Interessante statistieken op de website van Business Insider. Die zijn er via The Telegraph en de Bank for International Settlements (BIS) achter gekomen welke nationaliteit banken de meeste Griekse staatsobligaties in bezit hebben. Hieronder een overzicht. De sterkere broeders van de EU zitten vuistdiep in het Griekse schuldpapier. Duitse banken hebben 22,65 miljard dollar uitstaan en Franse banken een kleine 14,7 miljard. Auw.

Vooral in Frankrijk gaan de bankaandelen afgelopen weken hard omlaag. De Franse beursindex, de CAC 40, daalde maandag meer dan 4%. Met de Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole voorop, want die banken staan een dikke kredietafwaardering te wachten van Amerikaanse kredietbeoordelaars. De Franse banken daalden allemaal rond de 10%.

De AEX-index eindigde 2,8% in de min en staat nu op 268 punten. De bankaandelen gingen wereldwijd weer fors onderuit. Ook in Nederland. Het aandeel ING verloor in september al 32%. De ing daalde maandag 12 september 2011 bijna 9% en het aandeel is momenteel nog net twee biertjes waard (€4,49). SNS Reaal daalde ruim 10%. Een aandeel SNS kan je niet meer in de kroeg voor een biertje ruilen, want er zijn weinig kroegen meer waar de biertjes slecht €1,71 kosten.

Trichet, baas van de ECB, die overigens vorige week weer bijna voor 14 miljard euro aan PIIGS-waarde papiertjes heeft ingeslagen, kwam ook nog even aan het woord. Hij wist te vertellen dat de ECB nog veel meer Europese staatsobligaties zou gaan kopen indien nodig (Lees: Central Banks ‘stand ready’to pump liquidity.

Ook zei Trichet dat hij dacht dat er geen recessie ging komen, maar slechts een vertraging van de economische groei in vergelijking met de afgelopen kwartalen. Wel leuk dat de Nederlandse bank die deze maand al een derde van zijn waarde verloor ook met een bericht over de economie naar buiten kwam. Het economisch bureau van ING verwacht dat onze Neerlandse economie in komende kwartalen van 2011 op het randje van een recessie zal balanceren.

Koen Dil

 

14 reacties

  1. Of krijgen we i.p.v. een groeivertraging een complete crash van de economie? Als de banken omvallen en het gehele financieel-economische systeem omvalt, wat gebeurt er dan met het begrotingstekort en de staatsschuld? Zullen die dan verdwijnen door hyperinflatie, of doordat geld niet meer bestaat na de crash?

  2. Alleen dat in Griekenland zo’n groot bedrag uitstaat, kan een probleem zijn. Maar de ECB springt/print wel bij. Duitsland en Frankrijk kunnen hun banken best uitkopen, is goedkoper dan al die “redding” voor de Grieken. In Nederland hebben de banken Griekenland toch al afgeschreven. Ik zie geen crash ontstaan.

  3. Trichet wil ook wel stiekem dat de zwakke vallen en de sterkere overblijven. Even een paar kwartalen recessie of depressie en het kan weer rustig worden opgebouwd. Griekenland is klaar, dat weet iedereen, ze willen alleen nog meer tijd op een faillissement rustig uit te voeren. Als de ECB wel weer inspingt valt er niets meer serieus te nemen in onze economie. Ik verwacht een lehman crisis. Toen met een bank, nu met een land en daarna waarschijnlijk wat banken.

  4. Rienk H Kamer! vorig jaar had hij grote praatjes bij RTLZ, hij ging vol in Griekse obligaties toen @ 6% want dat zou allemaal wel meevallen. Sindsdien niets meer van vernomen, ik vermoed dat hij stilletjes in een hoekje zit te huilen.

  5. @Dre

    geloof je dat werkelijk… Ik hoorde willem middelkoop iets zeer plausibels zeggen in zijn interview een paar dagen terug: Hij stelde, wij verwachten allemaal een crisis als in 2008 of in de jaren 80, maar de historie leert ons dat geen crisis hetzelfde is. Dit wel om de dood eenvoudige reden dat we weten wat er fout is gegaan en dat we er alles aan doen om dat niet nogmaals te laten gebeuren…

    Ik, naar mijn bescheiden mening, geloof dus absoluut niet een lehman achtig scenario bij landen. Iedereen is als de dood dat griekenland een domino achtig effect gaat hebben en we zullen die bodemloze put blijven dempen totdat griekenland het volgende atlantis is geworden… leuk is dat ze hun eigen land niet voor niets HELlas noemen…

    Wat we dan wel moeten verwachten? Doorredenerend volgens de lijn van middelkoop, zal het dus iets compleet nieuws gaan worden. Dit kan ik wel geloven aangezien we zo vol inzetten op risicos afdekken die in het verleden zijn al eens waarheid zijn geworden dat we andere steken laten vallen.. een van die steken kan de boel triggeren om in diepe depressie te zakken…

    Grootste probleem in mijn ogen is de industrie. als je de boel zo basaal mogelijk bekijkt dan zie je dat we in het westen en nederland in het bijzonder weinig industrie meer hebben. m.a.w. we zijn niet meer zelfvoorzienend en vertrouwen volledig op globalisatie en het afschuiven van vervuilings- en arbeidskosten op ontwikkelingslanden. Wanneer het vertrouwen in geld verdwijnt zal handel opdrogen en zullen we niet meer of veel minder van deze zaken gebruik kunnen maken..

    Daarom verwacht ik deflatie en een diepe depressie. Laat me dat proberen te beargumenteren:

    1 De problemen die we nu kennen zijn fors maar slechts symptomen van wat ik net beschrijf. Op het moment dat het vertrouwen in geld verdwijnt, verdampen schulden en tegoeden. Het is dus niet veel anders dan met een schone lei beginnen en resultaten behaald in het verleden gelden niet meer in de toekomst (daarom snap ik die ophef van FNV ook niet, onder welke steen hebben ze gezeten de afgelopen jaren???).

    2 Wanneer tegoeden weg zijn gaan we over op de lopende rekening. We mogen weinig meer lenen, want we hebben niks dan de inkomsten uit de lopende rekening. Dus zullen we onze eigen boontjes moeten doppen. Nu hebben wij op zich een goed ontwikkelde agrarische sector, maar onze industriele sector is de laatste decennia compleet verhuisd naar azie. Dikke pech dus en dit zullen we weer op moeten bouwen.

    We zullen ons dus een veel lagere levensstandaard aan moeten meten, maar zullen er uiteindelijk sterker uitkomen.. met een gezonde waardescheppende economie als onderpand, waarin innovatie weer een belangrijkere rol gaat spelen dan het verhuizen van bestaande concepten naar landen waar men het nog wel goedkoop wil doen… DIT is naar mijn mening de basis van een gezonde economie… Geld stroomt naar de economische initiatieven die het meest levensvatbaar zijn, omdat geld schaars is en slechts eenmaal kan worden uitgegeven.. het zal daarom dus per definitie innovatie triggeren en ons sterker maken in de toekomst..

    Voor nu: de transitie periode zal klote zijn. Ben je dus slim koop dan nog tegen de huidige “spot”prijzen zoveel mogelijk primaire levensbehoeften.. die industrie staat er nog niet gelijk, dus alles zal verdomd duur worden in de nabije toekomst.. Het klinkt raar maar een kelder vol met ingeblikt voedsel kan er voor zorgen dat je na deze economische winter, in het volgende economische voorjaar vooraan staat en grote successen kan boeken! Degene die zijn energie namelijk niet aan voedsel zoeken hoeft te spenderen heeft een grote stap voor op de massa!

  6. Harm v wijk geeft een eenvoudige analyse van banken
    10 vragen over Banken .
    Hoe ziet de toekomst van banken er uit?
    De toekomst van banken is nog niet geschreven. Veel zal afhangen van de keuzes van de politiek. De meeste politici staan echter niet te trappelen om in te grijpen in een machtige bedrijfstak die bovendien een garantie biedt om na de politieke loopbaan te zorgen voor een goudgerande toekomst. De vraag is hoelang de belastingbetaler het nog pikt om op te draaien voor de goklust van de bankiers.

    Gezien het feit dat de gemiddelde ‘loonslaaf’ blijkbaar zonder problemen 80% van zijn loon aan belasting afdraagt, kan dit feest voor de bankiers en de politici nog lang duren.
    Juist. Hij weet.
    De Eu is opgezet van en voor Banken als 1ste.
    Banken bepalen je leven en zeker je belastingen.
    Lachen geblazen… Banken omvallen.
    Huilen geblazen …..Jij omvallen en niemand anders.
    Je betaalt n.m. altijd. Direct en indirect. Wie komt erin de problemen…

  7. @ vanZaken

    Helemaal mee eens ! Vooral in Duitsland is er nog amper steun om de Grieken te redden.

    De vraag is alleen of Merkel het lukt om de Griekse default over de Duitse verkiezingen heen te tillen.

  8. @ 2012

    Aan het einde schrijf je dit: “Voor nu: de transitie periode zal klote zijn. Ben je dus slim koop dan nog tegen de huidige “spot”prijzen zoveel mogelijk primaire levensbehoeften.. “

    Maar… aan het begin schrijf je dat je deflatie verwacht. Als dat zo is dan kan je beter daarop wachten en nu nog niets gaan kopen. Alles gaat immers nog veel goedkoper worden? Of begrijp ik je verhaal niet goed?

  9. @Han

    Scherp!! ik heb iets niet goed uitgeschreven, ik ga ervan uit dat op het moment dat het vertrouwen in geld verdwijnt, overheden iets doen in de trant van: De euro is niks meer waard maar u mag 10 of 20 euros inwisselen voor 1 souvereine euro of souvereine gulden (waarschijnlijker)… deze munt waar dan weer vertrouwen in is omdat hiermee de schulden voor een groot deel verdwijnen maar de tegoeden ook.. zal zich deflaitoir gaan gedragen, en wel om de eerder beschreven redenen…

    Deze alinea had er nog tussen gemoeten maar ik was het overzicht een beetje kwijt met zon lange post op de vroege ochtend…

  10. @ 2012

    Ik begrijp het nu 😆 Ik zelf heb overigens veel moeite om in te schatten of er wel of niet deflatie komt. Dat komt misschien ook omdat deflatie mij helemaal niet uitkomt. (klinkt misschien wat raar) Maar ik ben nu allerlei zaken aan het kopen die ik in de toekomst goed zou kunnen gebruiken. Mocht er zich deflatie voordoen dan heb ik nu veel te veel betaald. Geen leuke situatie.

    Hoe dan ook, wil ik het risico niet nemen. Ik koop nu zodat ik zeker weet dat ik alles in huis heb wat ik denk nodig te hebben. Eigenlijk ga ik er alleen van uit dat er een sterke inflatie komt. Bovendien zet ik op deze manier mijn flut euro’s om in iets dat mogelijk wel wat waarde behoud.

    Verder denk ik dat, mocht er zich deflatie voor doen, dat de overheden (weer) op grote schaal geld zullen bij drukken. Ook al zou er een nieuwe munt zijn dan denk dat men toch hiervoor zal kiezen.

    De kans op deflatie is denk ik niet zo groot mede omdat deze crisis zich tot nu toe redelijk langzaam voltrekt. Telkens worden bij ieder stukje krimp van de economie de voorraden grondstoffen en producten kleiner. Het past zich aan, aan de behoefte van de markt. Zolang alles niet plotseling instort zal dit niet snel veranderen. Maar goed, het blijft een lastig onderwerp.

  11. @Han & 2012: Vergeet niet dat we momenteel nog steeds te maken hebben met biflatie! De prijs van voedsel zal niet zo snel meer dalen, puur om het feit dat iedereen eten nodig heeft en er steeds meer monden bijkomen. Andere, minder noodzakelijke, producten kunnen in een periode van economische krimp of een recessie zeker wel goedkoper worden. Waarschijnlijk wordt er inderdaad dan weer een sloot geld tegenaan gegooid om die tegen te houden, wat de prijs van voedsel weer verder zal doen stijgen.

  12. @ Koen

    Tja, dat is ook weer zo. Olie is b.v. ook gedaald, en auto’s worden al een tijd met minimale marges verkocht. Investeringen in grond stoffen e.d. blijven achter. Wat als alle voorraden op nul staan en alle overbodige productie capaciteit is weg gesaneerd… en… er tekorten gaan ontstaan…
    de ellende zal niet te overzien zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: