Werkloosheid zal verder stijgen in 2012 en 2013

Er kwamen in Nederland in april 24.000 werklozen bij. Dat is een forse stijging. In vergelijking: In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen er 9.000 werklozen bij. Het totaal aantal werkloze Nederlanders komt uit op bijna een half miljoen. Dit zijn dan wel de meest rooskleurige cijfers, want ons statistiekenbureau neemt de verborgen werkloosheid onder zelfstandigen niet mee in de berekeningen. Verborgen werkloosheid wordt niet meegeteld wordt in de officiële statistieken waardoor de feitelijke omvang van de werkloosheid wordt onderschat.

Het werkelijke aantal werklozen in Nederland ligt dus hoger. We zoeken even op hoe het CBS de Nederlandse werkloosheid berekend. Op de website staat in een pdf document: ‘De officiële werkloosheid in Nederland is het cijfer van de werkloze beroepsbevolking. Dat zijn alle personen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn.’ Dat is dus eigenlijk net zo’n systeem als in Amerika. Heeft u de hoop op werk opgegeven en bent u niet meer op zoek naar een baan? Tadaaaaa, u telt niet meer mee in de berekeningen van de werkloosheid. Hierdoor is het moeilijk te achterhalen hoeveel procent van onze beroepsbevolking daadwerkelijk geen baan heeft en blijft het Nederlandse werkloosheidspercentage netjes onder het gemiddelde van Europa.

In april was 6,2% van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos, aldus de enigszins gemanipuleerde cijfers. Het percentage is overigens naar het hoogste punt in de afgelopen zeven jaar gestegen. Het aantal werklozen is in april bij zowel mannen als vrouwen toegenomen. In de afgelopen maanden werden er meer wel wat meer mannen dan vrouwen werkloos. De werkloosheid steeg gemiddeld het snelst in de groep van 15- tot 25-jarigen en de groep van 45- tot 65-jarigen.

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen steeg in april 2012 met 21,6% op jaarbasis. Vooral de jeugd heeft het moeilijk. In de leeftijdsgroep tot 25 jaar steeg het aantal lopende WW uitkeringen met ruim 40% op jaarbasis. Van 8700 vorig jaar naar 12.200 in de afgelopen maand. De jeugdwerkloosheid is overigens niet alleen een Nederlands probleem, maar een Europees probleem.

Hier is het volgende te lezen: ‘De jeugdwerkloosheid in de Europese Unie (EU) is hoger dan uit officiële cijfers spreekt. Bijna 1 op de 5 jongeren in de EU en de ontwikkelde economieën was vorig jaar op zoek naar een baan (18 procent). In werkelijkheid is het probleem nóg groter. Circa 2 miljoen jongeren besloten namelijk, ontmoedigd door de hoge werkloosheidscijfers, hun zoektocht naar een baan te stoppen of langer te studeren. Ze hebben zich, ook in Nederland, teruggetrokken uit de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een rapport dat de internationale arbeidsorganisatie ILO.’

In de provincies Utrecht en Zeeland stegen het aantal WW-uitkeringen het meest. Daar steeg het aantal WW’ers met respectievelijk 15% en 16,2% op jaarbasis. Wat betreft de verschillende sectoren, zijn de WW-uitkeringen in de bouw en de gezondheidszorg het snelst gestegen. In de bouwnijverheid steeg het aantal op jaarbasis met 21,3% en in de zorg met 25,2%. Positieve uitschieters zijn landbouw en visserij en de industrie. Het aantal WW-uitkeringen in deze sectoren daalde, zo blijkt uit cijfers van het UWV.

In de Westerse wereld zijn er sinds de kredietcrisis tientallen miljoenen mensen ontslagen. Het is een tendens die doorzet. Elke week lees je wel over een bedrijf dat weer wat banen gaat schrappen. Zo was HP (Hewlett-Packard) vandaag aan de beurt. Er gaan bij HP wereldwijd 27.000 banen verdwijnen. Ook vliegtuigmaatschappijen en banken ontslaan een deel van hun personeel. Tevens zullen er door de bezuinigingen veel banen verdwijnen bij de overheid. De werkloosheid zal in 2012 en 2013 dus hoogst waarschijnlijk blijven stijgen.

8 reacties

 1. Het artikel vermeldt:

  ‘Heeft u de hoop op werk opgegeven en bent u niet meer op zoek naar een baan? Tadaaaaa, u telt niet meer mee in de berekeningen van de werkloosheid.’

  Al die mensen die een baan zoeken, hebben toch recht op een ww-uitkering of bijstand-uitkering en staan daardoor toch verplicht ingeschreven bij het CWI?

  Of je bedoelt hiermee de mensen die geen baan meer hebben en hun ww-rechten opgebruikt hebben en te veel geld hebben om voor een bijstandsuitkering in aanmerking te komen en daardoor niet ingeschreven staan bij het CWI.

  Tsja die mensen zullen inderdaad niet in het werkloosheidscijfer meegeteld worden.

  Trouwens mensen in de ziektewet, wajong, wao etc. etc.
  Worden die meegeteld als werklozen?

 2. Ja… je mag dat enorme riante vermogen hebben van ongeveer 5500 Euro hebben, zit je d’r boven moet je dat eerst opvreten voordat je aanspraak mag maken op een bijstandsuitkering. Een auto moet je daarbij optellen. Niet te geloven toch ? 5500 Euro. Dat is een paar dagen in de klas bij een commerciële opleider, en dan is ’t op ! Zo weet ik een verhaal van een professioneel maar ontslagen cellist… moest z’n cello maar verkopen.

 3. Een lijstje werklozen die niet worden meegeteld.
  Onderstaande groepen tellen niet mee als werklozen.
  – Jongeren t/m 27 jaar
  – Werklozen die een stage lopen
  – Werklozen die vrijwilligerswerk doen
  – Werklozen die 3 ochtendjes per week werkten en werkloos zijn geworden
  – Werklozen die ouder zijn dan 57,5
  – Werklozen waarvan de partner een baan heeft, waardoor zij geen recht hebben op een WWB uitkering.
  – Werkloze ZZP ers

 4. @R : “Zo weet ik een verhaal van een professioneel maar ontslagen cellist… moest z’n cello maar verkopen.”

  Schokkend!
  Dus je mag eerst alles onder je kont vandaan verkopen voordat ergens aanspraak op mag maken? Moet niet gekker worden. Straks gaan ze je pas helpen als je alleen nog maar teenslippers hebt.

 5. [quote name=”Janine”]Een lijstje werklozen die niet worden meegeteld.
  Onderstaande groepen tellen niet mee als werklozen.
  – Jongeren t/m 27 jaar
  – Werklozen die een stage lopen
  – Werklozen die vrijwilligerswerk doen
  – Werklozen die 3 ochtendjes per week werkten en werkloos zijn geworden
  – Werklozen die ouder zijn dan 57,5
  – Werklozen waarvan de partner een baan heeft, waardoor zij geen recht hebben op een WWB uitkering.
  – Werkloze ZZP ers[/quote]
  Dat is wel ziek, heb je daar een bron van?

 6. @ gaengphed
  Ehhh… ja… schokkend maar waar. Dit is niet “heb ik ergens gelezen” Dit is concreet binnen mijn kennissenkring.

 7. @biflatie.nl
  Volgens mij heb ik een punt. Alex Woody Wood Pecker (D66) maakt zich hard voor de versoepeling van het ontslagrecht. Werkgevers zouden massaal nieuwe werknemers aannemen met deze wetswijziging. Waar ik niemand over hoor, is dat je een verschuiving ziet naar de populariteit van 0-uren contracten, ja ! we hebben werk voor u voor 1 week, 3 weken, een maand, Wauw ! U heeft een 3 maanden contract !!! Verhuurders en hypotheekverstrekkers willen loonstrookjes zien. Hoelang heeft u werk en hoeveel verdient u eigenlijk ? Heb je niet ergens een link wat mijn betoog hier kan bekrachtigingen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.