Woningmarkt: 275.000 huizen te koop

22

Het artikel ‘Hypotheekschuld enorm gevaar voor Nederland‘ wordt goed gelezen de afgelopen dagen. Binnenkort meer over de Nederlandse huizenmarkt in historische perspectief. Vandaag staan we even stil bij het heden. De huizenmarkt lijkt in beweging te komen. Mensen die toch al op zoek waren naar een nieuwe woning willen de zaken voor 1 januari geregeld hebben om nog te kunen profiteren van de gunstige regels voor de hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2013 zal er bij nieuwe hypotheken verplicht moeten worden afgelost. Het NVM liet eind november weten dat het aantal hypotheekaanvragen met 33% was gestegen. De markt komt dus in beweging, maar er is ook de nodige verwarring. Terwijl woning(ver)kopend Nederland in rep en roer is, verslechteren de vooruitzichten.

Banken verwachten prijsdaling van -7% in 2013

We waarschuwen u al een jaartje of wat over de risico’s van het kopen van een huis, terwijl onze Nederlandse banken een paar jaar geleden nog uitgingen van een florissante groei van de huizensector. Inmiddels zijn de Nederlandse banken stuk voor stuk bijgedraaid, c.q. een stuk somberder geworden. Waar de banken het eerst eens waren dat de Nederlandse huizenprijzen in 2013 en 2014 weer zouden gaan stijgen, zijn de ING en de Rabobank momenteel wederom eensgezind over de toekomstige ontwikkeling van de waarde van een woning. ING verwacht een daling van 7% in 2013 en een daling van 5% in 2014. Ook Rabobank verwacht dat de huizenprijzen blijven dalen. De boerenbank gaat er ook vanuit dat een gemiddeld huis met 7% zal gaan dalen in 2013. Ano nu dalen de huizenprijzen overigens met 8% op jaarbasis. Geen beste vooruitzichten, maar de bankiers schetsen nu wel een realitischer beeld dan een paar jaar terug.

aantal woningen te koop nederland

Back to reality: 275.000 huizen te koop

Terug naar de realiteit. Zo nu en dan checken we ‘Woningmarktcijfers staan hier’ even. Daar houden ze onder andere leuke grafiekjes bij, die de huidige trends weergeven. Ook staat daar een hele grote grafiek van het aantal te koop staande woningen in Nederland, klik op de afbeelding hierboven voor een grotere weergave. De gegevens van Funda worden hiervoor gebruikt. In 2012 steeg het aantal te koop staande  huizen in Nederland gestaag van 250.000 in het begin van het jaar, naar ongeveer 265.000 afgelopen maand. Er is echter nu een flinke piek te zien. Na een check bij Funda, bleek het te kloppen. Er staan volgens de grootste huizenwebsite van Nederland inmiddels 275.000 huizen te koop in Nederland. Hoe de forse stijging precies tot stand is gekomen, kon ik zo snel niet achterhalen. Om 10 over 5 was er niemand meer telefonische te bereiken op het kantoor in Amsterdam, dus over de oorzaken van de stijging morgen een update. Wellicht heeft het te maken met een nieuwe makelaar die zich aangesloten heeft, of wellicht hebben ze een hertelling gedaan.

Nederlandse hypotheekschuld sterk geconcentreerd

We sluiten af met een video van RTLZ, via Huizenmarkt-zeepbel.nl. Duidelijk is dat de starters de grootste problemen hebben.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.