Wie bezit de grootste olievoorraden?

Het begrip ‘oliesjeik’ is dermate ingeburgerd in de wereld, dat je waarschijnlijk automatisch denkt aan oliestaten zoals Saoedi-Arabië. Nochtans bekleedt een niet voor de hand liggend land de eerste plaats. In de landenlijst met de grootste oliereserves staat namelijk Venezuela bovenaan. Precies, waar een politieke en economische crisis heerst als zelden doorgemaakt in de laatste decennia. Volgens onderstaande grafiek zit er in de Mexicaanse grond voor 7,6 miljard vaten aardolie. Maar voor het eerst in 50 jaar wordt dat land een netto importeur, in plaats van exporteerder.

klik hier voor de ware grootte

Olie in de grond is nog geen cash in de bank

Er komt namelijk heel wat bij kijken vooraleer oliereserves in geld kunnen omgezet worden. Exploratie, exploitatie, machinerie, logistiek, personeel… Het kost allemaal vooraleer het opbrengt, renderend wordt. Er moeten voldoende middelen voorhanden zijn om dergelijke investeringen te kunnen doen. Goed geldbeheer dus, van inkomsten en uitgaven. In Mexico bijvoorbeeld zit de staats-oliemaatschappij, PEMEX, op de rand van een faillissement. De ene soort olie is ook de andere niet. Zoals extra zware olie, of teerzanden bezitten zoals Canada, terwijl de meeste vraag is naar lichtere olie.

2 reacties

 1. Er zijn 27 kwaliteiten in olie.
  de hoeveel nafta uit een vat olie 169 ltr bepaalt dit.
  Venezuela daarvan word gesteld dat het de grootste hoeveelheid in bezit heeft.
  Mogelijk in m3 of vaten de waarheid helaas is het niet mogelijk om uit deze teerzanden olie te halen ten eerste moet terplaatse tijdens de winning gasolie worden toegevoegd anders krijgt men het niet aan de oppervlakte.
  Tijdens de raffinage moet het vermengt worden met lichtere oliën zoals Schalieolie om een goed rendement te verkrijgen.
  Schalieolie de VS heeft er plenty van alleen van de olie is alleen benzine mee te maken dus heeft men zware olie nodig zoals in Venezuela heeft of Rusland heeft het ook.
  Rusland bezit alle oliesoorten van teerzand tot zeer lichte olie welke ook helder als water is.
  Komt veel voor in de Kaspische zee
  Saoedi Arabië daar zit ook veel zware maar daarnaast ook Brent kwaliteit alleen doordat het land heden 10-12 Kerncentrales gaat bouwen word ernstig getwijfeld of zij wel de waarheid spreken.
  Hoeveel olie de wereld nog heeft is koffiedik kijken omdat een leeg gewaand olieplot in Rusland een van de eerste daar in productie gegaan ca 1961 geeft heden weer olie en inmiddels schat men dat daar nog tig veel zit.
  Noordpool wat daar zit ???
  Karazee heeft men recentelijk een gasvondst maar ook olie en zo kunnen wel een heel verfhaal verzinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: