Wordt crypto besmet door Evergrande?/Arnhem Bitcoincity/Steeds heviger stank binnen de SEC

(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) De crypto/blockchain wereld bestaat niet in een vacuüm, noch resideert hij op een eiland. In se met 2000 miljard dollar ook nog relatief klein, is die digitale wereld blootgesteld aan allerlei gebeurtenissen in de ´echte´ wereld. Afgelopen nacht startte in Azië een correctie van de brede cryptomarkt die de meeste coins 5 tot 10 procent lager zette. We zoeken nog naar de precieze redenen omdat de actie nog zo vers is. Maar waarschijnlijk komt het wel door het overslaan van nervositeit bij aandelenbeleggers naar cryptobeleggers vanwege het Chinese Evergrande. De grootste vastgoedreus van het land blijkt helemaal niet zo Grande meer want zit in zeer slechte papieren – schuldpapieren dus. Waarbij de vrees bestaat dat een eventueel faillissement de hele Chinese vastgoedmarkt naar beneden brengt; plus de hypotheekverschaffers, de bankensector. Met misschien wel waardeloze obligaties straks die wel wereldwijd verspreid zitten. Dit roept reminiscenties op aan de Kredietcrisis van 2008 in de VS, en we herinneren ons nog wel wat een wereldwijde impact die had? We schreven op Biflatie.nl reeds over de problemen van het Chinese Evergrande, leest u maar. ´Wordt Evergrande vastgoed implosie het Chinese ´Lehman Brothers´?´ In ieder geval openen ook alle aandelenbeurzen vanochtend in het rood.

Tot er meer duidelijkheid, helderheid komt over oorzaak en gevolg in deze, nemen we met u het meer specifieke crypto- en blockchain nieuws van het afgelopen weekend door. 

Bad timing voor El Salvador

Sneu voor El Salvador dat sinds 14 dagen officieel bitcoin gebruikt als geld. Meer dan 200 ATM´s – pinautomaten werden reed geplaatst. (Hier ziet u waar de reeds 26.675 bitcoin automaten over 73 landen precies verspreid precies staan!). Het staats-bitcoinfonds kocht wel de dip in BTC bij, voor de tweede keer reeds, waardoor het land nu 700 bitcoins bezit. Bad timing dat sindsdien de koers van BTC in mineur zit, dus het zal president Bukele niet meezitten zijn landgenoten enthousiast te houden om effectief bitcoin te gebruiken. Naargelang de bron is de Chivo wallet – verstrekt door de overheid – reeds een half miljoen, of een miljoen keer gedownload. Wat toch al redelijk indrukwekkend is voor een land met slechts 6,5 miljoen inwoners. De internationale ratingagentschappen downgraden de kredietwaardigheid van El Salvador, maar van Amerikaanse kant, en van die van IMF en Wereldbank, komt uiteraard deze boze afkeuring niet onverwacht. Zelfs gedeeltelijk onder dit juk en invloed weg trachten te komen als land, wordt vanzelfsprekend niet graag gezien en tegengewerkt. De powers that be zullen er alles aan doen om dergelijke officiële ´ongehoorzaamheid´ in de kiem trachten te smoren, want minstens 5 andere landen hebben de bitcoin microbe ook al te pakken. 

Bitcoin for president

Als het van politicus Carlitos Rejala, Deputy van Paraguay afhangt, wordt zijn land het volgende dat bitcoin officieel als geld zal aanvaarden. Dat wordt de belangrijkste verkiezingsleuze toch, waarmee hij zich kandidaat stelt als president bij de verkiezingen d.d. 2023.

Twee keer maar geen drie hoor!

FF de opinie over bitcoin vragen van de gewone mensen, die in de straat, zoals u en ik weet u, of zoals deze Olya op Twitter:

´I am 30 years old and in my life time 2 Ukrainian banks closed down taking my savings with them. It didn’t take long to convert me in #Bitcoin´

Twitter.com

CNBC begint zich te interesseren…

De stichter en Voorzitter van de prominente beursmakelaar Interactive Brokers, miljardair Thomas Peterffy, onthult op CNBC dat hij persoonlijk reeds 3 jaar lang bitcoin hodlt. Hij stelde recent alle klanten van IB in de mogelijkheid om eveneens in cryptocurrencies te handelen. Wel vraagt Peterffy meer helderheid, duidelijkheid van de kant van de wetgever, in het bijzonder dan van de kant van de VS. Ook hij heeft SEC-Voorzitter Gary Genslers interview op dezelfde nieuwszender gezien, waar die klaagde over cryptofraude, misbruik, afpersing middels crypto en wat hij ziet als een ´hype´. De miljardair is er niet zo happy mee en verklaart het volgende:

“The criticisms are fine, but we would like some regulation along with the criticism, because we really need to know what to do, and nobody is telling us. They just keep the option open of coming after us, two three four years down the road and then say, “let me see what you do, you’re not doing this and that right.” But I will say, you never told us. So I’d love to really know what we’re supposed to do.”

To be a security or not to be a security, that is the question

Het gaat uiteraard over de discussie, wettelijke onduidelijkheid in de VS, over wat een effekt (security) is en wat niet. Geen security dan maar een commodity, digitaal geld, een utility of wat dan ook, zoals in andere landen (een 5 tal reeds dat crypto officieel benoemd heeft zoals het VK, Japan, Singapore etc). Is een munt géén effekt, dan heeft de SEC, Securities and Exchange Commission er ook geen zeggenschap over. 

Al 3 van de 12.000 benoemd. Oef!/´t Zit niet mee voor XRP

Sinds de rechtszaak aangespannen door die SEC tegen Ripple Labs, Inc. in december 2020, houdt zij vol dat er wettelijk voldoende duidelijkheid – clarity – is. De blockchain firma was in 2013 blijkbaar in overtreding toen het voor 1,3 miljard dollar XRP in de markt zette. Dát was nu eens zo´n security, kijk, zei de SEC. Acht jaar (!) later komt zij tot die conclusie. Big mistake dus verondersteld vanwege de top van Ripple. Alleen bestond er acht jaar geleden – en anno 2021 nog steeds niet – geen duidelijke wetgeving rond crypto. Over twee andere cryptomunten – bitcoin en ethereum – zei de SEC dat ´t géén securities zijn. Ziezo, dat is dat. Nu nog een kleine 12.000 andere digitale currencies, munten en tokens categoriseren? Nou…ja en neen. 

Zaakje stinkt

Want reeds dit zéér prille begin van een hele sector een wettelijke status geven (héél snel werkt dit overheidsinstituut niet maar alla…) ging gepaard met heel wat vaagheid, onduidelijkheid; amateurisme en gemakzucht op z´n minst en waarschijnlijk zelfs aanzienlijke belangenvermenging binnen in die SEC. Deze zaak, oorspronkelijk opgepikt door de meest fervente supporters van Ripple, XRP, genaamd het XRP-Army via Twitter en YouTube, begint nu ook mainstream in de belangstelling te komen. 

Fox Business begint zich te interesseren…

Fox Business Network: ´SEC vs. Ripple Suit The Deciding Factor For Crypto Regulations In The US´. Inderdaad is de zaak SEC versus Ripple een showcase geworden van hoe de Amerikaanse overheid de hele sector wilt aanpakken. Verschillende blockchain firma´s hebben het land reeds verlaten omwille van die wettelijke onduidelijkheid, en de kans op vervolging zelfs na acht jaar zakendoen. De klachten vanuit de sector zijn ook luid genoeg: Amerika jaagt de grootste uitvinding sinds het internet weg. Naar elders, zoals naar China. Want daar lust men bitcoin et al. dan niet, maar de bockchain technologie wordt er sinds langer innig omarmd, met tienduizenden bedrijven er intensief mee bezig.

Free-pass voor bitcoin en ethereum

En dan…is er een video naar boven gekomen. Hij duurt slechts 2 minuten maar bevat een kleine compilatie over uitspraken die SEC-baas Gensler sinds 2018 deed over cryptocurrencies. Hij komt…bijzonder verwarrend over. De video niet, maar Gary Gensler zelf. Nu is het al geweten dat – redelijk dubieus – de heren die ethereum en bitcoin een free pass, vrije doorgang gaven wettelijk, door ze non-securities te noemen, allebei ontslag namen en vervolgens…voor een miljoenensalaris voor organisaties gingen werken met grote belangen in net ethereum en bitcoin. Dat was dan SEC directeur Hinman en de voormalige SEC-Voorzitter Clayton. Dezelfde Jay Clayton die XRP, toen mee aan de top-drie van grootste cryptomunten, als ´een effekt´ benoemde op zijn laatste werkdag bij de SEC.  

On record

Exit Clayton en Gary Gensler maakt zijn intrede als hoofd van de SEC. Gary is een hoogleraar crypto & blockchain aan het MIT, dus eigenlijk de perfecte man als Voorzitter, zou je denken. Maar het probleem met professor Gensler is dat hij…nog al eens van idee verandert, in de loop der jaren. Mag, kan, en waarom niet. Iedereen staat het vrij om van idee, mening te veranderen, nietwaar beste lezer, beste lezeres? U, ik,… Maar wanneer je de materie sinds jaren doorgeeft op het hoogste niveau (MIT is de meest gerenommeerde technische universiteit ter wereld!)…dan kun je maar beter consistent zijn in je uitlatingen. Tegenover je studenten, de pers, in panels op internationaal niveau. Nu, de volgende compilatie van slechts enkele uitspraken van professor Gensler sinds 2018, zijn volledig contradictorisch aan die van Voorzitter Gensler anno 2021. En dán, lieve vrienden en vriendinnen, heb je ´n Probleem. A Big Problem. Kijkt en luistert u zelf maar.  

´t Is een grondstof, of digitaal geld, maar het kan ook een munt zijn… 

Voor de duidelijkheid: professor Gensler zei dat drie vierde van de cryptomarkt, het gros, en zeker de grote munten, géén securities zijn en dus geen onderwerp voor de SEC. Het zijn commodities (grondstoffen), of cash crypto, dus digitaal geld. Wat later spreekt hij over ´a currency (munt) called Ripple´ (!)… En tenslotte zegt voorzitter Gensler doodleuk dat al wat de sector hoeft te doen is naar de SEC toekomen, dan krijgt die een half jaar, of een jaar desnoods, om wettelijk in orde te komen. En wat doe je vervolgens wanneer dat jouw publieke en officiële uitspraken en meningen zijn? Dan zet je de wettelijke vervolging, miljoenen dollars belastinggeld kostend sinds 9 maanden, ingezet door jouw voorganger, Jay Clayton, gewoon verder en door. De Commission werd opgericht ter bescherming van het grote publiek, in het bijzonder beleggers, terwijl niemand klaagt, niemand zich benadeeld voelt of geklaagd heeft, en helemaal niet over Ripple Labs, Inc en haar digitale munt XRP. Die wereldwijd, en vooral in Azië almaar meer gebruikt wordt. Ja, raak hier maar ´ns aan uit…

In the open, in the spotlights

I rest my case maar nu grote media als Fox en de New York Post, én de Amerikaanse Senaat waar Gensler de wind van voren geeft over dergelijke onduidelijkheden, de zaak SEC versus Ripple oppikken, gaat dit geen staartje maar een STAART krijgen. Let op onze woorden, want dit wordt niet voor niets binnen de crytowereld de Zaak van de Eeuw genoemd! 

World Blockchain Summit

Na de Corona-epidemie vindt voor het eerst opnieuw de World Bockchain Summit live, met persoonlijke aanwezigheid dus plaats, en wel in Dubai, van 13 tot 14 oktober 2021. Want ook in Arabische landen is crypto/blockchain danig populair. 

De stad die was

Kent u de stad die het meest crypto-vriendelijk is in heel de wereld? Of toch wás, tot voor mei 2020, voor de wetgever zich ermee ging bemoeien om een en ander te eeuh…te regelen. Nou ja, noem het maar fnuiken. U moet het niet te ver gaan zoeken want de stad was…Arnhem! En die overheid dus, jawel, de Nederlandse. ´Arnhem Bitcoincity is located in the Netherlands and has been known as the world’s most Bitcoin-friendly city. It was founded in 2014 by four crypto enthusiasts Patrick van der Meijde, Annet de Boer, Rogier Eijkelhof, and Otto de Voogd. Since then, many business owners in Arnhem were inspired to start accepting payments in Bitcoin, and the city came closer to being less dependent on banks.´ 

Het artikel op Investing.com besluit met wijze, ware woorden: ´The importance of Bitcoin is that it takes away the power and dependency from the big institutions, authorities, central banks, and brings the power and autonomy back into the pockets of the people.´

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van alle 11.910 munten en tokens (jawel!) tezamen, vergeleken met afgelopen vrijdag 17 september 2021, bedraagt vandaag 2,036 trillion – biljoen – dollar (was 2,199 trillion.)  

BTC noteert aan 45.024 dollar (was 47.845 dollar). 

De bitcoin dominantie is momenteel 41,63 procent (was 40.93 procent). Conclusie: bitcoin daalt behoorlijk in koers maar de altcoins nog forser.  

Vandaag is een maandag die in mineur start, maar morgen dient weer een nieuwe dag zich aan; vast, bij leven en welzijn. En het is ook morgen, dinsdag 21 september 2021, dat de Cryptonieuwsbrief weer bij u terugkomt met meer crypto/blockchain nieuws. Hopelijk van een positiever gehalte dan! Met toch alvast een klein lichtpuntje: de meeste cryptomunten lichten alweer wat groener op, sinds ik deze Brief naar u aanving, 3 uur geleden. Jawel, zoveel tijd steekt Ome Joost in elke editie, plus een uurt voorbereiding om alle nieuws dagelijks ook eerst te verzamelen…maar ´t is voor U, altijd voor U, en we doen ´t met liefde, graagte en veel pretplezier hoor! Doei! Joost Bitcoin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: