Wereldwijde huurprijzen dalen 4,6%

De publicaties Global Office Rents en Global Marketvew Retail van vastgoedadviseur CB Richard Ellis (CBRE) geven elk halfjaar een overzicht van de huurprijzen en huurontwikkeling in de belangrijkste steden van elk werelddeel. Het Londense West End blijft de duurste kantorenlocatie ter wereld. De bruto huurprijzen lopen hier op tot €1.458,- per m2.

Op de kantorenmarkt heeft het Central Business District van Hong Kong het Tokyo Inner Central ingehaald en staat daarmee dit jaar op de tweede plaats. Mumbai en Moskou completeren de top vijf. De enige nieuwkomer in de top tien is São Paulo op de tiende plaats.

Amsterdam staat net als vorig jaar op de vijftigste plek: d e bruto markthuur voor eersteklas kantoorruimte staat er op €373,- per m2 per jaar. Ook op de winkelmarkt blijft de toppositie onveranderd: hier voert New York de lijst aan met een huur van €13.744,- per m2 per jaar.

Op de winkelmarkt wordt New York gevolgd door Sydney, Hong Kong, Londen en Parijs. Opvallend is dat er maar liefst drie Australische steden in de winkel top tien staan. Amsterdam staat in de mondiale winkelranglijst een stuk hoger (nummer 21) dan op de kantorenranglijst, met een tophuur van €2.700,- per m2 per jaar.

Hoewel veel economieën inmiddels voorzichtig herstellen, is dat slechts vertraagd te zien in de vastgoedmarkten. Dit geldt met name voor kantoren en winkels, waar gedaalde kantoorwerkgelegenheid en lagere detailhandelsverkopen leiden tot minder druk op de huurmarkt. In de kantorenmarkt leidt dit tot lagere huurprijzen. Wereldwijd is dat een gemiddelde daling van -4,6% op jaarbasis. In Amsterdam bleven de huurprijzen vrijwel ongewijzigd. Op de winkelmarkt heeft de daling van de tophuren in de meeste markten inmiddels de bodem bereikt. Hier en daar stijgen die zelfs weer.

Via: Vastgoedmarkt

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: