Wie is de grootste wapenhandelaar: de VS of Rusland?

Geen rook zonder vuur, luidt het gezegde. Om bij het onderwerp ‘wapenhandel’ te blijven, kunnen we dit gezegde hier ook toepassen. Geen oorlog zonder wapens. En oorlogen worden op moment van schrijven, april 2019, nog overal gevoerd. Tientallen zelfs, grote en kleine conflicten, om een eufemisme te gebruiken. Geen oorlog zonder wapens, we herhalen het. Wie levert die allemaal? Welke landen zijn de grootste wapenhandelaars vandaag? Onderstaande animatie toont de evolutie van 1950 tot 2017. Het is een bewegende animatie en voorzien van muziek die uit de betreffende tijd stamt.

klik hier voor de animatie op ware grootte

Niets verandert echt

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989, ging het aantal wapenverkopen flink omlaag. Maar wie zou denken dat het aantal oorlogen ook voor langere tijd zou dalen, had het achteraf bekeken danig mis. Vanaf 2002 steeg de wapenhandel van officiële zijde opnieuw tot het niveau van einde jaren ’80. De wereld is op vredesgebied dus weer de slechte kant opgegaan. En wie weet wat de toekomst nog zal brengen? In ieder geval zijn de Verenigde Staten en Rusland tezamen goed (of slecht) voor ongeveer 60 procent van alle wapenverkoop. Met die VS op nummer één. De directies van Lockheed Martin en Raytheon mogen gerust zijn. Zij zitten in een branche die nooit uit de mode zal raken. Nooit in faling zal gaan. Alvast de laatste 17 jaar, van 2002 tot 2019, floreert. En meer dan ooit toekomst biedt…

Eén reactie

  1. (West) Europa kan er ook wat van: Duitsland op 3, Frankijk op 4. En het kleine Nrederland, altijd actief als het om business gaat, als achtste op de wereldranglijst van wapenexporteurs. Dat het handektje niet altijd transparant en koosjer is zal duidelijk zijn, maar ‘economie’ heeft nu eenmaal geen geweten. Wapenhandelaren ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: