Willem Middelkoop: ‘Zilver is het nieuwe goud’

Goud wordt al jarenlang steeds meer waard. In de afgelopen tien jaar steeg de goudprijs van 300 dollar per troy ounce naar grofweg 1820 dollar op het moment van schrijven; een stijging van 600%. Vanmiddag werd een nieuw recordniveau bereikt van $1825 per troy ounce.

Analisten betwijfelen regelmatig of een dergelijke stijging door kan gaan. Deze week brachten analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo een rapport uit, waarin ze stelden dat de goudprijs door speculanten zo omhoog is gedrukt, dat de bubbel binnenkort wel moet barsten, zodra onzekerheid over de schuldencrisis en de economische groei afneemt.

Willem Middelkoop is oprichter van het Gold & Discovery Fund, dat belegt in aandelen van met name goudexploratie bedrijven. Denkt hij dat hier een bubbel wordt opgeblazen?  “Ik hoor al zes, zeven jaar dat goud een bubbel is. Maar je moet het omdraaien: géld is een bubbel aan het worden. De dollar wordt steeds minder waard. Goud heeft nog altijd dezelfde koopkracht als tweeduizend jaar geleden.” Lees verder op Belegger.nl.

17 reacties

 1. Uit dit artikel:
  “[i]…dat de bubbel binnenkort wel moet barsten, zodra onzekerheid over de schuldencrisis en de economische groei afneemt….[/i]”

  Mijn mening:
  Deze crisis is voorlopig nog niet voorbij. Of, zoals Middelkoop wel eens gezegd heeft: “Dit is een permanente crisis”. Ik zie de Euro of Dollar nog eerder crashen dan dat de waarde van goud/zilver (heel erg) gaat dalen. Wat dat betreft is de aankoop van goud wat mij betreft gerechtvaardigd. Ook nu, ook al is het nu duur. Kortom, waardevast.

 2. Ik vind het alleen balen dat een tijdje geleden de BTW op zilver is verhoogd. In Duitsland is die (als ik het mij goed herinner) zo’n 6% lager dan in Nederland. Als ik hier zilver koop dan gaat dus eigenlijk de eerste winst naar de staat…

  Op dit moment is de prijs op record hoogte. Ik wacht eerst op een (beperkte) correctie en zal weer gaan kopen.

  Waar ik net zo als Middelkoop bang voor ben is dat op een gegeven moment de koop en verkoop van zilver en goud aan banden gelegd zal worden. In dat geval zou je alleen nog op de zwarte markt terecht kunnen. Met alle risico’s van dien.

  Ik ben onder tussen op zoek naar een alternatief. ‘Iets’ om naast goud en zilver, in te beleggen. Geen aandelen of bonds dus. Zit zelf te denken aan landbouw grond. Als iets voor de lange termijn.

 3. @han

  landbouw grond is altijd goed! heeft alleen twee zeer grote nadelen:

  1) ten tijde van hevige crisis/depressie you name it, maakt den overheid rare sprongen.. aangezien landbouwgrond erg immobiel is kan je niet vluchten met je investering.. stel de overheid stelt vanaf vandaag is alle landbouwgrond 1000 euro per hectare waard zodat iedere nederlander in staat is een stukje land te kopen om zijn voedsel op te verbouwen…… wat dan? ik weet het, het lijkt extreem, maar het kan zo maar imo.

  en 2) vaak kun je de grond niet aanliggend bij je huis aanschaffen, dus zit je met een beveiligingsrisico… stel je verbouwd er aardappels op in tijden van zware depressie… reken maar dat die er al uitgerooid zijn door hongere landgenoten voor ze goed en wel rijp zijn… je kan moeilijk een half jaar in een tentje op je land blijven camperen….

  Op zilveren munten zit trouwens wel de marge regeling dus daar betaal je alleen btw over de winst van de handelaar… munten zijn per ounce natuurlijk wel iets duurder, maar zijn ook eenvoudiger te verhandelen in tijden dat je ze ook echt nodig mocht hebben… Persoonlijk heb ik niet zoveel geld dus ik koop altijd munten als ik weer wat geld over houd…

 4. Mocht een van jullie in Frankrijk terecht komen, bij de muntenhandelaar (numismat) betaal ik spotprijs voor zilveren munten, oude zilveren Francs.Dus geen btw. Bij de bank kun je hier gewoon 20 franc gouden Napoleons bestellen – 2 weken levertijd –

  Naast PM’s, is de beste investering IMHO, een klein boerderijtje met alles er op en er aan. Daarnaast sta ik geregistreerd als boer, ook voor de fiscus. Dit is per ongeluk gebeurd maar ik ben er blij mee.

 5. Zullen we nu een nieuwe (diepe) recessie krijgen, of gaat het huidige financieel-economische systeem compleet crashen waarbij banken dicht gaan, geldautomaten het niet meer doen en waarbij de supermarkten leeg zullen raken?

  Ik denk het laatste en is het nu zeer verstandig om het spaargeld van je bank te halen om daar goud of zilver voor te kopen?

 6. @robert

  Jij hebt inderdaad je risicos compleet gespreid en zal er met een hogere waarschijnlijkheid doorheen komen…

  Je vergeet echter dat de massa in nederland “gewoon” alleen maar schulden heeft… het nadeel aan schulden is, is dat je moet werken om aan je lasten te voldoen… een afgelegen boerderijtje is dus geen optie voor mensen omdat hun werk te ver weg is… verder (als het al zou lukken in deze markt) is het omruilen van je venix voor een boerderijtje een dure zaak en zal je je alleen maar verder in de schulden moeten steken, iets wat ten strengste af te raden valt…

  nee probeer je huis te verkopen, en probeer je rest schuld zoveel mogelijk te beperken en ga huren in de sociale sector.. besteed verder al het geld dat je verdient aan schuld sanering en het aankopen van strategische goederen als voedsel reserves (potgroentes en pasta en rijst zijn vele jaren houdbaar) een houtkachel, brandhout etc…

 7. Interessante discussie hierzo… Volgens mij zit iedereen wel op dezelfde lijn. De vraag is alleen wanneer zoiets gebeurd. Het kan volgende week gebeuren maar ook eind 2012.

  Dat PM’s de beste investering op dit moment zijn is duidelijk, natuurlijk kan er bij goud nog een tijdelijke terugval komen want gaat nu erg hard, maar op termijn is het gewoon het enige echt geld. Ondanks wat ze allemaal te zeggen hebben op RTLZ.

 8. haha ja rtlz altijd leuk daar, helemaal als die gladde roderik er zit te presenteren.. de beurscommentatoren vind ik nog wel oke. Hans de Geus heeft meestal wel analyses die de limiten van het bevattingsvermogen van de gestresste handelaar op beursplein 5 aardig opzoeken. Ook jacob schoenmaker is in een half jaar tijd van euro hugger tot euro sceptic getransformeerd.

  We moeten met zijn allen natuurlijk niet onderschatten wat de beurs met de economie doet.. reeel is het effect verwaarloosbaar natuurlijk omdat het kapitaal toch als in binnengehaald bij de beursgang door de echte bedrijven, maar de stand van AEX is het enige dat de massa in nederland als graadmeter ziet voor de economie. 80% weet dat er gister een rode dag was, ik denk dat 5% weet wat hugo chavez eergisteren teweeg heeft gebracht. Dus tja rtlz brengt via de beurs de economie naar de huiskamer, en aangezien we de moraal van het fabeltje uit de fabeltjeskrant van keynes zijn aanbeland, zullen deze slechte berichten zeker impact hebben op het spaargedrag van de consument!

  Voor wanneer, mwja we hebben nog een paar troeven in onze mouw (euro obligaties en volledige euro integratie) zitten dus ik verwacht een grote bailout nog deze herfst, vervolgens kwakkelen we door t/m de verkiezingen in de US, en de grote teleurstelling nadat de republikein die gekozen gaat worden het ook allemaal niet weet en met dezelfde pleisters aankomt als obama zal de grote klap inluiden.. dat is mijn zeer bescheiden voorspelling.. De ontwikkeling die Hugo nu ingezet heeft kan trouwens dit hele verhaal naar de prullenmand verwijzen aangezien hij de boel in een aardige stroomversnelling kan doen belanden!

  ik verwacht goud niet al te gekke dingen te gaan doen… misschien eens 3 a 400 dollar in een paar weken terug, maar daar heb je het dan ook wel mee gehad. Goud gaat pas als een baksteen als de massa het heeft proberen te kopen maar tot de conclusie komt dat er niks meer te kopen is, en de algemene perceptie omslaat naar het feit dat vastgoed zwaar ondergewaardeerd is (wat het dan ws is als iedereen al zij geld aan voedsel en schuldsanering + torenhoge rentes heeft uitgegeven)…

 9. @8, wat heeft Hugo Chavez gezegd dan? Hoe dan ook, ik verwacht dat de complete crash nabij is en dat politici met hun handen in hun haar zitten en de macht aan een sterke leider zullen overdragen.

 10. @9

  check af en toe ook een zerohedge.com, daar stond eergister een artikel dat hugo zijn zilverposities bij nova scotia, bank of england en JP heeft opgeeist! Verder zijn er geruchten dat hij vanaf nu 2.2 ounce zilver per vat olie wil ontvangen van amerika voor de 1.2 miljoen vaten die hij dagelijks levert…

  nouja je kan begrijpen dat dat redelijke inpact heeft op zilver, zie vandaag de stijging van meer dan een dollar per ounce…

  Wie zie jij als een sterke leider dan in Nederland? onze politiek wordt juist gekenmerkt door ruggegraatloze jaknikkers, ik kan me echt niemand bedenken die charisma intelligentie en overredingskracht heeft in de nederlandse politiek…

 11. @2012? Ik vergeet niet dat de grote meerderheid van NL schulden heeft. Ik weet wel dat iedereen ze vrijwillig is aangegaan. Iedereen wil een eigen huis want daar verdien je geld aan. Ja, als je een van de eerste was. Mijn standpunt is dat the sheeple hebben zitten slapen achter hun gameboy en fu*king with the stars. Zelf ben ik al 10 jaar aan het zoeken en voorbereiden. Ik heb geen Euro schuld.
  Het toeval wil dat ik net een groot gedeelte van mijn rekening ben wezen cashen, daarom reageer ik nu wat later. De bankmedewerksters had begrepen dat ik het op wilde nemen ivm “de situatie”. Ik heb haar vriendelijk gevraagd of ik haar een welgemeend advies mocht geven. Koop aub goud. Ze keek mij een en zei schamper: Goud?

  Het idiote van het verhaal is dat ik vaker gouden Napoleons gekocht heb en bij haar heb afgehaald. Dus ze weet wat ik er de verschillende keren voor betaald heb!!

  Timing? Voor januari is de hele lawine -mondiaal- naar beneden gekomen. De enige raad die ik mensen kan geven. Ga uit de weg, blijf langs de kant staan, en als de lawine uitgeraast is stap dan terug om te kijken waar je kunt helpen.

 12. Soms, als ik wil dat mensen tegen me liegen dan kijk ik wel eens NOS. Zo wilde ik gisteravond horen hoe er nu verslag werd gedaan over de interessante dag van gisteren. Wat denk: krijg je te horen dat Finland een mooie deal heeft gemaakt met de Grieken en daardoor de marksten in elkaar kletteren. Over het nieuwe record van goud? Weer eens helemaal niets.

  Waar ik een probleem mee heb is dat de regeringen hun burgers dus voorliegen en ze niet in staat stellen op grond van echte informatie zich voor te bereiden.

  Ken je Jordan Maxwell?
  You don’t have leaders, they are misleaders

 13. @ M

  Ik verzoek je vriendelijk eens op te houden met Illuminatie verhalen, Bilderberg conferenties en NWO verhalen. Wij snappen dat je dit interesseert, maar hebben dat liever niet tijdens deze discussie. Die hier ook weinig mee te maken hebben.

  Mvg

 14. Ik word echt strontziek van die illuminatie bilderberg khazaren rothschilds en rockefeller, complot theorietjes nu kom je ook nog eens aan met de duivel OMFG… ik snapte al niet waarom je constant op die randzaken blijft hameren en de hele tijd vraagt wanneer de wereld eindigt… Jammer dat het niet gebeurt is op 6 juni om 6 uur niet?? pffffff

  @ robert
  tjah januari kan ook… ik dacht alleen dat de mensen nu aan de macht nog wel een paar trucjes hadden om de boel nog ff te rekken.. Ik ben het met je eens dat wanneer de massa omslaat naar hysterie het binnen een halve dag gebeurt is!

 15. @2012

  Landbouw grond heeft idd ook wat nadelen. Maar voor voor mij wel interessant om het risico wat te spreiden. Dus naast het zilver en goud. Landbouw grond kan je ook verpachten. Soms kan je het kopen terwijl het al verpacht is.

  Als zilver en goud weer wat corrigeren zal ik weer gaan kopen. Wel of geen BTW. Je geld dood op een bankrekening hebben liggen met alle risico’s van dien, schiet niet op…

 16. @ #11 Robert

  Voor wat betreft die timing; Als het echt zo is dat Finland een speciale deal heeft (dus met onderpand) dan is er een kans dat het hulp programma aan Griekenland van de baan is.

  Met dus alle gevolgen van dien. Bijvoorbeeld een ongecontroleerde afschrijving van een groot deel van de uitstaande Griekse leningen. Hierdoor komen ook een groot aantal banken in de problemen, en die banken kunnen hun schulden niet betalen en… brengen weer andere banken in de problemen. De overheden zullen proberen alles te redden, maar dat kan natuurlijk niet. Waar door ook een aantal landen in betalingsmoeilijkheden zullen komen… en zie, de grote collaps daar…

  Het is natuurlijk onmogelijk te voorspellen hoe groot de kans is dat dit scenario zich zal afspelen.

  Ik maak mij voor al zorgen om het feit dat we blijkbaar keer op keer door het oog van de naald kruipen. De vraag is natuurlijk hoelang dit goed kan blijven gaan.

  Bij iedere gebeurtenis wordt het risico op een echte collaps groter. En aangezien er op korte termein nog geen einde aan de crisis zal zijn, verwacht ik dat het vroeg of goed fout zal gaan.. (helaas)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: