Wereldwijde geldhoeveelheid: $60 biljoen

De beurzen wereldwijd zijn in de eerste twee en halve maand van 2012 al flink gestegen. De Griekse ‘oplossing’ is een reden voor de euforie op de financiële markten. Ook de verlaging van de rente door centrale banken en kwantitatieve verruiming, in de vorm van QE en LTRO dragen bij aan de stijgende beurskoersen. Het geld vlucht namelijk naar grondstoffen en aandelen, die inflatiebestendig zijn. Onderstaand twee afbeeldingen die meer dan genoeg zeggen. De totale wereldwijde geldhoeveelheid is inmiddels gestegen tot bijna $60 biljoen (ofwel $60.000 miljard, ofwel: $60.000.000.000.000).

8 reacties

 1. Ik ben geen complotdenker maar door de oplossingen waar de almachtige ecb meekomt en de onechte oplossingen van de euro-landen krijg ik de indruk dat de economieen bewust om zeep worden geholpen.
  Ik bedoel wat is nog logisch? Ik had het logisch gevonden om banken gewoon failliet laten gaan en de meest slechte leningen op een ‘bad-bank’ balans gedaan.
  Maar nee hoor de aanname is dat er geen bank-to big-to fall mag omvallen.
  De huidige oplossingen (esfs/ems & ltro en sinds najaar 2008: staatsgeld) zullen er voor zorgen dat de boel op termijn alsnog zal gaan imploderen. (een voorbeeld van een implosie is de inzakkende huizenmarkt)

  Waarom niet gewoon de economie eens laten uitzieken als het depressief is? Waarom gelijk die krampachtige symptoom bestrijding in plaats van het leggen van betere fundamenten voor de toekomst.
  Immers door middel van computerisering, mechanisering, automatisering moet ons ruilmiddel er kwalitatief op vooruitgaan en onze economie als geheel ook. Helaas hanteren bankiers als doel op zich kwantitieve geldcreatie (bijv. door te veel geld uit te lenen aan prive-personen) in verband met de korte-termijn bonus en met het argument dat andere bankiers dit ook doen (en tsja hier zou een overheid prima iets aan kunnen doen) en op deze manier te veel geld aan de gehele bedrijfskolom onttrekken. En de overheid die dat ook doet met belastingen en te veel kwantitatieve regels.

  Het jammere is dat de gewone burgerman zo de fuik in wordt getrokken en er niks tegen kan doen. Erg jammer dat die occupy-beweging niks van de grond kan krijgen.

 2. [quote name=”rene”]Ik ben geen complotdenker maar door de oplossingen waar de almachtige ecb meekomt en de onechte oplossingen van de euro-landen krijg ik de indruk dat de economieen bewust om zeep worden geholpen.[/quote]

  Hé, rene, nou heb je mazzel dat zelfstandig nadenken en conclusies trekken hier op Biflatie wordt gewaardeerd, maar zeg dit soort dingen alsjeblieft niet tegen je buren of collega’s.

  Tenzij je wazig aangekeken wil worden natuurlijk.

  Het lullige van schapen is dat ze eerst zèlf moeten zien dat er andere schapen wreed worden afgeslacht waar ze bij zijn, voordat ze doorkrijgen dat ze hoogstwaarschijnlijk ooit precies hetzelfde lot zullen ondergaan.

 3. Ik zeg dit nu al 3 jaar tegen de mensen in mijn omgeving en nu worden ze pas een beetje wakker.
  De economie wordt bewust om zeep geholpen.
  Het is PNAC (Project for the New American Century)
  Er komt een nieuwe economie met minder mensen aan.
  Zie ook Georgia Guidestones.

 4. De beste metafoor de je kunt geven aan al die leken is dat goedkoop geld van de bank (in de vorm van leningen zoals hypotheekkrediet, staatsobligaties die een bank van een overheid koopt, rekening-courant krediet etc. etc.) werkt zoals benzine voor een auto.
  In het najaar van 2008 werd de benzine kraan voor de auto dichtgedraaid met het gevolg dat de auto praktisch tot stilstand kwam.
  Draai je de geldkraan dicht dan komt de economie tot stilstand.
  De body-dry-index laat alweer de zelfde niveaus zien als het februari 2009. Maar wellicht valt het allemaal mee met de wereldhandel en het zee-vrachtvervoer.

 5. @ knowtoomuch

  De meest elementaire kennis is bij de gemiddelde burgerman niet aanwezig. Heel erg triest eigenlijks als je erover gaat nadenken.
  Een mooi ladingdekkend voorbeeld hiervan vind ik het bbp-cijfer. Volgens het bbp cijfer mag je 60% staats
  schuld hebben ten opzichte van het BBP.
  Vriend en vijand laten zich door zo’n cijfer op het verkeerde been zetten. Je moet je tegenwoordig steeds afvragen als je de nos en rtl 7 opzet wat er niet gezegd en/of vermeld wordt en je moet alle statistische cijfers waar zij meekomen ter diskussie stellen aangaande de rekenmethode. Maar goed wat wordt er niet vermeld met de 60 of 65 % staatsschuld ten opzichte van het BBP?
  Inderdaad dit zegt helemaal niets over de belastinginkomsten van een land.
  Wat was het grote probleem van Griekenland?
  Inderdaad het innen van belastinginkomsten.

  Maar oh oh oh wat gaan er nog een mensen in de problemen komen die de laatste 10 jaar een huis hadden gekocht. Straks baan kwijt en dan (als ze mazzel hebben) 150 kilometer verderop een lager betaalde baan en ja hoor dubbele woonlasten.
  Tsja dit soorte van risico’s verteld een bankier je niet.

 6. @rene. Laatste alinea, precies. En dan heb je zo’n minister Kamp die dan glashard zegt: “Nou, en als je elders in het land werk kan vinden dan verhuis je toch ‘eventjes’ naar elders” Kijk, zo simpel is het nou in de ogen van dat soort gasten.

 7. Zestig biljoen en te denken dat er meer dan normaal geld van het één naar het ander zal vloeien komende tijd.Een voorbeeld:De Griekse schuldenruil is nu dus echt een VERPLICHTE zaak geworden.Hierdoor zal de Staatsobligatiebubbel leeglopen. want wie wil er nu nog van een Europees land als je zoals nu als burger je geld kwijt bent in Griekenland.Weinigen dus en op zoek naar wat anders dus.En nu komt het:hoe meer verker van geld hoe meer het zich vermenigvuldigd.Geldhoeveelheid zal dus nog snel oplopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.