Willem Middelkoop: De landencrisis uitgelegd

7

Willem Middelkoop, RTLZ | De crisissfeer begin vierde kwartaal werd vooral veroorzaakt door de grote zorgen rondom de financiering van de zuidelijke Eurolanden. Nadat eerst de rente op Griekse staatsleningen tot ruim 20% steeg, begonnen ook de rentes voor Portugese, Italiaanse en Spaanse staatsleningen zeer sterk op te lopen. Aangezien de omvang van deze obligatiemarkten niet in de honderden maar in de duizenden miljarden lopen, werden beleggers wereldwijd terecht zeer nerveus.

Zonder het grootschalig inzetten van de geldpers, dreigden ook deze landen in een dodelijke spiraal van steeds grotere staatsschulden en vooral steeds hogere rentebetalingen terecht te komen. Het feit dat de ECB, onder aanvoering van een vertrekkende president Trichet en muitende Duitse bankiers, in eerste instantie de geldkraan niet veel verder wilden opendraaien, maakte de paniek compleet. Zonder krachtig optreden leek een spoedige ineenstorting van de Eurozone nabij. Lees verder op RTLZ.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie