Werkloosheid in Nederland blijft maar stijgen

werklozen nederlandDe werkloosheid in Nederland zit sinds de kredietcrisis in een stijgende trend. De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid in Nederland nam in februari 2014 met 13.000 toe. Gemiddeld werden er per dag in februari 465 personen werkloos. Het totaal aantal werklozen volgens de officiële cijfers komt nu uit op 691.000 personen. Dat is 8,8% van de Nederlandse beroepsbevolking. Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in februari 2014 net als in januari uitkwam op 460 duizend.

Faillissementen en ontslagen

Dat de werkloosheid blijft stijgen is op zich niet gek, want nog steeds worden er veel mensen ontslagen. Zoals bijvoorbeeld 600 gedwongen ontslagen bij TBI, 150 ontslagen bij ACI Adam en een verdwijnen ook een paar honderd banen bij verschillende bouwbedrijven. Nog meer gedwongen ontslagen bij Vestia. Ook in de transport business gaat het alles behalve lekker. Het is zelfs zo slecht gesteld dat er voor de eerste keer in de geschiedenis een filiaal van Hema failliet is verklaard. Dit zijn slechts de berichten van afgelopen week, dat u het even weet.

Toename werkloosheid

De werkloosheid is in februari voor de derde maand op rij gestegen. Het aantal werklozen is daarmee weer vrijwel even hoog als in juli 2013. Gemiddeld nam de werkloosheid de afgelopen drie maanden met 13.000 per maand toe. De werkloosheid steeg in deze periode het hardst bij de 25- tot 45-jarigen: maandelijks met gemiddeld 7.000. Het aantal werkloze jongeren is de afgelopen drie maanden nauwelijks toegenomen.

22% meer WW-uitkeringen op jaarbasis

Het aantal lopende WW-uitkeringen nam in februari 2014 met 0,1 procent af tot 460.000. In vergelijking met een jaar eerder waren er 22% meer uitkeringen. De sterkste stijging deed zich voor vanuit de sectoren vervoer/opslag en zorg/welzijn. Het aantal uitkeringen nam in februari alleen toe onder 45-plussers. Het meest steeg dit aantal bij de 55-plussers. Onder 45-minners nam het aantal lopende WW-uitkeringen af, waarbij de daling het grootst was onder jongeren tot 25 jaar.

30 reacties

 1. Helaas zal de werkloosheid alleen maar toenemen en historische hoogten bereiken.

  De werkloosheid zal pas afnemen als de centrale bank de rente flink opschroeft en de slechte investeringen in de economie zo noodgedwongen laat liquideren. Dit maakt kapitaal vrij voor goede investeringen en toekomstige groei. Het is niet iets wat mensen graag willen horen, maar we moeten door de zure appel heen bijten. Verhogen we de rente niet dan gaat het echter nog veel slechter aflopen.

  De hoge rente lijkt goed te zijn, zo ondersteunt het de huizenmarkt, maar het voorkomt ook dat huizen betaalbaar worden. Daarnaast levert het schade aan, aan de pensioentegoeden. De pensioenfondsen staan er niet voor niets zo slecht voor. Dit is een direct gevolg van de jarenlange lage rente. Pensioenfondsen kunnen niet meer de rendementen behalen die ze zouden moeten behalen.

   1. Hogere rente, ofwel rente die door de markt wordt bepaald, of dat nu ‘hoog’ of ‘laag’ is, hoort bij kapitalisme. Echter, Liberty, markten bestaan niet meer, de wereld staat aan de afgrond van een debt super cycle met wereldwijd, overheden, bedrijven en particulieren samen, een schuld/bbp ratio van rond 400%.

    Gedwongen is men tot een constante flow van centrale banken, met de door jou terecht genoemde ‘hogere’ rente implodeert het hele systeem. Het is een vergissing om te denken dat we terug kunnen naar marktrentes.

    Lees deze, perpetual QE:

    http://www.zerohedge.com/news/stock-dead-long-live-flow-perpetual-qe-has-arrived

     1. Het is te hopen dat Adam dit niet ter ore komt !

      Pakt ie z’n riotgun en gaat ie even op bezoek bij die Zirp hihi …

  1. Wat Houtskool zegt. Renteschroefje werkt niet meer. Kaputt gemaakt door er te veel mee te klooien. Probeer je eens voor te stellen wat een renteverhoging bijvoorbeeld gaat betekenen voor de obligatiekoersen en wat dat dan weer betekent voor de activakant van bankbalansen.

  2. Hoofdoorzaak van de problemen bij pensioenfondsen is niet de lage rente. Werkloosheid kan slechts tijdelijk worden hersteld door investeringen en economische groei, we gaan daardoor alleen maar snel richting de volgende crisis. We kunnen de werkloosheid nooit meer op acceptabel niveau krijgen, althans, in het tweeverdienersmodel. We moeten NIET investeren (=krediet nemen), maar door de zure appel van een forse stap terug doen, af van de cyclische consumptie, af van de benodigde productie van troep. Terug naar normale lasten die voor één kostwinner te betalen zijn. Wie nu nog pleit voor economische groei, meer productie, ziet echt niet waar de problemen werkelijk zitten.

 2. De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid in Nederland nam in februari 2014 met 13.000 toe.

  Dit cijfer heb ik nu meermaals gelezen en gehoord, maar is mij niet helemaal duidelijk. Zit er bij dit cijfer ingerekend de uitstroom naar bijvoorbeeld aow en bijstand. Want dan moet je toch eigenlijk die uit gestroomden hierbij optellen.

  1. Niet iedereen zonder werk is werkloos. Je bent alleen werkloos als je een baan zoekt (voor tenminste 12 uur per week en per direct beschikbaar bent)) maar die niet kan vinden. Gepensioneerden, arbeidsongeschikten, huismoeders, studenten etc worden niet tot de officieel geregistreerde werkloosheid gerekend.

  2. Jaren geleden werd de verlengde ww afgeschaft en toenmalig minister de Geus poggen op tv over de lagere werkloosheid. Heb toen Sociale Zaken/CBS gebeld of in die ww cijfers rekening was gehouden dat er uitstroom was doordat er simpelweg over een periode van twee jaar 30% zijn recht op ww verloor. Werd verwezen via een paar ambtenaren en uiteindelijk moest ik maar kijken op de website, ik zeg daar staat het niet, en dat was het dan. Tot op de dag van vandaag geen antwoord.

   1. Politici, ambenaren en ook het cbs/cpb legt alleen in het mandje wat handig is. Iemand die van ww naar bijstand gaat is voor mij nog steeds werkloos. Zie hier hoe er met cijfers wordt gegoogeld.

    Inflatie etc. worden ook zo op deze manier gemanipuleerd.

 3. “Dat de werkloosheid blijft stijgen is op zich niet gek, want nog steeds worden er veel mensen ontslagen”

  Dit versterkt elkaar ook, de toeleveranciers van failliete bedrijven en gesaneerde bedrijven kunnen minder producten/diensten afzetten zodat de negatieve spiraal zich versterkt, het zal de 40 plussers naar alle waarschijnlijkheid niet lukken een baan te vinden of een baan met het voorgaande salaris te vinden. hierdoor wordt de koopkracht minder en de alsmaar stijgende kosten van uitkeringen drukken op de begroting van de overheid,

  dit terwijl een week voor de verkiezingen het nog economische hosanna was in nederland.

  al met al heel zorgelijk.

 4. Door toenemende werkloosheid en een stijgend aantal hypotheekaflossers, zie bericht RTL-nieuws (http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/ing-een-op-vijf-woningbezitters-wil-extra-aflossen-2014 ), kan het toch nooit bestaan dat consumentenuitgaven gaan toenemen, zoals opbeurende berichten ons willen doen geloven. Ondanks dat diverse krantenartikelen aankondigen dat onze economie aantrekt weiger ik te geloven dat dit ook voelbaar wordt voor het MKB en de gemiddelde hardwerkende burger. Door de beide genoemde oorzaken kan er eenvoudigweg alleen maar minder geld worden uitgegeven. De beleving zal bij velen anders zijn dan de opwekkende berichten ons bevelen. Gezien de grote onderliggende problemen in onze maatschappij lijkt de gewenste economische groei gebaseerd op drijfzand en zal deze hooguit van korte duur kunnen zijn. Het zogenaamde wensdenken van onze beleidsmakers. Ach, we gaan het allemaal meemaken en doen lekker mee in de maalstroom van alledag. Als het buiten mooi weer is dan kan mijn dag niet meer stuk…..

 5. Je bedoelt ‘baanloos’, want werkloos zijn er veel en veel meer. Een miljoen ambtenaren bijvoorbeeld. Wel een baan, geen werk.

  En dan heb je ook nog een hoop lui die geen baan hebben, maar wel veel werk. Huisvrouwen, huismannen, vrijwilligers, hobbyboeren…

  Waar we heen gaan is een situatie van volledige baanloosheid bij een maximale werkgelegenheid.

 6. OT

  http://biflatie.nl/artikelen/videos/de-grote-macht-van-de-kredietbeoordelaars/

  Ik zei downgrade van Rusland over 2 maanden, heheh, de corruptie heeft een dusdanige vorm aangenomen dat men het niet meer verbergt….

  Downgrade met negatieve outlook:

  http://www.zerohedge.com/news/2014-03-20/sp-brings-out-big-policyguns-downgrades-russia-outlook-negative

  En werkloosheid / werkgelegenheid, allemaal bullshit en enkel en alleen bedoelt als kanonnenvoer voor de met turboschulden gestuwde consumptieve waanzin. Of gaan we zinloos verder bouwen om de schaapjes weer in de galeien te manipuleren? Gezellig samen de schuld/bbp ratio van de excel-elite pimpen.

 7. Laten we gewoon de oorzaak benoemen van de toenemende werkloosheid.

  De productiebedrijven keren Nederland (en Europa) de rug toe en gaan naar Azie. Dus minder fabrieken geeft minder werkgelegenheid. Dat is de enige echte werkelijkheid.

  Natuurlijk kan de overheid U een rad voor de ogen draaien, door allerlei subsidies te geven of meer ambtenaren aan te stellen (Ja….er zijn al meer dan 1 miljoen ambtenaren).

  Hoe hard men ook probeert de waarheid te verbloemen , het lot is onvermeidelijk….we zaken verder en verder in het moeras.

  Nederland stond in 1996 op het hoogste punt….ja, we glijden al jaren achteruit en dat zal verlopig zo blijven.

  Koopt U nog maar een lamp uit China (Philips is al jaren weg uit Nederland). Nog een paar jaar dan wordt helemaal niks meer in Nederland gemaakt.

  OK, dan maar allemaal ambtenaar….he, dat doet denken aan voormalig USSR. Daar had iedereen werk en armoede. OK, er werd niks gemaakt, geen enkele industrie. U weet wat te wachten staat.

  Het is voorbij en over. Armoede wordt weer normaal.

 8. “De productiebedrijven keren Nederland (en Europa) de rug toe en gaan naar Azie. Dus minder fabrieken geeft minder werkgelegenheid. Dat is de enige echte werkelijkheid.”

  Oh ja? Ik dacht toch echt dat we hier een probleem hadden met een teveel aan particuliere schuld. Hoofdzakelijk aangegaan voor het aan elkaar verkopen van huisjes tegen steeds hogere bedragen. Daardoor steeg de totale hypotheekschuld van Nederlandse gezinnen in de afgelopen tien jaar van minder dan 200 naar meer dan 600 miljard. Dit jaar daalde die schuld voor het eerst met 15 miljard euro. Van jaarlijks plus 40 miljard euro, via hypothecaire kredietverlening uit het niets gecreeerde koopkracht, naar min 15 omdat een huis kopen weer een kwestie wordt van lenen EN terugbetalen.

  Veel te veel gezinnen zitten tot aan hun hun nek in de schulden (en onder water) en zijn aan de grens van hun leencapaciteit gekomen. Dat drukt de bestedingen en dus de productie en de inkomens en dat is de reden dat hier banen verdwijnen. Een schuldencrisis wordt veroorzaakt door een teveel aan SCHULD. Hoe moeilijk kan het zijn?

