Werkloosheid VS ligt veel hoger: 11,6%

Vrijdag 5 april kregen we te horen dat de werkloosheid in de VS daalde van 7.7 naar 7.6%, het laagste werkloosheidspercentage in 4 jaar. Dat klinkt allemaal geweldig, maar als we wat dieper in het rapport duiken, laten de cijfers een heel ander beeld zien.

us unemployment

Discouraged worker & Participation Rate

Stel je probeert in de VS een baan te krijgen, maar heb na een jaar nog niks gevonden, maar blijft er in geloven en zoekt gewoon verder naar een baan. Dit lijkt mij iemand die werkloos is. Echter in de VS wordt je nu, omdat je na een jaar nog niks gevonden hebt, als een zogenaamde discouraged worker gezien. En deze discouraged worker telt niet dus niet mee in het officiële werkloosheidscijfer. Daarnaast is er nog de labor force participation rate (de ratio tussen de beroepsbevolking en het aantal mensen in de VS) die wordt gebruikt om het aantal werklozen te berekenen. Deze is nog nooit zo laag geweest sinds 1978. Dit geeft aan dat minder mensen ten opzichte van de beroepsbevolking zijn gaan werken, maar dit is de laatste jaren grotendeels door het aantal werklozen gekomen die niet meer als werkloos wordt gezien.

Werkelijke werkloosheid ligt op 11.6%

Als we nu naar de cijfers kijken, zien we dat er 167.000 meer arbeidsplaatsen zijn bijgekomen. Maar als we dan rekening houden dat de labor force met 660.000 is geroeid, zijn er dus 496.000 meer werklozen bij gekomen. Dit is dus echter niet in de cijfers te zien, want de werkloosheid zou zijn gedaald. Indien we via de participatie rate het aantal werklozen normaliseren zou de werkelijke inflatie 11.6% zijn (zie grafiek, via ZeroHedge), dit houdt dus in dat het werkloosheidscijfers ten opzichte van 2008 gelijk is gebleven!

18 reacties

 1. at Dick van A

  Ik denk dat die werkloosheid toch echt wel hoger ligt dan die 11,6 %. In de volkskrant van afgelopen woensdag staat een heel artikel over het werkloosheidscijfer in de VS. Die schrijver kwam op een cijfer boven de 20 %.

 2. de controlestaat staat voor de deur. Ze hoeven hem alleen nog maar binnen te laten. Binnenkort met je internet-ID op het net. Je banksaldo in bits and bytes. Belastingen automatisch afgeschreven. Fiscale tarieven ondoorzichtig en achteraf vast te stellen.

  Things to come: de democratische minuut. Tijdelijke afschaffing democratie om financien van lidstaten ineen te vlechten. Daarna gaat de ecb poen bijdrukken. Gaat eerder gebeuren dan verwacht.

  1. dit alles in het kader van een meer omvattende ontwikkeling:

   http://www.youtube.com/watch?v=vP-optO-7OE

   de afschaffing van ‘mens-zijn’. De mens wordt gereduceerd tot een ‘zak moleculen’. Een kopie van zijn fysiek wordt ‘opgeslagen in overheidsdatabenken’. Het feit dat mensen over een tijdje nooit meer dood hoeven gaan zet de deur open naar ‘eindeloze gevangenisstraffen’. Levenslang in het kwadraat zeg maar.

   De mens zal volledig ‘vermaterialiseren’. Medemenselijkheid wordt een holle frase. ‘Gevoel’ een aandoening. Leed en lijden zijn geen overweging want een zal moleculen kan niet lijden.

   En zo wordt de wereld overgenomen door de ‘ghost in the machine’.

  2. We leven al in een controlestaat. Er is geen privacy meer en er is geen notie van enige bescherming daarvan. Het is als de kikker in pan: het water is al zo warm dat geen verstandig mens in de pot zou springen, maar omdat wij europeanen al decennia in dat pannetje zwemmen en het lange tijd best een aangename temperatuur had (lees: welvaart = comfortzone) zijn we te laat wakker aan het worden. Face facts: we zijn te laat om in te grijpen. Het worden vervelende tijden, met name in de verstedelijkte omgeving. Het gaat beslist pijn doen, de setback voor 70-90% van ons zal enorm zijn. Een tijd waar het vuurijzer weer in zwang komt ben ik bang.

   1. het gaat geen pijn doen. Daar is soma .. pardon softdrugs voor uitgevonden. Verder hebben de farmaci antidepressiva uitgevonden. Dus we kunnen volledig tevreden en gedrogeerd de controlestaat in.

 3. Gaan we nu net als de USA naar elkaar wijzen of gaan we de politici die dit op hun geweten hebben straffen ? Nederland, 700.000 werklozen. 700.000 wajong/wao. 1.000.000 ambtenaren en dan nog de aowers. Hierbij de staatsschuld met rente. Moet ik u als ongeschoolde nog meer uitleggen. WE ZIJN FAILLIET en gaan een BURGEROORLOG tegemoet. Nederlanders zijn in mijn ogen het meest onnozele asociale armoedzaaiers volk op deze planeet.

