Wordt de stilte rondom Geo-engineering doorbroken?

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat de Zweedse politica en Europarlementariër Maj Britt Theorin een rapport over veiligheid, milieu en defensie onder de aandacht bracht bij het Europarlement met daarin onder meer informatie over manipulatie van de atmosfeer (geo-engineering) middels H.a.a.r.p. Het document is openbaar en hier in het Nederlands te lezen. Vanaf bladzijde 19 gaat het over H.a.a.r.p. (Bron: Over H.a.a.r.p. In de Europese Commissie)

geo

H.A.A.R.P

Het onderwerp H.a.a.r.p. ís nogal wat. Gelukkig hoeft niet iedereen zich met dit onderwerp bezig te houden. H.a.a.r.p. is een technologie die als onderdeel van het fenomeen geo-engineering gezien kan worden en te maken heeft met de wereldwijde klimaatchaos van de laatste descennia. Dat heb ik niet verzonnen, maar daar zijn boeken over geschreven en films over gemaakt.

In 2012 heeft – als één van de weinige politici – de Zweedse Parnilla Hagberg geprobeerd dit onderwerp bespreekbaar te maken. Helaas werd het al snel door de media naar de doofpot verwezen. In April 2013 werd er een tweedaagse conferentie georganiseerd in Brussel met de titel Beyond theories of weathermodification door internationaal platform Skyguards in samenwerking met een aantal parlementaire fracties waaronder ook de Groenen. In onderstaand filmpje is Werner Schulz van die Grünen aan het woord. Hij zegt dat er openheid van zaken gegeven moet worden over het besproeien van onze luchten met aerosollen (onderdeel van geoengineering).

In Duitsland is het de organisatie Sauberer Himmel die zich bezighoudt met acties tegen dit sproeien. Ook Nederlands medisch journaliste Désiree Röver geeft een korte lezing over het belang van zonlicht en de gevaren van het sproeien met aerosollen vanuit de luchtvaart, hieronder te zien:

Bye bye blue sky

Na deze zeer uitgebreide conferentie, die op YouTube en in de alternatieve media terug te vinden is, komt er nog altijd geen openbaar debat op gang over dit onderwerp. Het deksel van de doofpot blijft dicht en bezorgde Europeanen die straatacties houden worden niet serieus genomen. Wel maken de Fransen in 2013 een documentaire met de titel Bye bye blue sky. Hier volgt de korte versie:

De documentaire Bye bye blue sky start meteen met een interview met ingewijd wetenschapster dr. Rosalie Bertell.  Rosalie Bertell – ze is inmiddels overleden – was epidemiologe, kernfysicus, milieuactiviste en winnares van de alternatieve Nobelprijs voor de vrede. Zij publiceerde in 2000 een boek over geoengineering met als titel Planet earth, the latest weapon of war. Professor Claudia von Werlhof noemt dit boek één van de belangrijkste boeken van de 21e eeuw.

Von Werlhof over Bertell: ”Bertell wil een wake-up call geven om mensen van onderaf actief te maken. Haar hoop is dat er een vreedzame, coöperatieve en wijzere wereld zal ontstaan. De aarde is nog steeds een prachtige planeet, dus zij gelooft aan het einde van haar boek, terwijl ze ons allemaal oproept om het te respecteren, het lief te hebben en het te redden!” (Bertell 2013, blz. 439)

Inmiddels zijn we na de presentatie van hierboven besproken EU-rapport 20 jaar verder en heerst er nog altijd stilte rondom het onderwerp geoengineering, waarvan H.a.a.r.p. een onderdeel is. Onze groene partijen hebben zich gericht op een jonge Zweedse tieneractiviste, die het CO2-evangelie verder moet verspreiden. Prima als jongeren elkaar inspireren en zich bezighouden met een groenere planeet, maar laat politici dan beseffen, dat Maj Britt Theorinn, Pernilla Hagberg en wetenschapster Rosali Bertell een dergelijke media-aandacht niet krijgen, terwijl hun boodschap die dubbel en dwars verdient. (via Transitieweb)

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.