Werkloosheid gaat toenemen in 2012

De werkloosheid in Nederland is in november 2011 niet verder gestegen, maar gelijk gebleven. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid uitkwam op 455.000 personen. Dat komt erop neer dat 5,8% van de Nederlandse beroepsbevolking momenteel geen baan heeft. En als we de economische beleidsanalyses van het Centraal Planbureau mogen geloven zullen er in 2012 zo’n 90.000 werklozen bijkomen. De werkloze beroepsbevolking zal in 2012 volgens de nationale definitie van het CPB oplopen naar 6,5%. Dat is ongeveer hetzelfde niveau als in de jaren 1984 en 1995.

Ondanks dat het werkloosheidspercentage in november niet steeg, nam de werkloosheid de vier voorafgaande maanden nog wel toe. Zowel het aantal werkloze mannen als het aantal werkloze vrouwen is in november vrijwel gelijk gebleven. De werkloosheid blijft hiermee op hetzelfde niveau als tijdens de piek in februari 2010. De werkloosheid in Groningen zal naar verwachting in 2010 stijgen tot boven de 9%, maar ook in de provincies Drenthe en Zuid-Holland neemt de werkloosheid sneller toe dan in andere regio’s. Zeeland scoort in Nederland het best en heeft te maken met het laagste werkloosheidspercentage van Nederland.

Bij UWV WERKbedrijf stonden in november 463 duizend werkzoekenden ingeschreven, 8.000 duizend meer dan in oktober. De stijging in november deed zich met name voor bij beroepsgroepen waarin veel mannen werkzaam zijn, zoals de technische – en transportberoepen. Bij mannen steeg het aantal werkzoekenden dan ook sterker dan bij vrouwen. Net als vorige maand nam het aantal werkzoekenden jonger dan 25 jaar relatief het meest toe. Het aantal lopende WW-uitkeringen nam in november toe met 5.000 tot 258.000. In november werden 34.000 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt, bijna 7% meer dan in oktober. Het aantal beëindigde uitkeringen nam met 6,5% af tot 29.000. Er werden vooral minder uitkeringen beëindigd vanwege werkhervatting (-12,2%).

 

9 reacties

 1. De lonen in landen als Spanje en Portugal worden niet gematigd, zij stijgen juist harder dan die in Duitsland!!
  wat snap ik niet ??
  werkloosheid gaat hier toenemen, in die landen stikt het van mensen zonder werk. en wat werk krijgt meer??

 2. Dan zullen de voedselbanken het nog veel drukker krijgen in 2012 en volgens de voedselbank in Nederland is de vraag de afgelopen 3 maanden al met 15% toegenomen.

 3. Een half miljoen mensen werkloos. Hoeveel energie kunnen die leveren aan fysieke arbeid ?

  De moderne galeislaaf:
  Je bouwt een aantal relatief eenvoudig te bouwen mankracht-energiecentrales verdeeld over het gehele land met concentraties afhankelijk van de werkloosheid. Een tiental tot honderdtal mensen brengen een groot rad in beweging die weer een dynamo draaiende houdt. Het duwvlak per individu bevat een sensor of je voldoende stuwkracht aflevert.

  In de huidige sociale wereld word je hiertoe niet verplicht aan mee te werken maar doe je dat wel dan krijg je een interessante toeslag op je (bijstands)uitkering.

  Lever je tot 3 X aan toe niet voldoende stuwkracht, dan kan je naar deze toeslag fluiten en mag je vertrekken. Werkende mensen mogen hier trouwens ook gewoon aan meewerken ipv dat ze naar de sportschool gaan, een extra zakcentje.

  Obesitas opgelost, armoede opgelost, geld voor arbeid.

  Als variatie op deze energie opwekkende ‘sportschool’ mag je natuurlijk ook op de fiets stappen (met dynamo) hoe harder je fietst hoe meer je kan verdienen.

  Toegegeven, tijdens mijn bijdrage in mijn reactie en het bedenken van dit absurde plan kon ik mijn lach soms niet onderdrukken.

 4. Trouwens, sociaal ook nog eens, want tijdens het ‘sporten’ zijn de dingen van alle dag gewoon bespreekbaar.

  Een variatie is nog eens te bedenken met een ronde piste en een stel paarden. (Die draaien dan nachtdienst 😉

 5. @2012?
  Jammer dat ik zelf niet op die vergelijking ben gekomen. Natuurlijk zijn die Grieken ook welkom om te komen ‘duwen’. Misschien moeten we de ‘vrijblijvendheid’ van dit project wat aanpassen door de sensoren ook wat stroomstootjes af te laten geven ?

 6. Als ze het nu eens zouden verbieden voor bedrijven om mensen uit Oostblok landen of ergens anders aan te nemen tot dat onze “eigen” werkloosheid onder de 1% komt dan zouden we al een heeeeel eind komen!!
  Alsof al die werklozen geen asperges kunnen plukken, land om kunnen ploegen, stratenmaken, metselen, etc. etc. Dat geld wat nu naar uitkeringen gaat kan dan naar korte cursussen toe en die mensen moeten gewoon verplicht worden zolang ze niets hebben om een cursus naar keuze te volgen en ergens voor het bedrag wat normaal de uitkering was hun handen uit de mauwen te steken!!

  Het is tot nu toe veel te makkelijk om geen werk te doen en toch mooi geld te ontvangen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.