What a difference a day…pardon: a video makes

Excuses voor de lapsus, er speelde net een liedje van Dinah Washington van lang geleden door m´n hoofd. Maar inderdaad, in Beleggersland kan zelfs één dag een flink verschil maken. Ten goede, en ten kwade, voor je portefeuille. Je zal, bijvoorbeeld, maar XRP of VET, VeChain in bezit hebben, en plots ben je op 24 u tien procent rijker. Evengoed kan ook het tegengestelde zich voordoen op een dag, hebben we zelf inderdaad eenmalig meegemaakt. You win some, lose some, right? 

 

Survival

Geen dag, maar dertig dagen, een maand, de afgelopen maand; daar heeft mijn vriend en collega Tom Lassing het over. En hij noemt het een periode van onzekerheid op de beurzen. Nou moet ik toch zeer diep graven in mijn geheugen, dat al niet meer in zo beste staat verkeert, om een periode te vinden die niét ´onzeker´ was. Wat u, beste lezer. Want zekerheden bestaan eenvoudig niet op ´de beurs´. Of je nou in aandelen, vastgoed, cryptomunten of commodities – inbegrepen edelmetalen belegt. Niet één persoon op aarde die kan voorspellen wat er op, zeg, een maand of een dag gaat gebeuren. Die perioden zijn immers veel te kort daarvoor. Wat zich op een termijn van weken, maanden, jaren kan voordoen – daarover zijn voorspellingen, prognoses wel makkelijker af te geven. De korte, middellange en zeker de lange termijn. Maar laat ´t ook weer niet de héél lange termijn wezen, wanneer uw eventuele dromen moeten materialiseren. Wat zoals de schitterende, uiterst kritische website Zerohedge.com als motto aanhoudt: ´On a long enough timeline the survival rate for everyone drops to zero´

Tom vragen

Maar: laat dát nu net het spannende zijn van beleggen, inveesteren. Het opwindende. Ga je net vandaag mogelijk die ´grote slag´ slaan, waar je al weken op zit te wachten? Anders morgen misschien, vast. Sommigen voeren die inherente spanning dan nog liefst fors op. Met day-traden. Anderen doen precies het tegenovergestelde. Werken wat in de tuin, drinken een biertje op hun terras, kuieren wat in het ampel groen van de omgeving, en gaan slechts een uur of wat voor hun scherm zitten. Dat is ook beleggen, investeren. En, beste lezer, op dat ene uurtje per dag kun je potentieel meer presteren dan met tien uur lang, uitgeput van de stress, op winst te jagen. Kán, ja hoor, vraag het maar aan Tom als u mij niet gelooft!

Bubbel

Wie ook van wanten weet, is de ondertussen best heel bekend geworden in Beleggersland, Nederlandse juffrouw Madelon Vos. Zij zit dan weer 24 uur per dag met beleggen in het hoofd. Zoiets, in de trant, zegt ze trouwens zelf. Als ze niet werkt, droomt ze van geld, goud, of bitcoin – vast! Dat zijn de gedreven, enthousiaste, gebeten beleggers, meestal professionelen ook. Enthousiasmerend ook voor de kijker en luisteraar. Ze werken ontzettend hard en veel, dit soort type mensen, maar eigenlijk voélt ´t niet als ´werk´, als ´arbeid verrichten´. Je vertoeft dan in de gelukzalige, gelukmakende bubbel zelfs van doen-wat-je-graag-doet-en-ook-goed-doet. Daar ook nog betaald voor worden of geld mee verdienen om mooi rond te komen elke maand. Wie zou niet met zo iemand willen wisselen? Welke auteur schreef ook weer, en driewerf helaas ben ik zijn naam vergeten, ik vertaal het wel… ´Alles wat een mens nodig heeft om gelukkig te worden, is iets om enthousiast over te zijn´. Madelon is vast zo iemand, iemand die dat geluk gevonden heeft. Druk-druk-druk, zeker, en 7/7 – kijk hoe ondergetekende nog zit te typen op een zondagmiddag. Heb je dan niks beters te doen, Joost? Neen, en dat is het nu net. Gebeten, ik schreef het al, begrijpt u? Deze econome en technisch analyste neemt dan toch steevast de tijd om op regelmatige tijdstippen een videoboodschap af te geven. En die is altijd wel interessant, informatief, lucratief ook soms voor de goede verstaander. Dus: kijken maar!

3 reacties

  1. We act as though comfort and luxury were the chief requirements of life, when all that we need to make us really happy is something to be enthusiastic about (Charles Kingsley). You know, people talk about this being an uncertain time. You know, all time is uncertain. I mean, it was uncertain back in – in 2007, we just didn’t know it was uncertain. It was – uncertain on September 10th, 2001. It was uncertain on October 18th, 1987, you just didn’t know it (Warren Buffett). Zekerheid is een illusie. De beste rendementen haal je wanneer iedereen onzeker is.

  2. Geweldig, Charles Kingsley zegt u, Ivo? Veel dank want ik hou zoveel van die quote? You just made my (sun)day!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.