Werkelijke reden achter de daling van goud

7

Het is een beetje achterhaald om nu nog te spreken over grote daling in de goud- en zilverprijs, terwijl die zich zo duidelijk al heeft afgetekend. De waarde van de reserves van de centrale banken is door de goudcrash met maar liefst $560 miljard gedaald. Maar wat zijn nu de werkelijke redenen achter de daling. Één van die mogelijke redenen wordt u uit de doeken gedaan door Bill Holter.

goudprijs daling

Pascua Lama mijn

Afgelopen week maakte Barrick bekend dat het zijn nieuwe grote Pascua Lama project moet uitstellen. Dit zou een van ’s werelds grootste nieuwe mijnen worden met een geschatte 18 miljoen ounces goud en 700 miljoen ounces zilver. Naar nu blijkt schijnen er problemen ontstaan te zijn over de eigendomsrechten met als tegenpartij de Chileense Staat. Alle werkzaamheden die daar plaatsvonden zijn met ingang van vorige week woensdag gestaakt.

Kennecott kopermijn in Utah

De Kennecott mijn in Utah heeft te maken gekregen met een enorme landslide. Het was al een aantal weken bekend dat dit risico bestond en gelukkig hebben ze machines en mensen tijdig in veiligheid kunnen brengen. Deze mijn produceert zo’n 300.000 ounces goud en 3 miljoen ounces zilver als bijproduct bij de winning van koper, hun hoofdproduct.

Toeval?

Op deze bewuste woensdag vertoonde de goudprijs al een behoorlijke daling van ca. $ 40, gevolgd door de verdere daling van vrijdag 12 april en maandag 15 paril, die zonder meer schokkend te noemen zijn. Bij deze 2 genoemde projecten, waarbij de 1e voorlopig niet in productie komt en de 2e een productieverlies oplevert, komt er dus een aanzienlijke hoeveelheid edelmetalen niet op de markt. En dat alles net op het moment dat de reserve goudvoorraden van de Comex, GLD en LBMA behoorlijk aan het afnemen zijn.

Wat is nu de verwachting?

Gezien de wetten van vraag en aanbod zou de goud- en zilverprijs juist hebben moeten stijgen. De schrijver van dit stuk gaat verder dat Obama op donderdag jl. een meeting heeft gehad met de hoofden van 15 belangrijke banken in de wetenschap dat de Comex binnen een aantal weken niet meer aan de fysieke vraag kan voldoen en in default zal moeten gaan. Daarbij zullen de contracten in dollars afgewikkeld moeten worden en zal geen fysiek goud gebruikt worden.

Conclusie

Zelf heb ik het niet zo op met dit soort conspiracy epistels. Maar dat de Comex, LBMA en GLD heel snel hun fysieke goud – en zilvervoorraden aan het verliezen zijn, is inmiddels via andere kanalen ook al tot ons gekomen. En als er ooit een tijdstip zou moeten zijn voor een scheiding van fysieke en papieren goudprijzen, dan lijkt het me voor de hand te liggen, dat dit tijdstip nu best aangebroken kan zijn. Immers wat voor zin heeft voor Centrale Banken goud als Tier 1 op de balans te mogen zetten, terwijl ze volgens zeggen de afgelopen jaren tegen hoge prijzen aan de koopzijde geopereerd hebben, om goud nu als Tier 1 reserve zo enorm in prijs te laten dalen. Bedenk ook in dit verband hoe landen als China en Rusland dit zullen ervaren. Een beetje chaotisch komt dit toch wel over. Bron: Bill Holter.