Werkloosheid VS ligt veel hoger: 11,6%

18

Vrijdag 5 april kregen we te horen dat de werkloosheid in de VS daalde van 7.7 naar 7.6%, het laagste werkloosheidspercentage in 4 jaar. Dat klinkt allemaal geweldig, maar als we wat dieper in het rapport duiken, laten de cijfers een heel ander beeld zien.

us unemployment

Discouraged worker & Participation Rate

Stel je probeert in de VS een baan te krijgen, maar heb na een jaar nog niks gevonden, maar blijft er in geloven en zoekt gewoon verder naar een baan. Dit lijkt mij iemand die werkloos is. Echter in de VS wordt je nu, omdat je na een jaar nog niks gevonden hebt, als een zogenaamde discouraged worker gezien. En deze discouraged worker telt niet dus niet mee in het officiële werkloosheidscijfer. Daarnaast is er nog de labor force participation rate (de ratio tussen de beroepsbevolking en het aantal mensen in de VS) die wordt gebruikt om het aantal werklozen te berekenen. Deze is nog nooit zo laag geweest sinds 1978. Dit geeft aan dat minder mensen ten opzichte van de beroepsbevolking zijn gaan werken, maar dit is de laatste jaren grotendeels door het aantal werklozen gekomen die niet meer als werkloos wordt gezien.

Werkelijke werkloosheid ligt op 11.6%

Als we nu naar de cijfers kijken, zien we dat er 167.000 meer arbeidsplaatsen zijn bijgekomen. Maar als we dan rekening houden dat de labor force met 660.000 is geroeid, zijn er dus 496.000 meer werklozen bij gekomen. Dit is dus echter niet in de cijfers te zien, want de werkloosheid zou zijn gedaald. Indien we via de participatie rate het aantal werklozen normaliseren zou de werkelijke inflatie 11.6% zijn (zie grafiek, via ZeroHedge), dit houdt dus in dat het werkloosheidscijfers ten opzichte van 2008 gelijk is gebleven!