  1. Onnozel zeker, asociaal niet mee eens. Vergeet in de aantallen niet de ZZPers die minder dan een bijstandsuitkering -aflopend tot niets- omzetten. Politici zijn uiteraard niet persoonlijk aansprakelijk. Op haar best’ worden ze politiek ter verantwoording geroepen en dient de portefeuille ingeleverd, gevolgd door riante wachtgeld regelingen en puike hulp bij reintegratie. Moet je als ZZPer eens een keukenkastje verkeerd ophangen: kastje valt van de muur, persoonlijk letsel bij wie-dan-ook en je bent als ondernemer PERSOONLIJK aansprakelijk voor de alle schade… Wat een wereld leven we in.

  2. Je hebt volkomen gelijk, dat werkeloosheid cijfer in NL klopt niets van, door allerlei vangnetten wordt de boel verduisterd, als je al die sociale vangnetten optel je kom zeker aan de 15% zit, en natuurlijk gaan we failliet, en over die burgeroorlog voorspelde ik mij zoon al 3 jaar geleden,hij lachte mij uit. maar het lachen zal hem vergaan.Kijk alleen maar naar die gigantiese demonstraties in Spanje en Portugal waarvan niets op staats NL tv, daar zie je ze zich alleen maar druk maken over het kroningslied, zand in de ogen strooien!

 4. Beste Dave,

  Ik ben aangenaam verbaasd over jou realiteitszin, je zal het wel prettig vinden dat de ECB massaal geld gaat drukken dan is er tenminste overvloed aan onze mooie euro,s. Helaas geldrukken levert voor de outsiders enkel bittere armoede op: word vervolgd

  1. Verwar mijn mening niet met mijn verwachtingen!

   Hoe dan ook is de richting van het ‘systeem’ er een naar een financiele ineenvlechting van de euro-landen. Dat is de way out de crisis: euro-obligaties en bijdrukken door de ecb. Daarna mogen vRompuy e.a. wederom een Nobelprijs komen ophalen, dit keer voor de economie.

   Maar zoals een bekend neerlands filosoof al eens opmerkte heeft elke zijde zijn tegenzijde. En dus gaat e.e.a. gepaard met een de facto afschaffing van de democratie en van de vrijheid.

 5. Ja Dick, het is maar hoe je het bekijkt. Volgens mij worden in sommige gemeenten werklozen ingezet om te werken voor hun uitkering. In welke categorie vallen die dan? Zijn ze nu wel of niet werkloos? Of vallen ze in de categorie ‘nieuw geschapen banen’? Of misschien wel onder alle drie de categoriën tegelijk. Volgens mij kan niemand er nog wijs uit. Maar het zijn leuke getallen die de hoop doen leven dat alles wel weer goed zal komen.
  Ik vermoed dat in de USA waar je stuk op gebaseerd is ook wel van dat soort zaken voorkomen.
  We nemen dit soort getallen dan maar voor kennisgeving aan, maar ‘we’ (o.a. ik dan) kunnen natuurlijk niets met dergelijke onzin.

  Voor mij komt dit overeen met een onderzoek van jaren geleden door een of andere Universiteit naar de sterfte onder bejaarden. Kosten onderzoek 2 mln. Conclusie onderzoek: het benadert de 100%. Niet het is 100% maar benadert. Onzin natuurlijk, maar toch…het geeft hoop, je zal net die ene maar zijn, die de dans ontspringt.

  1. “Volgens mij worden in sommige gemeenten werklozen ingezet om te werken voor hun uitkering.”

   dat gebeurt in alle gemeenten en die mensen noemen ze ‘ambtenaren’. Die kun je – als ze bij het Rijk werken – sinds vandaag ook niet meer ontslaan:

   http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/04/prettig_baangarantie_voor_rijk.html

   maar dat maakt niet uit want als je ze wel zou ontslaan, zouden ze ook weer door het Rijk betaald moeten worden. Kwestie van de bordjes ‘loon’ en ‘uitkering’ vervangen.

  2. Laat iedereen met een uitkering zoveel mogelijk naar vermogen een maatschappelijk nuttige tegenprestatie voor de uitkering doen. Zo blijft de draagvlak voor ons sociaal stelsel bestaan, omdat de hardwerkende Nederlander ziet dat hun belastinggeld nuttig besteed wordt, want zij willen geen belasting betalen voor nietsnutten die de hele dag maar thuis zitten!

   Een maatschappelijk nuttige tegenprestatie voor je uitkering kan bijv. vrijwilligerswerk zijn, of werken in participatietrajecten, enz.

   1. vrijwilligerswerk is verdringing een hellend vlak .Morgen is leraar vrijwilligers werk dat kan niet is communisme en moet met wapens vuur bestreden worden en de veroorzakers veroordeeld .Betaald werk is een recht wat ontnomen word door Neo liberal uitzuigers .Het is wachten op een sterke man die het land terug geeft aan het volk met of zonder oorlog .mensen laten werken voor niks om dit pleuris tuig aan de top te houden is ridicuul en verwerpelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: