Willem Middelkoop: Waarom daalt de goudprijs?

3

Wat is er aan de hand? Waarom daalt de goudprijs? Goud kon toch alleen maar verder stijgen? Zomaar wat vragen die door veel hoofden van de Europese goudbeleggers spookten de afgelopen weken. Daarom even kort de feiten op een rij.

Alle prijzen bewegen zich in een golfpatroon. Net als bijna alles in de natuur. Ook de goudprijs ontkomt hier niet aan de onafwendbare cyclus. Maar net als bij de mens duurt ook de cyclus van goud tientallen jaren. We moeten 40 jaar terug om naar het begin van de vorige bullmarkt (stijgende markt) in goud te gaan.

We schrijven de zomer van 1971. De Amerikaanse president Nixon besluit op advies van zijn economische adviseurs dat de dollar niet langer ingeruild mag worden tegen goud. Dit hadden de Verenigde Staten in 1944 namelijk aan Europa moeten beloven toen zij de dollar tot de wereldreservemunt benoemden. Maar voor de financiering van de Vietnamoorlog moest de geldpers worden aangezet en kon deze belofte niet langer in stand worden gehouden. Europese landen eisten steeds vaker goud op in ruil voor de in waarde dalende dollar. Het gevolg was een eerste dollarcrisis en een Amerikaanse strijd tegen goud.

Ten koste van alles moest worden voorkomen dat de vlucht naar goud de dollar onderuit zou halen. Toch gebeurde dat bijna. In de jaren zeventig vertwintigvoudigde de goudprijs, van $ 35 naar meer dan $ 700 per ounce. Dat was een opgaande beweging. Na het hoogtepunt, tijdens de zware recessie van 1980, begon goud aan een jarenlange daling. De dollar bleek toch te kunnen overleven en de wereld bleek niet ten onder te gaan. De ene verkoop lokte de andere uit. Doordat centrale banken, in hun strijd tegen goud, bovendien grootschalig goud begonnen te dumpen daalde de goudprijs naar $ 250 per ounce in 2000. Dat was minder dan de kosten om het goud uit de grond te halen en dus de absolute bodem.

En zoals in elke golfbeweging, kan je vanaf de bodem alleen maar stijgen. En zo geschiedde. De afgelopen 10 jaar vervijfvoudigde de goudprijs naar $ 1250 per ounce. In euro’s was de stijging met circa 300% iets minder opzienbarend, veroorzaakt door de daling van de dollar. Een kilo goud steeg van € 10.000 per kilo in 2000 naar € 33.000 in juni 2010. Vooral in de eerste helft van dit jaar ging het hard. In februari stond er nog maar € 25.000 per kilo op het bord. Maar door de eurocrisis rondom Griekenland steeg de goudprijs in het tweede kwartaal razendsnel. Nu na de dollar ook de euro snel minder waard dreigde te worden kwam de vlucht naar goud in een volgende fase terecht.

Maar op elke actie volgt een reactie. Toen beleggers er achter kwamen dat ze veel te negatief over de euro waren geworden schoot de euro de afgelopen weken omhoog (van $ 1.16 naar $ 1.30). Ook kwam er weer wat meer aandacht voor de zwakte van de Amerikaanse economie. En de goudprijs corrigeerde van $ 1260 naar $ 1170. Dergelijke dalingen van iets minder dan 10% zijn heel normaal in elke stijgende markt en veranderen niets aan de fundamentele kracht van de beweging. Nog sterker, om technische redenen zijn dergelijke correcties zelfs nodig om de markt wat te laten ontspannen.

In euro’s was de daling van de afgelopen weken zelfs nog sterker. Door de sterke stijging van de euro, gekoppeld aan de daling van de goudprijs, was er zelfs sprake van een daling van ruim 10%. Om precies te zijn van een kleine € 34.000 per kilo naar een kleine € 30.000 per kilo. Nu is een correctie van de goudprijs in de zomer bijna een gegeven. We hebben de archieven er nog even op nagekeken en ontdekten dat dit een bijna jaarlijks terugkomend verschijnsel is. Leest u maar even mee:

  • 2001 – Piek in mei, september hoger
  • 2002 – Piek in mei, september zelfde niveau
  • 2003 – Piek in mei, augustus hoger
  • 2004 – Piek in maart, pas oktober hoger
  • 2005 – Piek in maart, augustur hoger
  • 2006 – Piek in mei
  • 2007 – Piek in mei, september hoger
  • 2008 – Geheel ander beeld voor kredietcrisis en crash
  • 2009 – Piek in mei, september weer hoger
  • 2010 – Piek in mei, momenteel correctie en …?

Er is sprake van een overduidelijke seizoenspatroon. Duidelijk is dat de goudprijs gemiddeld in de eerste twee kwartalen oploopt om dan in de zomer wat te corrigeren. Vanaf eind augustus loopt de goudprijs dan weer sterk op. Of dat dit jaar ook weer zo zal verlopen is natuurlijk de vraag. Maar met een voortdurende crisis rondom de overheidsfinanciën (lees staatsobligaties) en het voortdurende WK geldontwaarding, kan het bijna niet anders dan dat de vlucht naar goud gewoon door blijft gaan. Beleggers vragen zich vertwijfeld af waar je naartoe kan vluchten als een vlucht naar staatsobligaties niet langer meer veilig is.

Voeg daarbij de dalende wereldgoudproductie vanaf 2001 (wereldmijnproductie nu 2300 ton en vraag 3800 ton!) en een sterk herstel van de sieradenmarkt in India en China. Dan durf ik de voorspelling aan dat goud de komende jaren gewoon verder gaat in haar sterke beweging omhoog. Zeker gezien het feit dat uit onderzoek is gebleken dat 97% van alle beleggers nog steeds geen goud in portefeuille hebben. Dan kan er nooit sprake van een goudbubbel zijn. Ik verwacht nog steeds, net als de jaren 70, dat de goudprijs vanaf de bodem vertwintigvoudigd. Van $ 250 naar circa $ 5000. Pas rond dat niveau ga ik erover nadenken goudposities te verkopen. (Bron: RTLZ)