Vrijdag de 13e zaten Willem Middelkoop en Hans de Geus in de uitzending van de Kijker aan Z. Willem Middelkoop, oprichter van het Gold&Discovery Fund, waarschuwt voor een mogelijke besmetting na een eventueel default van Griekenland. Indien het overgrote deel van de Grieken hun geld van de bank gaan halen, waar ze overigens al mee bezig zijn (in november 2011 werd er opnieuw 3,5 miljard euro onttrokken uit het Griekse banksysteem), dan zou dit een domino effect kunnen hebben.

De kans dat mensen in Portugal en Ierland naar aanleiding van eventuele problemen in Griekenland ook hun vermogen bij de banken weghalen is aanwezig. Verder wordt er in de uitzending gesproken over de afhankelijkheid van goedkope energiebronnen. Voordat de kredietcrisis begon stond de olieprijs op $150,- per vat. Tijdens de crisis viel de prijs terug tot onder de $50,-. De vraag naar olie blijft toenemen, terwijl de productie niet verder stijgt. Hierdoor kost een vaatje olie momenteel weer rond de $100,-. Bekijk hier de uitzending van de Kijker aan Z.

18 reacties

  1. ach ja het argentinie-scenario.
    Stap 1: een land heeft een bijzonder grote staatsschuld nodig
    Stap 2: een land kan de rente en aflossing niet meer betalen, zeg maar net zoals een individueel persoon met een subprime-hypotheek.
    Stap 3 een land gaat de rente en aflossing ‘ stapelen’ op de bestaande schuld.
    Stap 4 een land gaat minder inkomsten krijgen uit belastingen en staatsobligaties.
    Stap 5 De rente-lasten gaan meer dan25% bedragen van de belasting-inkomsten.
    Stap 6 een land wil een goochel-truuk uithalen om de staatsschuld en dus ook de rentelasten te reduceren.
    (denk hierbij aan: afstempelen, nieuwe valuta etc.)
    Stap 7 De nieuwe valuta gaat officieel nog maar 50 % bedragen van de oude munt. (het devaluatie-proces, bepaald door of: regering, of trojka of betalingsbalans(dit laatste woord hoord bij het oude economische denken zoals heel veel hoogleraren in de economie nog steeds doen)
    Stap 8 de bevolking wil hun geld van de bank halen.
    Ofwel de bevolking zegt en masse het vertrouwen op in de munteenheid.

    Tsja, zowel de nikkei-index van 40.000 punten van 1990 en het argentinie-scenario van 2001. Hebben best wel voorspellende waarde…

    En mensen beginnen door te krijgen dat er invloed is vanuit de irreeele economie op de reeele economie.

  2. en uiteraard wordt de autoriteit, in de nederlandse media, ontkracht met het argument dat hij niet meer objectief is omdat ie in goud handeld en dus een mening heeft vanuit deze handel en dus een belang heeft om negatief te zijn. Immers hij kan daar goud mee verdienen. Helaas is dit voor veel mensen het argument om dan maar niet naar hem te luisteren. En die mensen die wel naar hem luisteren gaan natuurlijk allemaal goud kopen. hmm ben benieuwd hoe groot de luchtbel in goud gaat worden voordat men door heeft wat het alternatief voor goud is…
    maar ja ook aan luchtbellen kun je geld verdienen…

  3. het enige vangnet dat er is om geen bank-run te gaan krijgen, is een ECB die de betalingsbalans te gaan ver5-voudigen.
    Hmmm wat zouden de argumenten kunnen zijn om dit wel of om dit niet te doen…

    De invloed van de centrale bankier op een individueel mensen-leven is best wel groot.

    Een voetbalteam voetbalt, gedraagd zich volgens het karakter van de trainer,

    Een land gedraagd zich volgens het karakter van de centrale bankier.

  4. @ willem (van de bovenstaande reactie): De mensen die in 2007 niet naar middelkoop hebben geluisterd, balen als een stekker dat ze in plaats van wat goud te kopen, toch in de aandelen zijn blijven zitten. Want de aandelen en zeker de financiele en bankaandelen zullen nooit meer garant staan voor een lange termijn winst. Daarvoor is het systeem te zwak. Te veel schulden, die banken vaak bezitten.

    En een luchtbel? Ik weet niet, maar India en China zijn zwaar aan het investeren in goud, dus ik denk dat er geen sprake is van een luchtbel, maar van stijgende vraag. Logisch gevolg dat de prijs dan stijgt.

  5. Hyperinflatie-wordpress.

    Laten we hopen dat Griekenland toch omvalt.

    Hoe langer de crash wordt uitgesteld des te meer goud nederland en het Westen verkopen aan het Oosten.

    Als er dan toch een goudstandaard komt, zijn we flink de pineut.

  6. In een wereld van handel waar door manipulatie door overheden en grote organisaties een ‘vrije markt’, zoals die ooit bedoeld is, niet (meer) bestaat.. kun je gissen wat je wilt maar zijn we allen overgeleverd aan die vrije markt van (corrupte) manipulatie…

  7. O ja, vergeten te citeren ; bij deze dan maar :

    “In the abscence of the gold standard, there is no way to protect savings from confiscation through inflation.”

