Werkelijke reden achter de daling van goud

Het is een beetje achterhaald om nu nog te spreken over grote daling in de goud- en zilverprijs, terwijl die zich zo duidelijk al heeft afgetekend. De waarde van de reserves van de centrale banken is door de goudcrash met maar liefst $560 miljard gedaald. Maar wat zijn nu de werkelijke redenen achter de daling. Één van die mogelijke redenen wordt u uit de doeken gedaan door Bill Holter.

goudprijs daling

Pascua Lama mijn

Afgelopen week maakte Barrick bekend dat het zijn nieuwe grote Pascua Lama project moet uitstellen. Dit zou een van ’s werelds grootste nieuwe mijnen worden met een geschatte 18 miljoen ounces goud en 700 miljoen ounces zilver. Naar nu blijkt schijnen er problemen ontstaan te zijn over de eigendomsrechten met als tegenpartij de Chileense Staat. Alle werkzaamheden die daar plaatsvonden zijn met ingang van vorige week woensdag gestaakt.

Kennecott kopermijn in Utah

De Kennecott mijn in Utah heeft te maken gekregen met een enorme landslide. Het was al een aantal weken bekend dat dit risico bestond en gelukkig hebben ze machines en mensen tijdig in veiligheid kunnen brengen. Deze mijn produceert zo’n 300.000 ounces goud en 3 miljoen ounces zilver als bijproduct bij de winning van koper, hun hoofdproduct.

Toeval?

Op deze bewuste woensdag vertoonde de goudprijs al een behoorlijke daling van ca. $ 40, gevolgd door de verdere daling van vrijdag 12 april en maandag 15 paril, die zonder meer schokkend te noemen zijn. Bij deze 2 genoemde projecten, waarbij de 1e voorlopig niet in productie komt en de 2e een productieverlies oplevert, komt er dus een aanzienlijke hoeveelheid edelmetalen niet op de markt. En dat alles net op het moment dat de reserve goudvoorraden van de Comex, GLD en LBMA behoorlijk aan het afnemen zijn.

Wat is nu de verwachting?

Gezien de wetten van vraag en aanbod zou de goud- en zilverprijs juist hebben moeten stijgen. De schrijver van dit stuk gaat verder dat Obama op donderdag jl. een meeting heeft gehad met de hoofden van 15 belangrijke banken in de wetenschap dat de Comex binnen een aantal weken niet meer aan de fysieke vraag kan voldoen en in default zal moeten gaan. Daarbij zullen de contracten in dollars afgewikkeld moeten worden en zal geen fysiek goud gebruikt worden.

Conclusie

Zelf heb ik het niet zo op met dit soort conspiracy epistels. Maar dat de Comex, LBMA en GLD heel snel hun fysieke goud – en zilvervoorraden aan het verliezen zijn, is inmiddels via andere kanalen ook al tot ons gekomen. En als er ooit een tijdstip zou moeten zijn voor een scheiding van fysieke en papieren goudprijzen, dan lijkt het me voor de hand te liggen, dat dit tijdstip nu best aangebroken kan zijn. Immers wat voor zin heeft voor Centrale Banken goud als Tier 1 op de balans te mogen zetten, terwijl ze volgens zeggen de afgelopen jaren tegen hoge prijzen aan de koopzijde geopereerd hebben, om goud nu als Tier 1 reserve zo enorm in prijs te laten dalen. Bedenk ook in dit verband hoe landen als China en Rusland dit zullen ervaren. Een beetje chaotisch komt dit toch wel over. Bron: Bill Holter.

7 reacties

 1. Een meningsverschil over eigendomsrechten met de Chileense regering; lees confiscatie! Voorzichtig dus met papieren bezit.

  De grote bullion banks hebben de hft algo’s het werk laten doen en de bieders afgeknepen met een opwaartse stroom van verkoop. Hier heeft die papiermafia sloten geld mee verdiend. Laat die scheiding tussen echt en papier maar komen.

  Die comex paperpushers zullen zeggen: ja, dat met die ingestorte mijn zagen wij ook niet aankomen…..

  Beurzen kakken in as we speak, na btc, goud en zilver.

  Next: goud tier1? China backed yuan met edelmetaal?

  Lbma klapper? Er is VEEL aan de hand biflaten, Lehman x 100 is onderweg, of het laatste redmiddel komt uit de kast; gold backed money.

  Maar natuurlijk niet voor het klootjesvolk, eerst gaat de trucendoos open om je nog even te scheren.

  1. Voor mij is het eerder een bewijs dat de Bullions Banks niet echt naked shorten, zoals ik al vaker heb aangegeven. Zij shorten nl. op de toekomstige productie van mijnen zoals bijv. Barrick. Uiteindelijk moeten Bullion Banks ook ergens hun goud vandaan halen. Stel je voor dat er optimisten waren die ervan uitgingen dat die Pascua mijn binnen afzienbare tijd kunnen gaan produceren, dan is de rest van het verhaal niet zo moeilijk te raden, is het wel? Dan kun je ook meteen begrijpen waarom het steeds moeilijker wordt je grondstoffen en in dit geval ook goud ver weg uit het buitenland te halen. Vooral in regio waar niet echt politieke stabiliteit heerst of er verzet ontstaat tegen buitenlandse mijnexploitanten. De Chinezen spelen dit wat subtieler als je mij vraagt. Zij geven die landen ook nog eens de kans zich samen met China (in de toekomst een markt van nu al 1.3 miljard mensen) en ook vaak nog in eigen valuta te ontwikkelen. China wordt dan afzetgebied voor hun producten. En zo hoort ontwikkelingshulp ook te gaan. Beiden moeten er beter van worden.

 2. Ik denk toch ook dat het voor een groot deel gaat om het veilistellen van winsten. Hedgefondsen die long posities hadden, moesten na de enorme val wel liquideren, waardoor de crash nog grote werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: