Wordt fysiek goud weer gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar?

0

Republikeins Volksvertegenwoordiger Alex Mooney heeft onlangs het opmerkelijke wetsvoorstel ingediend om de Amerikaanse dollar opnieuw te laten dekken door fysiek goud. Nogal wat landen vulden de laatste jaren effectief hun voorraad geel edelmetaal aan, niet in het minst Rusland en China. Of eisten het terug naar eigen land vanuit Noord-Amerika, zoals Duitsland en Hongarije. Voeg hierbij het feit dat de Petro-Yuan vorige maand gelanceerd werd: olie-futures verhandeld in Chinese Yuan in plaats van Amerikaanse dollar. De hegemonie van deze laatste raakt meer en meer ondermijnd. Ook al omdat de munt door de Federal Reserve – centrale bank – bijgedrukt wordt als met een kopieermachine.

goudbaar

Good as gold

De reden van het voorstel is de reusachtige waardevermindering (lees ook: koopkrachtverlies) van de USD. 30 Procent sinds het jaar 2000 en wel 96 procent sinds de goudstandaard (gedeeltelijk) verlaten werd in 1913 en (volledig) in 1971! Probleem is dat de VS misschien niet voldoende goud meer bezitten. Misschien, mogelijk, waarschijnlijk – wie zal het zeggen, want niemand die Fort Knoxx binnen mag, laat staan er een audit houden. Top secret, weet u wel?

Weinig kans op goedkeuring

Geld uitgeven als water zou plotsklaps ten einde komen omdat voor elke dollar dan fysiek goud in bezit moet zijn. Donald Trump verweet in de aanloop naar de presidentsverkiezing de Democraten en in het algemeen de opeenvolgende Amerikaanse overheden teveel te spenderen. Daar had hij een punt, want niet één toonde zich ooit zuinig en handelde als een Goede Huisvader. De realiteit is dat president Trump nog veel méér uitgeeft, alvast aan privé-reizen, dan voorganger Obama! Alleen al élke verplaatsing van het Witte Huis naar zijn Mar-a-Lago villa in Florida (126 kamers, 10.000 m2) kost de belastingbetaler zo’n 3 miljoen dollar (slik). Maar zei hij niet in zijn verkiezingscampagne in 2016: “I’m not going to have time to play golf”? Hmm, dan toch wel al minstens zestien keer in de eerste vier maanden in office… Tja, altijd leuk om (golf) te spelen met Other People’s Money, toch? En ook: ‘All work and no play makes Donald a dull boy’, niet…?

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.