Wereldwijde stimulering zet door, nu Japan

16

Toen Ben Bernanke vorige week vrijdag bekend maakte dat de Amerikaanse huizenmarkt door de FED zou worden geholpen, dachten we dat de centrale banken de beurzen en de economie voorlopig wel genoeg hadden gesteund. Helaas zaten we er naast. Na zowel de ECB, als de Fed, is het nu de beurt aan de Bank of Japan. BoJ maakte woensdag bekend dat het nog eens 10 biljoen yen in de Japanse obligatiemarkt zal pompen. Hiermee komt het totale stimuleringsprogramma van de BoJ (Bank of Japan) op ¥80 biljoen, omgerekend $1 biljoen dollar. Japan zal, met een van de meest zware schuldenlasten in de westerse wereld, ongeveer 1/12e van zijn totale schuldenlast zelf opkopen. Vooralsnog zullen alleen JGBs (Japanse 10jaars obligaties) en T-bills (obligaties met een looptijd korter dan een jaar) worden opgekocht.

Wereldwijde valutaoorlog

Alle andere onderdelen van het Japanse LSAP (Large-Scale Asset Purchase) programma, waaronder CP, Corporate Bonds, ETFs, REITs blijven hetzelfde. Wel dient gezegd te worden dat de BoJ openlijk uitkomt voor zijn aankopen om beurzen en obligatiemarkten te ondersteunen. De vraag is echter hoelang deze operaties kunnen blijven doorgaan. Want sinds centrale banken aan het begin van de crisis hun landen zijn blijven ondersteunen, door eerst banken te hulp te schieten via gratis geld en vervolgens overheden massaal helpen door massaal overheidsobligaties op te kopen, is de race om valuta te laten devalueren alleen maar verhevigd.

Speculeren tegen Japan

De absurditeit van de Japanse schuldenlast en de lage rentes zijn wel een echte hoofdbreker. Veel economen wijzen ernaar dat, omdat Japan een soeverein land is met zijn eigen munt, in tegenstelling tot de eurozone het land eeuwig kan blijven doorgaan met dit proces. Hierdoor zijn veel hedgefund managers en andere institutionele beleggers zeer huiverig om hier tegen in te gaan. In de financiële wereld wordt het gokken tegen Japan dan ook gezien als een echte widowmaker.

Timing is alles

De door ons vermaarde Kyle Bass durft de gok echter wel aan. Op ZeroHedge stond een tijdlang de totale case die Harvard Business Case Study van deze trade gemaakt had. Via verschillende grafieken was te zien hoe en waarom Bass tegen de Japanse overheid speculeerde; Japan is op alle manieren het meest met schulden overladen land in vergelijking met de rest van de wereld. Helaas is de case verwijderd vanwege copyright problemen, maar het artikel en de bijgevoegde grafiek geven wel een goed perspectief waarom een hedgefund manager als Bass soms maanden verlies moet lijden alvorens hij pas winst zal gaan maken. Timing is alles.