    ((Khazaartje) A. Greenspan, ‘Federal’ (pff..) ‘Reserve’ (pfff…..) 1987-2006, from his 1966 essay “Gold and Economic Freedom”

    So keep the Pin movin’ steady, Heer Middelkoop !

    … and keep your light shining bright ! ! !

    (anders word je OOK een part-time ‘aan m’n hi, aan m’n ha, aan m’n hoe-la-laaa’ …! )

  8. Ik had wel watr scherpere analyses van Middelkoop verwacht, want hij blijft nu wel in zijn goudverhaal hangen, is te vaak gezegd en inmiddels weten alle mensen die goed zijn ingelicht, over goud en de toekomst.

    Hij valt dus wat in herhaling. Ik had liever gezien dat ze nog iets dieper waren ingegaan op bijvoorbeeld de olie. Wat gaat er gebeuren met de prijs als de spanningen tussen Iran en Amerika verder toenemen. Je kan erop wachten, prijs van olie komt zwaar onder druk. http://nos.nl/video/330554-vs-waarschuwt-iran-straat-van-hormuz-niet-af-te-sluiten.html

  9. Fiat Geld = Fiat Geld.
    Goud = Goud.
    Zilver = Zilver.
    Voedsel = Voedsel.
    Hebzucht = Hebzucht.
    Angst = Angst.
    Liefde = Liefde.
    En eh… Papadomo = Papadomo.

    Toch mooi voor de Zondag?
    😀

  10. @uhh Papadomo..
    Ik vind dat voor heel de week niks.. Voegt niet echt wat toe deze laatste reactie van je.. Het lijkt wel een krabbel of tweet in de ruimte !

  11. Een met Bas, nummertje 14, you can do better Papapopo. Ik zal dan ook maar wat toevoegen, want je kan niet alles zelf uitzoeken, vinden, lezen. Ik vond dit wel interessant: http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2012/01/15/zakaria-why-oil-prices-will-stay-high/?hpt=hp_c1

    Als ze wel die eurocrisis onder controle krijgen, en de economie zal herstellen staat de olie binnen een jaar weer op 150 per vat. Dan wordt het leven pas echt duur. Olie is de motor, en goedkoop wordt die nooit meer.

  12. @Bas en Dre, sorry;) Ik doelde alleen even op de relatie tussen (fiat) geld en de rest van de werkelijkheid en hetzelfde voor . Goud, etc.. Maar inderdaad erg sterkwas het niet, Uhh… Zondag niet mijn sterkste dag, blijkbaar:D

    Mbt Zakaria. *plukpluk*
    The real driver of high oil is not the stuff you find in the business section of the newspaper – the demand for oil in India and China. It’s on the front page: Global politics.

    tthreat of war in the Persian Gulf. Meanwhile, in Nigeria mass protests Venezuela is in a slow-motion collapse because of Hugo Chavez’s mismanagement.
    protests in Russia fallout of the Arab Spring – Libya’s oil Iraq continues to disappoint mix of war rhetoric and local troubles in key oil states are factors driving up the price of crude.

    But perhaps not. Perhaps oil producers want these sky high prices. prices too high start looking for alternate energies(!!)only oil rich country that has been forced into regime change is Libya. Why? Gulf statesupped spending to record levels to suppress any popular discontent. “break-even” costs minimum price at which these countries need to sell oil so that they can balance their budgets.(!)Russia now needs oil at $110 a barrel

  13. Hmm eh I miss some/ een boel of my posting? AAA?
    “break-even” costs enzo?

    Anyway, jammerrr:) type voor niks:D nav Zakaria artikel

    – Now I think that the economic fundamentals really can’t justify oil prices at their current levels.

    I need arguments, numbers, data and facts on this one!!!

    Nog wat vragen:
    – Hoe zit het met de (militair machtige) Westerse Landen,… willen die geen tevreden bevolking aan de pomp?
    – Hoe zit het met de budgetten van de Westerse Landen, ook niet zo heel best toch? Zijn ze blij met dure olie?
    – Hoe zit het met de Minder Easy Oil Theorie is dat wellicht een reden voor hogere olieprijzen Of is dit onzin?
    – Even though the engines of global growth are sputtering – wie is hier wel/niet blij mee?

    Maar er zal best wat lucht in zitten dat geloof ik wel…:D

  14. Libya WHY? Is wel een goeie vraag imho… Net als Koeweit (zie de cables) en Irak… en Afghanistan is wellicht (weer en wat) een ander verhaal;) Iran (Anglo-Iranyan:D) Maar eh dit terzijde;)

  15. Het zijn allemaal [u]schijn[/u]gevechten/-conflicten tussen landen die allemaal R-controlled zijn, wèl reëel voor de gewone man of gewone soldaat overigens

    The hole ‘Game’ is rigged you see …

    Maar daar moet je veel voor hebben gelezen om dàt in te zien …

    vooral geschiedenis enzo …

  16. Yes KTM, indeed.

    Great nations are simply the operating fronts of behind-the-scenes, vastly ambitious individuals who had become so effectively powerful because of their ability to remain invisible while operating behind the national scenery.
    – Buckminster Fuller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: