Werken in crypto: dit zijn de mogelijkheden

Cryptocurrency is een van de meest revolutionaire en baanbrekende technologieën die we in de laatste decennia hebben gezien.

Steeds meer mensen worden zich bewust van cryptomunten en beginnen er dan ook in te investeren. Met bekende gezichten zoals Elon Musk die zich erover uitspreken, Bitcoinprijzen die voortdurend nieuwe pieken halen, en tal van nieuwe toepassingen op de onderliggende technologie Blockchain, is het duidelijk dat cryptocurrency geen voorbijgaande trend is.

En dat valt ook te merken aan het aantal jobs die beschikbaar worden in de crypto-industrie. Volgens LinkedIn is het aanbod aan cryptogerelateerde jobs in de Verenigde Staten in 2021 gestegen met bijna 400%.

Bij ons in Nederland loopt het nog niet zo’n vaart, maar de vraag neemt sowieso ook sterk toe.

Op zoek naar een job in crypto? We leggen je uit wat je precies nodig hebt om in deze wereld aan de slag te gaan, en wat de meest courante en populaire posities zijn.

Wat heb je nodig om te werken in crypto?

Laten we beginnen met te kijken wat je precies nodig hebt om in de wereld van crypto te kunnen werken.

Natuurlijk hangt dit af van job tot job, maar over het algemeen kunnen we stellen dat technische vaardigheden wellicht het belangrijkst en meest gevraagd zijn, zoals Java, C/C++, Nos.js, Python, Artificiële Intelligentie, enzovoort.

Blockchain en cryptocurrency zijn immers technologie, en als je over de nodige vaardigheden beschikt, zal je doorgaans niet lang moeten zoeken tot je een job in crypto kan vinden.

Daarnaast zijn er ook jobs die financiële vaardigheden vereisen, dus waarvoor je een gedegen economische kennis moet hebben. Zo kunnen mensen die reeds ervaring hebben in het “oude” financiële systeem, zoals werknemers van een bank, prima overstappen op de cryptowereld.

Goed kunnen verkopen, kennis hebben over marketing en het promoten van producten zijn andere waardevolle vaardigheden.

En natuurlijk is veel weten over cryptocurrency, interesse en ervaring hebben in deze wereld ook een bonus – maar vaak is het niet vereist. Dit kan je immers vrij snel leren.

De mogelijkheden om te werken in crypto

Grofweg kunnen we stellen dat er 3 grote categorieën zijn om te werken in crypto: technologie, financiën en varia.

Technologische jobs

Software engineer

Als software engineer zal je instaan  voor het schrijven en onderhouden van de code die te maken heeft met cryptocurrency. Dat zal voornamelijk in de vorm van “smart contracts” zijn: computerprotocollen die mensen toelaten om transacties uit te voeren zonder de nood aan een derde partij, zoals een bank.

Hiervoor moet je echt wel weten waar je mee bezig bent, en een diploma in deze sector is in bijna alle gevallen vereist.

Je moet kennis hebben van programmeertalen zoals JavaScript, React, Python en Solidity.

Daarnaast moet je ook kunnen werken in een stressvolle sector waarin er op een snel tempo wordt gewerkt. Je zal tevens voortdurend op de hoogte moeten blijven van nieuwe codetalen en die dan ook bijleren.

Beveiligingsarchitect

Ja, cryptocurrency is doorgaans zeer veilig (dankzij de peer-to-peer structuur van de blockchain), maar er is toch nog nood aan specifieke personen die de systemen opstellen om de technologie van een bedrijf te beschermen tegen aanvallen van buitenaf en frauduleuze transacties.

Ook hiervoor zal je een diploma nodig hebben in een sector zoals IT of webontwikkeling, net als haarfijne aandacht voor details, het vermogen om proactief en analytisch te denken.

Website-ontwikkelaar

Crypto-websites schieten als paddenstoelen uit de grond, of dat nu gaat over technische sites, nieuwssites of nieuwe crypto brokers.

Iemand moet die websites opstellen, en dat kan jij zijn.

Om een website te maken zal je doorgaans minder sterke technologische vaardigheden nodig hebben dan bij de vorige twee jobs, maar je zal vaak wel wat creatiever moeten zijn.

Datawetenschapper

Als datawetenschapper of data-analist zal je voornamelijk bezig zijn met het analyseren van heel wat data om je software engineers bij te staan.

Welke elementen van een cryptoprogramma doen het goed, waar zitten de probleempunten op een website? Hoe ervaren bezoekers/klanten jouw programma/product/dienst?

Het zal dan jouw job zijn om tonnen informatie te doorploegen en er een coherente conclusie uit te trekken.

Een diploma in data- of computerwetenschap is vaak vereist, net als sterk ontwikkelde analytische vaardigheden, aandacht voor alle details, en het vermogen om jouw conclusies helder te communiceren.

Financiële jobs

Financiële analist/adviseur

Cryptocurrency is niet alleen een revolutionaire technologie, maar ook een steeds populairder wordend beleggingsinstrument.

Heel wat mensen hebben er al fortuinen mee verdiend, en heel wat meer hebben interesse om erin te beleggen.

Maar omdat crypto nog zo nieuw is, weten velen niet hoe hieraan te beginnen.

Als financiële analist/adviseur is het jouw job om particulieren, bedrijven en fondsen te adviseren over hoe ze het beste in crypto kunnen beleggen.

Je zal helpen met investeringen aan te raden,  investeringsstrategieën op te stellen, het risico ervan te analyseren, nieuwe altcoins te overwegen, portfolio’s te onderhouden, enzovoort.

Voor deze job heb je vaak een combinatie nodig van zowel analytische, computer- en wiskundige vaardigheden, met heel wat algemene financiële kennis.

Een diploma in financiën is meestal vereist, net als ervaring met crypto. Ook zal je op de hoogte moeten zijn en blijven van het nieuws in de sector en de economie in het algemeen.

Business development representative

Business development representative is een nogal lange Engelse term die in feite gewoon neerkomt op “Verkoper”.

Als Business development representative is het jouw job om contact te leggen met andere industrieën en hen uit te leggen wat jouw bedrijf precies doet, wat crypto is, en waarom ze jouw dienst of product nodig hebben om hun bedrijf te verbeteren.

Je moet hiervoor over stevige communicatievaardigheden beschikken, en gewoon een goede verkoper zijn.

Een diploma is vaak niet nodig, ervaring is belangrijker.

Marketing manager

Als marketing manager ben je verantwoordelijk voor het imago en de bekendheid van je cryptobedrijf. Je maakt marketingcampagnes, gericht op bepaalde doelgroepen, met als doel om producten te verkopen, brand-awareness, websiteverkeer, enzovoort.

Je moet dus de vraag naar crypto en blockchain inschatten, potentiële gebruikers identificeren en trends in de gaten houden.

Om deze job echt goed te doen moet je zowel creatief als analytisch zijn, maar heel wat ervaring in marketing en reclame maken is het belangrijkste, veel meer dan ervaring met crypto.

Varia

Journalist/crypto-redacteur

Iemand moet over het hele cryptogebeuren schrijven en anderen informeren, en als jij goed kunt schrijven, kan je een job als crypto journalist/redacteur overwegen.

Je zal dan voornamelijk schrijven over cryptonieuws en blockchain-ontwikkelingen, voor een (online) krant, magazine of blog.

Ervaring in de cryptowereld is een serieuze bonus, want je moet overkomen als een expert, en echt weten wat je zegt en schrijft. En natuurlijk zal je jouw kennis ook op een natuurlijke en eenvoudige manier moeten kunnen overbrengen bij je lezers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: