Wordt Crypto Valley belangrijker dan Silicon Valley?

0

Wie dacht dat met het lichtjes afbrokkelen van het bankgeheim Zwitserland aan belang heeft ingeboet, heeft de laatste jaren niet goed opgelet. Het kleine, neutrale landje is sinds 2016 helemaal terug in de voorste ranken van de financiële wereld. Niet meer met fiatgeld of goud, maar met het geld van de toekomst. Met de technologie van de toekomst. Cryptomunten en blockchain dus.

Belastingen betalen in crypto

Het stadje Zug verwierf wereldfaam in 2016 door als eerste bitcoin te accepteren voor gemeentetaksen. In 2017 voerde het als eerste een digitaal ID systeem door voor haar burgers. Ongeveer 30.000 personen. De blockchain technologie liet hen eveneens toe om digitaal te stemmen in 2018. Zug richtte zelfs een apart orgaan op om het gebruik van crypto en blockchain aan te moedigen. De Crypto Valley Association. Regels op te stellen en richtlijnen te geven aan de sector. Samen te werken met de nationale overheid. En natuurlijk als een magneet de business van de toekomst binnen te halen.

Magneet

Zwitserland is sinds mensenheugenis een magneet voor het rijke deel van de wereldbevolking. Discretie, financieel toptalent, lage belastingen. Onafhankelijk, stabiel. Bijna onbestaande corruptie en gelegen in het hart van West-Europa. Onder internationale druk, met de VS voorop, zijn de Zwitsers in de jaren 2000 ietsje minder discreet geworden. Door snel op de crypto & blockchaintrein te springen, wil het land haar vroegere toppositie in de financiële wereld terugwinnen. En dat lukt nog aardig ook. De naam Crypto Valley heeft bijvoorbeeld Zug niet zomaar verworven.

Cryptobank

Wat is Zwitserland zonder banken? Dus om méé te zijn, zelfs voorop te lopen, staat de eerste Zwitserse cryptobank op stapel. De ICO (crypto beursgang) is gepland voor het derde kwartaal van 2019. In de periode april/juni 2019 reeds gaat Seba Cryptobank AG ‘live’. ‘Our ambition is to become one of the world’s first licensed and supervised universal crypto banks’. We twijfelen er niet aan dat dit lukt. Het klimaat in gans het land ademt ondernemers- en investeringsvriendelijkheid aan. Net als Liechtenstein, Gibraltar en Malta trouwens. Die in bepaalde aspecten al voorop of nog achterop Zwitserland lopen. Het is langs deze piepkleine plaatsen dat crypto en blockchain West-Europa binnensijpelen. Het is aan de grote Europese landen om snel een standpunt in te nemen. Gaan we hierin méé…of werken we tegen en blijven we achter?

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.