Wordt Coronacrisis ingehaald door bankencrisis?

We zouden het bijna vergeten omdat Corona ons dagelijkse leven overheerst. We staan er mee op en gaan er mee naar bed. Althans in gedachten, ik wil hopen dat niemand er mee besmet raakt, laat staan ernstig ziek wordt afgevoerd naar het hospitaal. Laten we ’s avonds bijgespijkerd worden door de virologen die elke avond te gast zijn bij de praatshows OP1 en bij Jinek op 4. Er is een voortschrijdend inzicht inzake de medische behandeling. Er zijn nieuwe medicijnen waardoor opnames in ziekenhuizen minder lang duren en aantallen sterfgevallen relatief lager zijn dan in de eerste coronagolf. Over een jaar is de medische kennis zover dat een vaccin niet meer de hoogste prioriteit heeft.

Ernstig

Duurt even maar dan hebben we ook wat. Daarmee bedoel ik gekscherend niet Corona maar iets anders. Dat we een pandemie wel onder controle krijgen staat buiten kijf. Probleem is natuurlijk dat de samenleving in een land van vrijheid en blijheid zich moeilijk laat opsluiten door de overheid. De verspreiding van besmettingen kan alleen onderdrukt worden door zo weinig mogelijk contacten te onderhouden met anderen. Daar zal voornamelijk de jongere generatie moeite mee hebben en dat is begrijpelijk. Het duurt even voordat iedereen in de gaten heeft wat de ernst van de situatie is. In een tijd waarin de mainstream media grotendeels in dienst staat van de overheid, en de online media voornamelijk wordt onderhouden door het tegengeluid van de alternatieve media. is het verdomd lastig om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Een probleem van onze moderne vrije democratie waarbij ik een linkje leg naar de situatie in het Wilde Westen van de VS. Een land dat groot is geworden door eendrachtige samenwerking van de miljoenen immigranten die zich daar vestigden. Jammer dat ieder imperium een hoogtepunt kent en daarna afglijdt door te verdrinken in het eigen succes. Het is de geschiedenis die zich telkens herhaalt.

Afgeleid door Corona

Niet alleen op het gebied van epidemieën maar binnen elk domein zien we golfbewegingen. Zo ook in de financiële wereld die in deze tijd met een record schuldenberg wordt bestuurd door ´onze´ almachtige Banken. Onze aandacht is door Corona van de banken afgeleid. We zouden vergeten dat er een bankencrisis op til was. Is helemaal ondergesneeuwd door Corona, terwijl de winter nog moet beginnen. Gaat nog een dingetje worden. De ECB heeft namelijk al een waarschuwend vingertje opgestoken. De Banken moeten ernstig rekening houden met een explosieve toename van de aantallen slechte leningen die op hun balansen staan. Het gaat om de zogenaamde ‘Non Performing Loans’; dat zijn de leningen met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen. Iedereen kan op z’n vingers natellen dat de explosieve toename de vorm zal aannemen van een bombardement nu veel landen in Europa overgaan tot een nieuwe lockdown of het afkondigen van de noodtoestand.

Uitstel is geen afstel

Kijken we alleen even naar ons eigen polderlandje waar veel horecazaken tijdelijk uitstel hebben gekregen voor het aflossen op hun kredieten. Banken kunnen een nieuw uitstel niet meer aan of het zou mondjesmaat zijn. De verwachtingen zijn natuurlijk uiterst griezelig als bijvoorbeeld de sluiting van de horeca voor een maand niet voldoende zou blijken. Het is niet alleen de horeca, er komen meer sectoren in problemen nu vakantiereizen etc. ook stil vallen. Het is weer de bekende optelsom. Het lijkt waarachtig dat de financiële markten ook wakker zijn geschrokken. Bankaandelen worden massaal verkocht. Overigens waren de banken sinds het opveren van de beurzen vanaf maart sowieso niet in trek bij de beleggers. Een nieuwe duikeling is begonnen. Zou de angst terugkeren op de financiële markten? Zou de optelsom van negatieve factoren een neergaande spiraal in gang zetten die we hier op Biflatie nog lang gaan volgen? Zouden een coronacrisis, een bankencrisis en een kredietcrisis iets teveel zijn op het bordje van een verwaande samenleving? Of zouden de ECB o.l.v. madame Lagarde en de FED o.l.v. Jerome Powell de markten weer tegemoet komen met een vloedgolf aan stimulerende geldschepping. En zouden regeringsleiders weer strooien met een nieuwe steunronde aan noodlijdende bedrijven met het belastinggeld van de brave burgers.

Het juiste medicijn

Ach ja, ik zou het bijna vergeten, en val daarmee in herhaling. Zoals ik al vaak heb opgemerkt, geld lenen kost geen drol. De oplossing ligt voor handen. Heel makkelijk. Onze Wopke, de minister van Financiën, krijgt zelfs geld toe op de 10-jarige staatslening. Vandaag daalde die rente zelfs met 0,04 naar een stand van min 0,52 procent. Tijdstip van mijn waarneming was 11:30 uur. Zie hier actueel. Een daling van de rente betekent een stijging van de koerswaarde van obligaties. Het betekent ook een vlucht van beleggers uit aandelen naar het ´veilige´ staatspapier van de zogenaamde veilige landen Nederland en Duitsland in Europa. Als dan tegelijk de rente op Italiaanse staatslening stijgt dan is er sprake van een lichte paniek op de financiële markten. Gelukkig kunnen we een lichte hoofdpijn altijd nog onderdrukken met een paracetamolletje. Laten we kijken wat madame Lagarde van de ECB straks uit haar medicijnkastje haalt. Wil toch minimaal hopen dat ze haar kastje op orde heeft.

GW

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.