remains a real threat. If we continue along the current course, the economic risks will increase, with potential effects for growth, jobs and consumer prices around the world. The WTO is doing all it can to support efforts to de-escalate the situation, but finding solutions will require political will and it will require leadership from the G20.” 

We kunnen alleen maar hopen dat hij en elke andere (politieke) macht in deze wereld van goede wil, geen roependen in de woestijn blijven. Change, yes we can? Hopelijk wel ja, maar het zal in ieder geval niet voor de volgende Amerikaanse verkiezingen in 2020 zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: