Wereldwijde werkloosheid stijgt in 2013 naar nieuw record; vicieuze cirkel

Uit een recent rapport van de International Labour Organization (ILO) blijkt dat de wereldwijde werkloosheid in 2013 naar een nieuwe record zal stijgen. Tevens gaat de ILO ervan uit dat de wereldwijde werkloosheid tot 2017 zal blijven toenemen. In 2012 steeg het aantal werklozen in de wereld met 4 miljoen. Volgens het rapport komt de stijging van de werkloosheid met name dor de stijging van het werkloosheidspercentage in de geïndustrialiseerde landen. Sinds de val van Lehman Brothers zijn er in de Westerse wereld zo’n 28 miljoen nieuwe werklozen bijgekomen.

wereldwijde werkloosheid

202 miljoen werklozen in 2013

Sinds de kredietcrisis is de mondiale economische groei aan het vertragen en neemt in veel landen de werkloosheid toe. Recent bleek nog dat de werkloosheidspercentage in Nederland uitkwam op 7,2%. Gemiddeld kwamen er in Nederland in 2012 zo’n 10.000 werklozen bij iedere maand. Volgens ILO zal de wereldwijde werkloosheid in 2013 met 5,1 miljoen gaan stijgen naar een totaal van 202 miljoen werklozen. Dat zijn ongeveer 4 miljoen werklozen meer dan het vorige record, dat werd gevestigd in 2009. Tevens verwacht de organisatie dat er in 2014 nog eens 3 miljoen extra werklozen bij zullen komen, waardoor er volgend jaar in totaal 205 miljoen mensen zonder werk zitten.

De tendens is duidelijk

Een groot probleem op de arbeidsmarkt wereldwijd is dat de nieuwe banen die beschikbaar komen, vaak niet door iedereen kunnen worden ingevuld. Veel werklozen beschikken niet over de competenties die door bedrijven worden gevraagd voor een arbeidsplek. In het rapport van de ILO wordt gesproken over ‘skill and occupational mismatches‘. Anno 2013 hebben de werkgevers keuze te over. Op veel vacatures in Nederland wordt door honderden mensen gereageerd. Dit is natuurlijk ook niet zo gek als je kijkt naar het aantal werklozen en de hoeveelheid openstaande vacatures. Er zijn in Nederland inmiddels 571.000 mensen werkloos, terwijl er maar zo’n 100.000 vacatures openstaan. In 2008 waren er nog minder dan 300.000 werklozen in Nederland. De tendens is duidelijk, de werkloosheid stijgt en het aantal vacatures neemt af.

vicieuze cirkel economie

Een vicieuze cirkel

Doordat er steeds meer mensen worden ontslagen ontstaat er als het ware een vicieuze cirkel. Het gemiddelde inkomen komt onder druk te staan door de stijgende werkloosheid. De bestedingen dalen, ofwel de consumptie daalt, er worden minder aankopen gedaan, hierdoor dalen de omzetten van de winkels, die bestellen minder producten, waardoor de industrie minder gaat produceren. Dit alles heeft weer een negatief effect op de economische groei en de arbeidsmarkt, want er wordt minder winst gemaakt en omdat de vraag daalt, zijn er minder mensen nodig. Als de groei niet door de consument kan worden bewerkstelligd, moet dit worden ingevuld door andere bronnen. De export van Nederland blijft nog enigszins op peil, maar ook de overheid zal waarschijnlijk meer moeten gaan doen om te economische motor van Nederland aan de gang de houden.

Vooral jongeren zitten in de penarie

Sinds de crisis is het meer dan duidelijk geworden dat de jongere generatie grote problemen heeft met het vinden van een baan. Tijdens een recessie zijn bedrijven minder snel geneigd om nieuwe mensen aan te nemen. Voor ondernemers is het ook afwachten wat er nog komen gaat. De macro-economische gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. Daarom worden er door bedrijven er minder risico’s genomen en wordt er minder geïnvesteerd, dus is er minder werk. Steeds meer ondernemers zetten flexwerkers in of werken uitsluitend met nul urencontracten, zodat ze zeker weten dat ze gedurende economische mindere tijden, geen hoge arbeidskosten meer hebben. Volgens de laatste raming van ILO zijn er wereldwijd momenteel 73,8 miljoen jongeren werkloos. Naar verwachting zal dit aantal tot 2014 nog eens met een half miljoen gaan toenemen. Sinds de introductie van de euro is de jeugdwerkloosheid in vrijwel alle landen van de euro toegenomen. Alleen in Duitsland is de jeugdwerkloosheid gedaald, zie onderstaande grafiek, via Zero Hedge.

jeugdwerkloosheid 2013

Griekse en Spaanse jeugdwerkloosheid

Het is de grote vraag of Spaanse en Griekse jongeren (jeugdwerkloosheidspercentages stijgen richting de 60%!) ooit nog kans te maken op de arbeidsmarkt. Een enkeling wordt ondernemer en begint in de handel van slakken, maar de overgrote meerderheid kan niet anders dan afwachten, toekijken en protesteren. Dergelijke lange periodes van werkloosheid, vroeg in het leven van iemand die is afgestudeerd, kan schadelijk zijn voor de carrière. Er wordt geen ervaring opgedaan en de vooruitzichten op die ervaring, een baan en een inkomen, worden vrijwel iedere maand slechter. Dit maakt het des te moeilijker om op latere leeftijd een geschikte arbeidsplek te vinden, maar ook om gemotiveerd te blijven.

17 reacties

 1. Laat dat eens goed tot je doordringen Biflaten, een jeugdwerkloosheid van 60% in Spanje en Griekenland!!!
  Dat betekent gewoon dat ook de langetermijn vooruitzichten heel slecht zijn. Als een groot deel van deze mensen zijn jeugd achter zich heeft gelaten en weinig werkervaring heeft zullen deze landen NOOIT de competitie met de rijkere landen in de EU aankunnen. FORGET is. Wat al die volksbedriegers ook zeggen, het gaat gewoon niet meer gebeuren. Griekenland ( en dit doet me geen genoegen te zeggen ) ligt in Europa maar is gewoon een derde wereldland.
  Dat wordt dus gewoon dokken voor ons, en neem maar aan dat het echte dokken nog maar net begonnen is. Daar zal die vreselijke salonsocialist Dijsselbloem wel voor zorgen. Bevooroordeeld???
  Nee, het staat gewoon vast dat dat de belangen van Nederland en de EU niet parallel lopen. Tien maal raden waar hij voor gaat : zijn eigen ego dus, en die loopt wel parallel met Europa. Ik ben nu al zie van die man, en spoedig zal blijken dat dat terecht is.
  Any way, wat ik zeggen wil is dat de markten zich tegen de gewone man gaan keren. Amerika is in dit opzicht ons voorland, en dat betekent dat het gedaan is met de de welvaartsgroei voor de gewone man. De nadelige gevolgen van recessies ( komen er nog veel van ) zullen afgewenteld worden op de gewone man ( elite blijft zich zonder gene verrijken ) en de vruchten van toekomstige groei ( gaat nog even duren ) gaan helemaal linea recta naar de elite.
  De EU is opgericht om de markten vrij spel te geven. Dat betekent dat het volk de geselingen van de markt zal ontvangen ( onzekerheid, versoepeling ontslagrecht, lage landen enz enz ) en de elite alle winst gaat toeeigenen.
  Ik heb het steeds over het volk, en de elite omdat de maatschappij straks ook is opgegeeld is in slechts twee klassen. Dat is echt de toekomstt. Helaas, het is gewoon niet anders.

 2. Zoals ik al eerder noemde; de basiseconomie als ‘Neerlands hoop in bange dagen’, en ver daarbuiten. Dan is werkloosheid geen enkel probleem. De wet van de communicerende vaten.

  De flow tussen derivatenshit en grof volkoren. Wat een bullshit zeg, als er geen werk is, moet je niet gaan werken. Geindoctrineerde brave burgers tot aan hun nek in de overgefinancialiseerde beerput van multi’s, banken en zetelgeile lafaards.

 3. O, kijk eens, er zijn blijkbaar toch nog tekenen van hoop in deze barre tijden-gn-gnn …

  http://www.bloomberg.com/news/2013-01-22/bond-to-stock-shift-provokes-performance-anxiety-credit-markets.html

  “Dead cat bounce” …

  Goed, maar wie gaat die vallende katten dan opvangen ..?
  Precies, the gold haters … the ‘flat earthers’ … hihi …

  Nee, even serieus, deze ‘bond implosion’ is een verplichte etappe op weg naar hyperinflatie vrees ik …

 4. Goud hoeft blijkbaar niet terug naar Nederland van Dijsselbloem :

  http://boinnk.nl/blog/51510/welk-een-bestuurder-laat-het-goud-van-een-volk-bij-een-ander-liggen/

  Als u het mij vraagt was dit het éérste (en enige ?) criterium voor zijn EU-benoeming …

  Vergeet niet dat ‘ze’ met (613 t – 11%=) 550 ton zo’n 100 keer ( =55 miljoen Kg ! ) méér ‘pampieren goud’ in ‘de lucht’ kunnen houden wereldwijd, dus is dit (weer eens) een enorme overwinning voor de ‘pampieren fraudeurs’ ..!

  En dààrom kozen ze dit belachelijke mannetje dat meer van de ‘Mest-uitrijd-wetten’ weet dan van financiën-gn-gnn …

  1. Dat is een kwestie van interpretatie.
   Het is er niet, dus je kan er wel om zeuren, maar krijgen lekker niet.

   Zie ook de reactie van houtskool die een reactie op ZH aanhaalt als zou dat informatie zijn.
   Dat is het dus niet.

   Anything that passes through is striped of all meaning. Nothing we think is important now will remain so beyond the event horizon. Nobody will remember, nobody will write about it, nobody will be held to any standard. Ever for evar.

   Het is genoeg om het angstzweet te doen stollen in al je kieren bitches.

   1. Ik vrees dat je helemaal gelijk hebt, maar op zo’n manier wilde ik ’t niet brengen, omdat ik dan weer automatisch bij ‘The Cabal’ uitkom met m’n redenering.

    Maar inderdaad beslissen The Families wat er ‘main stream’ bekend wordt gemaakt ; hun (wereldwijde) media-monopolie kosttewerkelijk maar een schijntje voor ‘hen’ vergeleken met hun kapitaal-potentie.

    Maar wèl één (*) die zich binnen enkele jaren reeds terug verdiende.

    (*) = JP Morgan voltooide rond 1920 de aankoop van dui-zen-den kranten en radio-stations wereldwijd als stro-mannetje van Rotthen Child.

    Cold historical fact.

   2. Pietjes, die reactie op zh is een m.i. korte en juiste samenvatting van de huidige situatie in de economie en de financiele markten. En van dat angstzweet is terecht hoor. De meeste mensen lijden aan cognitieve dissonantie, terwijl ons monetaire fiat stelsel, gekeken naar vergelijkbare stelsels, al lang over datum is. Met kunst en vliegwerk houdt men de zaak overeind, echter, de eerste tekenen van ‘ingraafgedrag’ zijn naar mijn mening zichtbaar. De FED greep sinds november 2008 maar liefst 81% van het totaal aantal handelsdagen in op de aandelenmarkten.

    De zaak is compleet, radicaal en volledig fucked up, tot voorbij de horizon.

 5. Dit type gedachtegoed komt steeds meer op, ook in Europa. Uiteraard is het de elite in allerlei sectoren, die soms subtiel, soms openlijk ( ook hier wordt de tactiek van slowly but surely toegepast ) deze discussie entemeren.
  Het gaat inmiddels niet alleen om ouderen, maar inmiddels ook om gehandicapten die hele dure medicijnen nodig hebben. Deze discussie met een financiele insteek ( wordt natuurlijk ontkent, maar is gewoon zo ) zal zich steeds verder uitbreiden. Het eindigt ermee dat je als je niet economisch rendabel bent voor de elite ( die zelf uiteraard de grootste kostenpost zijn ) je beter alles op alles kunt zetten om gezond te blijven, want anders…..
  En ga nu niet zeggen dat dat natuurlijk altijd beter is, want je weet wel wat ik bedoel.

 6. Die jongeren gaan nu nog protesteren, straks voeren ze oorlog. Er hoeft alleen nog maar een gek op te staan die het allemaal niet meer pikt en die negatieve energie, gevoelens van de mensen kan vatten in een partijprogramma en het is zover.

  Echt heel zuur, maar ook straks voor mijn kinderen. Baal echt als een stekker als ik dit lees.

  Even iets van andere aard:
  http://sprottphysicalbullion.com/sprott-physical-platinum-and-palladium-trust/infographic

  Misschien is er toch nog wel een baantje te vinden…platinadelver 😉

 7. Zo lang een groot deel van de wereld leeft op te goedkoop gemanipuleerd krediet zullen er bubbels blijven ontstaan en zullen markten verstoord blijven waardoor werkloosheid alleen maar hoog zal blijven.

 8. De technologische ontwikkelingen zijn een gevaar voor de werkloosheid. Werk dat normaal door 100 mensen werd gedaan, wordt nu door 2 machines gedaan bij wijze van spreken. Efficiëntie is al jaren een toverwoord, maar is vandaag de dag toch zeker een aanjager van deze hoge werkloosheid. We zitten in een systeem dat draait op vernieuwing, een stap terug zal niet tot de mogelijkheden behoren. We zitten dus vast in dit systeem. Historisch feitje: meneer Ned Ludd heeft dit in de 19e eeuw al voorzien. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ned_Ludd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.