  Er zijn overigens maar 300.000 ambtenaren in Nederland. Bij het rijk werken er 130.000 en bij de gemeenten 170.000. Tel je echter onderwijs en (gezondheids)zorg mee dan ga je in de richting van de 1.300.000. Negentig procent van dat volk werkt op uitvoerend niveau:
  bejaardenverzorgster, buschauffeur, onderwijzer, plietsieagent. Dat werk. Tegen dat soort mensen aan schoppen is makkelijk en doet het altijd goed in ingezonden stukjes en internetfora. Heeft alleen geen r…dt met de oorzaken van de schuldencrisis te maken.

 9. Ik ben er van overtuigd dat de krampachtige houding van onze overheid ten aanzien van arbeid een negatief effect heeft op gaande ontwikkelingen. Dit land wordt passief gereguleerd in het MKB en op lokaal niveau waar juist de samenliving moet worden gesteund terwijl de groot-corporaties een soort van “worden beschermd” en in de watten gelegd door aantrekkelijk vestigingsvoorwaarden, wetende dat de winsten meestal naar het buitenland worden verplaatst.. Ow ja, het leverd wat arbeidsplaatsen en dus belasting en inkomsten PV maar dergelijke bedrijven hebben nauwelijks binding met de samenleving en trekken er ook zo de stekker weer uit. Ook wat MK hierboven schrijft is zeer herkenbaar. Datgene waar we blij mee moeten zijn is de vestiging van een Starbucks etc, feitelijk dienstverlenende bedrijven die ahw de rijkdom van afgelopen jaren komen afromen bij hen die het zich nog kunnen veroorloven, daarna kwijnt ook dat weg. Voor zover ik weet produceren we vooral snijbloemen, groenten en fruit, melkproducten, luxe jachten, special parts voor de luchtvaart en nog zo wat maar de vraag is of je als land de eigen bevolking ermee kunt voeden. Ik vraag het me af. En als de trend zich doorzet, minder arbeid > minder vraag > minder inkomsten zullen er velen schrikken van de staat van het land.

 10. Wanneer neemt een werkgever nieuw personeel aan, lijkt me eerder de gerechtvaardigde vraag. En ik praat hier alleen over de particuliere sector.
  Als we daar uit zijn kon het wel eens zijn dat we zaken gaan veranderen.

 11. De werkeloosheid stijgt niet, de werkeloosheid normaliseert en gaat daarheen waar het feitelijk altijd heeft gestaan. Alleen door kunstgrepen en door massa’s geld uit te lenen aan Jan en alleman kon de economie buitengewoon gaan draaien waardoor er baan op baan kwam en veel makke schapen dachten dat zoiets heel normaal was en veel makke schapen dachten dat ze ondernemer waren geworden en veel makke schapen dachten dat ze onmisbaar waren geworden en veel makke schapen dachten dat dit feest eeuwig zo door kon gaan en veel makke schapen, ja zelfs de idioten die in de politiek zaten, dachten dat de bomen tot aan de hemel groeiden…Bomen konden nu wel eens bommen worden.

 12. Als je kijkt wat een mens in feite nodig is om te leven zie je ook dat 80 procent van de mensheid bezig is met totale onzin, onzin die goed voor de economie is, die goed is om dit hele zieke theater overeind te houden. Zodra we zouden doen wat hoofdzakelijk nodig is om leuk en goed te leven zouden de machtigen, de elite en andere aanverwante psychopaten nergens meer blijven, dan zouden ze allemaal kapot gaan. Daarom moeten er ook regels en wetten bedacht worden om dit hele circus overeind te houden. Daarom moeten de zwakke schakels in de economie eruit, ouderen dood, spaarders moeten geld uitgeven eventueel onder dwang en mogen dan dood en de rest van de slaven moeten doorgaan zoals nu bevolen wordt door nazi EU en de nazi VS. Dit alles is een satanische -NEERWAARTSE- spiraal waarin we gevangen worden gehouden.

  Eigenlijk zou je geld en het heel systeem daaromheen moeten afschaffen, de politici en de elite opsluiten en de macht geven aan het volk en aan weldenkende en gezonde geesten om een andere duurzame wereld te scheppen met gratis wonen en energie waar een mens niet werkt of werkloos is of beult en slaaf(s) is maar LEEFT en niet wordt geleefd!

  1. Een Aegon topman, heeft net weer 1,2 miljoen euro extra toelage gekregen,voordat de nieuwe regels ( max 20% jaarinkomen ) van kracht worden.
   Waar komen die euro’s vandaan!!!
   Van de inleggers natuurlijk,verzekeringen,pensioenen,lijfpolissen.
   Er veranderd gewoon niets voor dat soort figuren, bedrijven en de geld inleggende stumpers.

   1. Aegon = tegenwoordig list en bedrog op Amerikaans verdienmodel gebaseerd. Koersplan de weg kwijt… Mooi voorbeeld hoe een prima Haagse verzekeraar en haar clientele door roofkapitalisten naar de kloten worden geholpen. En de top maar graaien want ooh wat zijn wij verheven boven de rest. En wat kijkt het gepeupel op tegen die succesvolle mannen als ze in hun dure blik met grote haast op de linkerbaan voorbij jagen, op het laatste moment nog net even er tussen “ritsen”. Gatver wat een maatschappij leven wij.

 13. Wij mogen ons nog gelukkig prijzen dat de verkiezingen ging over de gemeenteraden gelet de uitslag dat een demagoog als Alexander Pechtold met zijn D66 in veel gemeentes de grootste groei heeft doorgemaakt met leugens als minder werkloosheid en meer banen creëren , voor vele was er een kleine hoop toen er een stemgerechtigde tiener in beeld kwam, die op hem stemde omdat hij hondstrouwe mooie bruine ogen had , u begrijpt dan wel op welk niveau ik dit soort stemmers hebt gekwalificeerd.
  Gebeurd dit op 2e Kamerverkiezingen wat ongetwijfeld zal gebeuren houd u er dan rekening mee dat er een grote groep zich inlaat met sprookjes door mooi gebekte mannetje Pechtold .
  Als er onder dit soort partijen een trend van laag niveau stemmers gezocht word om de grootste te worden , waarbij minder arbeid en minder inkomsten eerder een feit dan een fictie is, gaat men achteraf raar op de neus kijken .
  Waar men momenteel behoefte aan heeft is herverdeling van arbeid in de mate van arbeidstijd verkorting daar de automatisering in grote mate is doorgevoerd zodat er op plaatsen waar fysieke arbeid in ruime mate aanwezig is men inderdaad meer handen aan het bed kan realiseren .
  Dit kan de sector zorg waar zowat elke Nederlander zich zorgen om maakt daar de prijs gigantisch de markt overstijgt , er een reële baan terug kan vinden daar er dan geen duizenden verzorgingshuizen gesloten hoeven te worden .
  Even meer nadenken dan retoriek schreeuwen zou beter zijn om daadwerkelijk de arbeidsmarkt te verbeteren .
  Geen enkele politieke partij kan banen creëren , dat is alleen maar weggelegd voor de markt met vraag en aanbod , zij kunnen er alleen een goede sturing aan geven door de goede vangnetten in wetten vast te leggen , en waar zij al goed zijn , bewaken zodat iedereen zich veilig voelt in een democratische maatschappij .
  ( goede sociale voorzieningen die door werkend Nederland zijn opgebouwd, wordt momenteel door afbraak partijen met rassen schreden afgebroken , VVD , PVDA en D66 zijn hier Heer en Meester in , Mark Rutte de ideale schoonzoon , Diederik Samson vlotte babbel en Alexander Pechtold mooie trouwe hondsbruine ogen , zij zijn zo verzekerd van hun eigen stem volk , en wie een beetje doordenkt zit niet te wachten op dit niveau van politiek. )

  1. In aanvulling hierop: politiek kan wel bestedingsruimte creeren middels lagere heffingen en werk creeren middels opdrachten in de collectieve sector. Echter: zolang onze rentelasten op overheidstekorten niet worden weggewerkt staan we in drijfzand.

   1. HET probleem waar de Nederlandse economie tegen aanloopt is de hoge particuliere schuld, met name die van de gezinnen. Vorig jaar betaalde die particuliere sector meer dan 60 miljard euro aan rente op die schuld. Dankzij de lage rente betaalde de Nederlands staat,ondanks de sinds 2008 sterk opgelopen schuld, een rentelast die uitgedrukt in een percentage bbp ongekend laag was, nl minder dan 2% (11 miljard euro.

    http://www.ftm.nl/column/rutte-jokt-rentelasten-nederlandse-overheid/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: