Ik zat al een tijdje met superbelegger Warren Buffett in mijn maag. Volgens mij plaatsen veel te veel beleggers hem op een veel te hoog voetstuk. Natuurlijk is zijn staat van dienst indrukwekkend.

Tientallen jaren versloeg hij de index met bovennatuurlijke rendementen. Door te kiezen voor zijn fameuze buy-and-hold strategie profiteerde hij als geen ander van de economische voorspoed de afgelopen tientallen jaren. Door grote posities in de Amerikaanse bedrijven op de bouwen groeide hij bijna van nature mee tot ongekende hoogte. Zijn visie bleek de juiste te zijn. Maar is Buffett niet het typische voorbeeld van de immer optimistische belegger?

U kent ze wel. De types die altijd denken dat het wel mee zal vallen. Dat de overheid de boel wel zal redden. En zelfs als dat niet gebeurt dan ‘vinden ze er wel wat op’. En het moet gezegd, de meeste van deze types kregen de afgelopen tientallen jaren steeds weer gelijk. Risico nemen werd beloond, voorzichtig zijn afgestraft. Wie zich tot over zijn oogballen in de schulden stak werd rijk, terwijl de spaarzame huurder arm bleef.

Maar het winnende spel van Buffett verloopt de laatste jaren een stuk moeizamer. Zijn rendementen in 2008 en 2009 bleven sterk achter bij die van de indices die hij altijd zo eenvoudig versloeg. Maar Buffet zou Buffet niet zijn als hij niet vast zou houden aan zijn optimistische lange termijn beeld van de toekomst.

Op 1 maart liet hij zich tijdens zijn urenlange CNBC optreden geen slechte humeur aanpraten. Nee hij gelooft niets van al die verhalen over het einde van de Amerikaanse voorspoed. Hij voorziet dat er over een tijdje weer meer banen zijn. Ook al kan hij nu niet zeggen waar die dan wel vandaan zou moeten komen. “200 jaar geleden leefde meer dan 80% van de Amerikanen op de boerderij. 50 jaar geleden leefden we van de industrie. En waar we over 50 jaar van leven weet ij ook niet maar, ze vinden wel wat. Amerikanen zijn een inventief volkje”

Toen de interviewer vroeg of zijn maatje Charlie Munger, die samen met Buffet Bershire Hathaway heeft grootgemaakt, er ook zo over dacht kwam de aap uit de mouw. Nee antwoordde Buffett. Munger zag het somber in. Hij had recent zelfs een verhaal geschreven met de onheilspellende titel “Basically it’s over, A parable about how one nation came to financial ruin.”

In deze parabel, schetst hij haarzuiver hoe de Amerika is vervallen tot een casino-economie en in economisch opzicht op haar laatste benen loopt.Zelfs de Wall Street Journal roept nu Amerikanen op om weg te lopen van hun huis met te hoge hypotheek. Lees ook de column “When It’s OK to Walk Away From Your Home” Via: RTLZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: