Willem Middelkoop: IMF blaast nieuw leven in SDR´s dus dat betekent…

Dat kan een beetje cryptisch lijken, maar voluit heet het: het Internationaal Monetair Fonds haalt de oude Special Drawing Rights van onder het stof. Dat kan alleen maar betekenen dat er nog méér fiatgeld richting de markten komt. Speciale trekkingsrechten (what´s in a name…) zijn certificaten die binnen het systeem van Bretton Woods in principe inwisselbaar waren tegen goud, en die in internationaal verband als betaalmiddel golden. Bretton Woods is dan het stadje in New Hampshire, VS, waar in 1944 vaste wisselkoersen werden vastgelegd. 45 Landen kwamen toen samen om er uiteindelijk het gelijknamige Systeem op te zetten. Dat leidde later weer tot de oprichting van het IMF en de Wereldbank. De Amerikaanse dollar werd de nieuwe wereldreservemunt.  Herinner u dat we op Biflatie schreven dat het IMF recent opriep tot ´een Nieuw Bretton Woods´. En dat dit wel eens nare gevolgen voor de supprematie van de Amerikaanse munt kan hebben. 

Back to the future

Wikipedia.org: ´Het IMF kreeg als rol om snel en doeltreffend in te grijpen bij een acute financiële crisis. De Wereldbank was vooral bedoeld om investeringen in onderontwikkelde landen te financieren ´ Heel wat landen zijn de heerschappij van de VS beu, omdat het land haar munt wel vaker als wapen gebruikt. We laten dadelijk Willem aan het woord, die hier geïnterviewd wordt, specifiek over die SDR´s. Die vormen eigenlijk de internationale reservemunt, kun je zeggen. Ze werden gecreëerd (uit het niets, net als alle fiat uiteraard) in 1969 om landen in financieel-economische nood bij te staan. We hadden zelf ook al gehoord dat die nieuw leven zouden worden ingeblazen. In 2009 werden ze voor de laatste keer gebruikt, n.a.v. wat later de Kredietcrisis ging heten. Is er nood aan…ik durf het bijna niet te opperenNOG meer geld, nog meer fiat? Stranger things have happened! Maar laat ons eens luisteren naar wat de bekendste Nederlandse financieel specialist te zeggen heeft. In het buitenland noemt met hem ´the Oracle from Amsterdam´, alstublieft:

12 reacties

 1. We schrijven vrijdag 2 april 2021,

  De keizer, neen niet de koning, van de proza maakt zich op voor een nieuwe dag van literaire raadgeving aan t plebs.

  jEUst allmighty beraadt zich hoe hij ons, de nietigen, weer kan informeren met zijn verheven woorden…

  niet eenvoudig! want hoe breng je t over he, aan die domoren.

  wij wachten zijn onnavolgbaar schrijven weer af.
  het is voor niemand te volgen, die perfectie, maar we doen ons best jEUst!

  geef ons uw oneindige wijsheid, o
  woordentovenaar!

  hihi

  1. Dank u W. maar teveel eer; ik ben uw, jullie dienaar slechts hoor! Een arme scribent, niks meer. Fijn weekend alvast gewenst, Joost

 2. Beste Joost,

  Het lijkt erop dat het systeem erg wankel is daar er meer liquiditeit nodig is
  om de imploderende banken en bedrijven te ondersteunen. Vandaar dat ik ervan uit ga we gaan in de VS en de EU gewoon het argentijnse Merval scenario volgen. Helaas voor degene die geen aandelen of harde assets bezitten wordt het koude onteigening.

  1. Het wát zegt u? Kunt u even elaboreren, beste Pieter, want ik hoor het donderen in…Argentinië… Dank alvast! Maar meer liquiditeit? Waanzin? En toch, en toch… Ik schreef het al eerder: de weg die ze zijn ingeslagen is een doodlopende weg, en omkeren lukt niet meer – te smal. Er zit inderdaad niets anders op dan…nog meer ´liquiditeit´ te verschaffen, zeg maar nog meer fiatgeld bij verzinnen. (Laat ons toch niet de vergissing maken te denken dat ze zich van deze situatie, een patstelling, niet bewust zouden zijn, de centraal-bankiers; ze zijn allesbehalve dom hoor!) Kijk, daar staat het IMF ook al klaar, alleen noemt zij het ´SDR´s´ (what´s in a name…) Maar verlicht mij aub even over genoemd scenario? Joost

 3. Sorry dat ik even afdwaal na zovele leerrijke reacties, maar betekent die uitbreiding van de financiële reserves van het IMF dan echt zoveel? https://www.reuters.com/article/us-g7-economy/g7-agrees-to-back-expansion-of-imf-financial-firepower-idUKKBN2BB1OH Volgens Willem Middelkoop wel. https://www.omfif.org/2021/03/sdr-proposals-could-reset-international-monetary-system/ En wat zijn nu eigenlijk die bijzondere trekkingsrechten?https://www.imf.org/en/About/Factsheets/Sheets/2016/08/01/14/51/Special-Drawing-Right-SDR Ik heb de indruk dat het allemaal een beetje overtrokken is.

 4. Wel Ivo, de laatste keer ging het om 200 miljard dollar, en dit keer om 500 miljard. Maar ik heb elders al bedragen van 1 en 3 trillion, biljoen horen noemen. Is dat veel, weinig? Laat ons stellen dat ´t om verschrikkelijk veel (fiat)geld gaat, maar wanneer getallen een zekere omvang, grootte krijgen (en we zitten al lang in dit stadium), ze er om een of andere reden ´niet meer toe doen´. Alsof ´debt doesn´t matter (anymore)´ Erg genoeg, nietwaar?

  1. Als ik terug kijk op de link van Reuters dan lees ik: “Last year the IMF said it wanted the allocation of SDRs to rise to the equivalent of $500 billion from the $293 billion agreed at the time of the last expansion in 2009, just after the global financial crisis.” Om het in een perspectief te plaatsen: “Credit ratings agency Fitch said an increase in SDRs to $500 billion would be equivalent to 0.5% of global annual economic output and represent 3.5% of global financial reserves.” Nu heb ik niets tegen Willem Middelkoop maar hij praat vaak voor eigen winkel. Dit betekent niet dat ik blind ben voor de problemen die kunnen rijzen. Jij vernoemt nu ook al bedragen van 1 en 3 biljoen USD “Sources in the United States familiar with the G7 talks said an increase of around $650 billion had been under discussion.” terwijl 650 biljoen USD al voor extra discussie zorgde en uiteindelijk werd beslist voor “slechts” 500 biljoen USD.

 5. Kijk maar eens naar de Merval wat mega geld printen voor een prachtige katastrophe hausse zal zorgen, het is gewoon gegarandeerd. Degene die
  wat aandelen bezitten kunnen nog beetje hun vermogen beschermen. De rest
  die leeft van pensioenen, spaargeld etc. wel die worden steeds armer. Een
  ander vervelend effect is dat de overheden/centrale banken steeds meer schulden creeren die zoals bekend opgehoest moeten worden door de belasting slaven.
  Aex 1500 of nog veel hoger ik zou er niet van opkijken.

  https://tradingeconomics.com/argentina/stock-market

 6. Serieus grapje: Als de vrouw van een boekhouder niet kan slapen, wat zegt ze dan?
  “Lieverd, kun je me vertellen over je werk?” Dank je Joost…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: