Wordt het nieuwe digitale geld gebaseerd op goud?

9

Voor wie op Biflatie mijn columns leest, de site bezoekt, zal het geen verrassing zijn: er komt een nieuw soort geld. Dat is mijn weloverwogen, vaste overtuiging. Na honderden video´s te hebben bekeken. Een veelvoud van artikels te hebben gelezen in de internationale pers. Tientallen van de meest erudiete geesten op financieel-economisch gebied te hebben aanhoord. Binnen en buiten de wereld van digitale munten en blockcchain technologie. Dus niet alleen van dames en heren die voor hun eigen publiek spreken. Niet dat dit ´nieuws´ de voorpagina van NRC haalt of The Financial Times. Je moet er werkelijk naar op zoek gaan. De sporen ontdekken, de losse eindjes verbinden, de stukjes van de puzzel zelf leggen. We weten natuurlijk nog niet hoe dit nieuwe geld er precies zal uitzien, behalve dat het digitaal zal zijn. Er gebeurt teveel op korte tijd om deze ontwikkeling niet te erkennen. We sommen een aantal van die omina voor u op. Een klein aantal stemmen gaat echter nog verder. En stelt dat het heel goed mogelijk is dat de nieuwe munt gebaseerd zal zijn op fysiek goud. Een soort terugkeer naar de goudstandaard; is het praktisch wel mogelijk of realistisch?

CBDC

China heeft reeds een CBDC, centrale bank digital currency klaar. Wachtend in de coulissen. China komt zelden te laat, maar ook nooit te vroeg. ´s Lands bestuur over 1,4 miljard burgers is bezonnen, stelt vijfjarenplannen op en haalt meestal haar doelstellingen ook nog. Groot voordeel qua is dat de top van China in de praktijk zo goed als voor het leven benoemd is. Ergo het immense voordeel heeft om verder te kunnen en mogen denken en plannen dan de vier jaar die een westerse regering meestal aan de macht is. Economieën dirigeer je niet in de tijdspanne net tot aan de volgende verkiezingen. Dat leidt anders tot teveel populistische maatregelen om de kiezer te paaien op deze of gene partij te stemmen. Je moet tien, twintig, dertig jaar vooruit kunnen denken en dat ook mogen. Negen maanden geleden (we schrijven vandaag maandag 13 juli 2020) gaf president Xi Jinping het groene licht voor de blockchain technologie. ´The nation has integrated blockchain in various state-owned or managed sectors such as customs, healthcare, and banking. The central bank’s digital currency project, which involves extensive state support, is perhaps the most high profile.´

Voortrekker, meeloper of achterblijver

De VS kunnen au fond niet achterblijven in deze ontwikkelingen. Ooit een voortrekker van alles wat technologie behelst en nog steeds een sterk drijvende macht, lijkt het land een achterstand op te lopen wat blockchain betreft. Lijkt het schrijven we, want in realiteit denken we is het Amerikaanse bestuur heel snel aan het inlopen. Het was de plotse, onverwachte aankondiging van Facebooks Libra, eigen digitale munt, die Washington heeft wakker geschud. We schrijven dan de zomer van 2019. Die munt werd zo goed als meteen afgewezen. Uit schrik dat een derde van de wereld (het aantal Facebookers) een andere munt dan de Amerikaanse dollar zou gaan gebruiken. Het einde van die dollar als wereldreservemunt komt steeds dichterbij, maar dat moment dient zo lang mogelijk uitgesteld te worden. Zoniet kan de administratie geen geld meer blijven lenen. De dollar dient te allen prijze hoog in belang te worden gehouden. Daar komt nog bij dat de slimsten rond en in het bestuur beseften dat een papieren cheque sturen, via de post, naar 300 miljoen bestemmelingen niet meer van deze tijd is. Het duurde in sommige gevallen weken voordat iedereen zijn 1200 dollar effectief in bezit had. Te omslachtig, te dubieus met risico op fraude en verlies, te duur en tijdrovend. Vandaar het belang van een digitale dollar. Ze zagen het in en ze werken er hard aan.

Benoemingen

´Brian P. Brooks is the Acting Comptroller of the Currency´, meldt de website van het OCC. Een zelfstandig instituut binnen de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. De cryptowereld is maar wat verheugd (maar ook licht verbaasd) dat een uitgesproken proponent van digitale munten plots 1200 nationale banken mag overzien. Mevrouw Hester Peirce werd onlangs voor een tweede termijn gekozen als commissaris bij de Securities and Exchange Commission. De SEC is zowat de beurswaakhond. Ook zij is een groot voorstander van cryptomunten. Misschien wordt ze nog wel benoemd tot Voorzitter binnenkort. En dan is er nog Judy Shelton, economische adviseur van president Trump. Mevrouw Shelton staat bekend om haar pleidooi voor een terugkeer naar de gouden standaard, én voor haar kritiek op de Federal Reserve. Toch is zij Trumps keuze, voorgedragen als nieuw lid van de centrale bank. Het geeft allemaal te denken, nietwaar? Dat zijn zo van die losse eindjes en puzzelstukken die ik bedoel.

ECB

In de EU is men, heel hoog, aan de top eveneens bezig met een CBDC. ECB Voorzitter Christine Lagarde windt er geen spreekwoordelijke doekjes rond. Kijk en luister zo u wilt naar wat ze hier onder zegt. Het zou zelfs kunnen dat de special drawing rights (SDR´s) van het IMF gebruikt zullen worden voor een soort van pan-Europese digitale munt. Hier zijn nog vele vraagtekens rond, maar we vernemen zoiets her en der. In ieder geval staat er ook in onze contreien heel wat te gebeuren, op monetair vlak al zeker. We zullen het hoe dan ook wel merken…!

De cashloze maatschappij

Een ontwikkeling die al vele jaren bezig is, is het schaarser worden van contant geld. Dit ging en gaat uit van talrijke overheden. Australië staat er naar het schijnt al het verst in. Geld drukken, letterlijk, kost ook geld. Contant geld is het werkmiddel bij uitstek voor de criminele wereld. Er wordt ook meer en meer op krediet gekocht, en dan zijn kredietkaarten wel de meest aangewezen middelen. Meer en neer van die kaarten zijn ondertussen uitgerust voor contactloos betalen. Je houdt je pinpas voor een terminal en de betaling is geschied. De meeste burgers vinden het maar wat makkelijk. De cashless society, een maatschappij zonder contant geld, is altijd al een natte droom geweest van tal van overheden. De uitbraak van het Coronavirus heeft deze ontwikkeling nu in een stroomversnelling gebracht. Er werd en wordt al her en der cash geld vies gevonden, want het zou toch maar eens de besmetting kunnen verderzetten…?! Ik ga mijn nek in deze weer maar eens uitsteken hiermee, maar dat moet dan maar. Binnen de twaalf maanden, dat is voor de zomer van 2021, komen er een of meerdere officiële digitale munten. En zal ons vriendelijk maar dringend gevraagd worden ons contant geld in te leveren.

Brave New World/1984

Voorspellingen voor 2021 en de jaren erna tot 2030. Pinautomaten zullen verdwijnen of een nieuwe functie krijgen. Om onze digitale portemonnee op te laden bijvoorbeeld. Onze wallet, die iedere burger van de overheid zal ontvangen. Boetes, taxaties, belastingen zullen meteen van die wallet afgenomen worden. Elke cent die we ontvangen en uitgeven zal in de blockchain kunnen nagegaan worden. ´Verdachte´ transacties zullen onmiddellijk opvallen en misschien zelfs niet door kunnen gaan. Vandaag reeds loopt in China een proefproject, waarover we al schreven, waarin dit en meer realiteit wordt. Het land ziet de blockchain als de perfecte manier om zo goed als volledige controle over haar bevolking te krijgen. En het zal nog verder gaan dan financiën controleren. Het financiële doen en laten van burgers (en bedrijven en overheidsinstanties). Hoewel je daarmee reeds zo goed als alles beheert. Wie kan waar dan ook heen gaan of wat dan ook verrichten zonder ´geld´? Wat China doet met de Oeigoeren in het land is ook zo´n ´proefproject´. Straten, publieke ruimten, zelfs individuele woningen worden 24/7 in de gaten gehouden van 11 miljoen burgers. Het ruikt allemaal sterk naar een gedachtenpolitie, naar Big Brother in het kwadraat et voilá: George Orwells ´1984´ zal nog werkelijkheid worden. Ook de Brave New World van Aldous Huxley, die andere distopie, zal vorm krijgen. We kijken nu héél ver vooruit, maar de tekens aan de wand zijn al zichtbaar. Jawel beste dames en heren, het gaat allemaal komen en het wordt beslist niét prettig…!

New World Order

Een en ander sluit aan bij wat je links en rechts als geïnteresseerde hoort en leest over de New World Order. De Nieuwe Wereld Orde. Vast al over gelezen of vernomen? The great reset, de grote reset? Hier op Biflatie bijvoorbeeld. Er zitten veel samenzweringstheorieën onder deze te grote hoed, o.i. Maar op het gebied van geld? Dit monetaire gaat toch het eerst zijn wat we van daadwerkelijke veranderingen zullen zien. Mijn opinie! Slechts een weloverwogen, vaste mening, overtuiging. Niet meer en niet minder. Waarbij ik ten overvloede nogmaals vermeld ook de waarheid niet in pacht te hebben. De toekomst zal e.e.a. zoals altijd uitwijzen…

Gouden tijden?

Om terug te komen op de titel. Zal fysiek goud de backing, de steun, de onderliggende waarde worden voor de nieuwe munt of munten? Je kunt niet negeren dat belangrijke centrale banken de laatste jaren meer fysiek goud kopen dan ooit tevoren. Dat institutionelen en zelfs slimme beleggers meer en meer diversifiëren richting het gele edelmetaal. Ooit meer dan 100 jaar geleden verboden nog. Ook plots, van de ene dag op de andere. Overheden kunnen zoiets doen, en doen dat dan ook wanneer het hun best uitkomt. Toen het ene land na het andere de goudstandaard verliet. Er bestaan reeds tal van digitale munten die gebaseerd zijn op fysiek goud. Maar waar die ´stemmen´ die we vernoemden het over hebben, is een officiële munt die door goud gedekt wordt. We halen hier twee van die stemmen aan. The Bearable Bulls YouTube kanaal. En volgende video van Manward Press. Dit gaat o.i. wel erg ver, maar je weet maar nooit. In ieder geval zien we met z´n allen toch de koers- en waardestijging van goud, nietwaar? Dit is uiteraard geen financieel advies (wat geldt voor alles wat op Biflatie verschijnt) maar in feite kun je met goud verwerven geen kwaad doen. Wordt een CBDC gebaseerd op fysiek goud, dan kan de prijs wel eens vele malen hoger gaan. Stort de aandelenmarkt eindelijk in, met valuaties die nog op weinig slaan, dan zal de goudkoers ook nog feller stijgen. Het is een verzekering tegen financiële en economische calamiteiten, zo moet je het zien. For the record: schrijver dezes bezit géén goud. Geen onsje, geen gram. We schrijven dit louter zo, objectief, maar raden u gewoon aan goed op uw geld te letten. Uw bezit. Uw eventuele beleggingsportfolio. Het ga u goed!

9 REACTIES

 1. Of goud een hoofd rol gaat spelen bij een nieuwe digitale munt dat betwijfel ik omdat minder dan 20% van al het goud( 36.000 ton 1800 Miljard euro) in de wereld in handen is van centrale banken en instituten als het IMF, de ECB en de BIS. Het meeste goud in de wereld bestaat uit sieraden, ornamenten en beleggingsgoud, edelmetaal dat in private handen is.
  Volgens schattingen van de US Geological Survey zit er wereldwijd nog iets meer dan 50.000 ton aan economisch winbaar goud in de grond. Dat is minder dan een derde van de totale hoeveelheid goud die bovengronds aanwezig is.
  Bron: World Gold Council

  • Ik denk juist wel dat goud een rol gaat spelen. Sound money. Al millenia waardevast, hét monetaire fundament onder een gezond economisch model. Moet er wel even een revaluatie van goud plaatsvinden, maar gaat vanzelf gebeuren.

   • Centrale Banken willen controle houden over geld je heb geen controle als je maar 20% bezit.
    De kans is dat men goud gaat converskeren.
    Dit staat in de financiële noot wet uit 1978.
    Artikel 26
    Onze Minister is bevoegd – zo nodig in afwijking van andere wettelijke regelingen – voorschriften te geven ten aanzien van de financiële betrekkingen met het buitenland, alsmede ten aanzien van het vorderen van gouden munten, fijn goud, alliages van goud (onbewerkt of halffabricaat) en buitenlandse activa van ingezetenen. Tenzij bijzondere omstandigheden dit naar zijn oordeel onmogelijk maken, oefent hij deze bevoegdheden niet uit dan in overeenstemming met Onze Ministers van Buitenlandse Zaken, van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij.
    http://wetten.overheid.nl/BWBR0003173/geldigheidsdatum_13-07-2012#HoofdstukXa

 2. Instituten voelen dat er wat staat te gebeuren, er wordt groot gekocht. Want wie wil nu nog waardeloos fiat geld?

 3. Natuurlijk wordt die CBDC op goud gebaseerd, waarom zouden zoveel landen anders goud kopen.
  Wie daar nog aan twijfelt, heeft een slechte opmerkingsgave en gevoel.
  Het gebeurd nog niet eens stiekem meer, omdat zij ook steeds meer haast hebben.

 4. Nederland kreeg vlot zijn goud retour, omdat we braaf en slaafs zijn aan de baas/bazen.
  Duitsland krijgt het in gedeelten, probleem met verwerking,verscheping, een lastige vlo in de pels van Europa.
  Venezuela wordt steeds achter in de wachtrij geplaatst i.v.m politieke overwegingen.
  Komt ervan, als je je goudstaafjes bij de verkeerde vrienden in bewaring geeft.

  Nog wat, de City of Londen is gevrijwaard van beperkingen en verzwaringen tijdens de afwikkeling van de Brexit, dit om economische belangen.
  Hiermee wordt nog eens duidelijk wat de machtsstatus is van deze soevereine staat in Engeland en 1 van de 3 in de wereld.

 5. Het begrip “Nieuwe wereld orde’ , het kan ook in het Nederlands!!!

  Het wordt bewust en onbewust tig keren opgeblazen en herlezen op het internet.
  Mensen zoveel mogelijk in de war maken, dat ze door de bomen het bos niet meer zien, bekende tactiek.

  Het is en blijft gewoon dezelfde kliek boven in de piramide, die ons bestelen en ons steeds meer willen besturen.
  En daar zijn ze zo goed in, omdat ze allemaal schapen beneden zien.

 6. Die Christine Lagarde is bijna de laatste puppet die nog ingezet wordt.

  Je kan zien, dat ze het er steeds moeilijker mee krijgt om de huidige leugens en voorgaande onder het kleed te houden, ze verouderd in sneller tempo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.