Wordt inflatie straks deflatie?/Vuurwerk in een peperdure markt/Boom and bust?

Wie weet? Misschien de éminence grise van de beleggerswereld, mister Diederik Schmull, ff om zijn mening vragen. Die wel gestoeld is op meer dan een halve eeuw ervaring. Dit is tegenstelling van mister know it all´s die pas drie maanden geleden om de hoek kwamen kijken. History doesn´t repeat itself…but it often rhymes! Het verleden – en zelfs 50 jaar beleggerservaring – is geen garantie voor de toekomst, maar… Ikzelf ben er ondertussen al wat minder zeker van – dat de inflatie van prijzen (en derhalve devaluatie van fiatmunten) wel zo ´tijdelijk´ of transitory is…maar de superslimme oude heer houdt nog altijd voet bij stuk. Na deze relatief korte periode van stijgende prijzen, zal de (wereld)economie met iets heel anders nog moeten dealen. Déflatie; en da´s nog een heel ander gemeen beestje dan Inflatie. We shall see! Maar eerst luisteren alvast, toch:

´DIE ALARMERENDE INFLATIE IS STRAKS VOORBIJ!´

10 reacties

 1. Omdat het grote financiële spel nu eenmaal in de VS wordt gespeeld heeft Diederik Schmull meestal de neiging om alles door een Amerikaanse bril te bekijken. De financiële verplichtingen van de Amerikaanse huishoudens als percentage van het beschikbaar inkomen dalen inderdaad https://fred.stlouisfed.org/series/FODSP en de Amerikaanse gezinnen sparen meer. De beste en veiligste belegging volgens Schmull zijn de Amerikaanse treasuries. Interessant is dat er ook een ETF is gelanceerd waarbij men kan inspelen op deflatie https://deflation.com/expert-commentary/deflation-fights-back/. Schulddeflatie blijft het grote gevaar.

 2. Ik geloof toch nog in inflatie… productie is en wordt beperkt door Corona maatregelen en nu een gebrek aan grondstoffen / energie. Ook nog eens distributieketen verstoringen…
  Verder pompen de centrale banken enorme hoeveelheden geld in de economie. Cash is king zegt Schmull en zegt dat velen geen cash hebben, want in bijv. beleggingen. Als er geen liquiditeit is, gaat de rente vanzelf omhoog, maar dat gebeurt niet, because the game is rigged… Verder blijven in Nederland de huizenprijzen stijgen, want schaarste… deflatie zou kunnen ontstaan (Markus Krall legt uit dat bij faillisementen er deflatie ontstaat, omdat er geld in de vorm van vorderingen van de balans verdwijnt) als er faillisementen zouden starten, maar iedereen en zijn moeder wordt door de overheid overeind gehouden. Let bijvoorbeeld op KLM, die kopen vrolijk weer extra toestellen bij, want toch zeker gegarandeerd door de staat. Iedereen leent zich erop los en koopt zelfs aandelen met geleend geld, wetende dat de rente nooit maar dan ook nooit meer zal stijgen. Heer Schmull… probeer eens een aannemer te vinden voor een badkamer verbouwinkje… zelfs de Polen en Roemenen zitten tot en met einde van dit jaar volgepland..
  Verder zien we ook mega sterke inflatie bij degenen die het strengst in de leer zouden moeten zijn… Belastingen, zorgpremies, etc.. stijgt allemaal mee. Dacht jij dat ze bijvoorbeeld de parkeergelden zouden verlagen??? Amsterdam Centrum 6 Euro per uur.
  Verder gaat de ECB een ongelimitieerde hoeveelheid geld investeren in de groene economie. Mega miljarden voor de groene transitie, subsidies waarop totaal geen controle zal zijn zoals altijd geweest is en altijd zal zijn in Brussel.

 3. Beleggers liggen met een big smile en een volle buik in de zon. Maar niet lang meer, als miljoenen gezinnen in Europa (en Nederland) alleen nog de keus hebben tussen verwarmen of eten (of van allebei een beetje).

  Wat gebeurt er achter de schermen? Er is eigenlijk (nog) geen echt dwingende reden voor recordhoge brandstofprijzen.
  (Russisch) aardgas is er in principe genoeg voor West-Europa, na het opleveren van Nord Stream 2. Om politieke en juridische redenen wordt de kraan onder Amerikaanse druk geblokkeerd op straffe van strenge sancties.

  Wordt de consument gepiepeld en in zijn koopkracht uitgekleed in zijn eerste levensbehoeften, dan voert dit niet alleen onvermijdelijk tot bezuinigingen in het luxe segment, maar ook tot een grote afkeer van nog meer kostenverhogingen in verband met een duurzame omvorming.
  “Grote vrees van de (EU) commissie is dat – als de energierekeningen blijven stijgen – het draagvlak voor de Europese klimaatmaatregelen afneemt.”

  Er speelt dus ongetwijfeld meer tegen de achtergrond van de enorme economische belangentegenstellingen tussen ‘fossiel’ en ‘groen’.

  1. Alles voor de Perfect Storm.
   Overigens, is er echt sprake van een belangentegenstelling tussen fossiel en groen of zijn het uiteindelijk dezelfde clubjes waar de poen naar toe gaat en is het louter lawaai voor de show?

  2. helemaal mee eens… op 2 maart 2021 stond de olieprijs (Brent) op 128 $ per vat. In 2007 heeft die zelfs op bijna 150$ gestaan. meer dan 75% van de prijs aan de pomp zijn belastingen…

   1. herstel… niet 2007, maar in juli 2008 was die op recordhoogte (bijna 150 $), dus geen 2007, maar daar zitten we voorlopig nog ver vandaan en toen konden we dat kennelijk wel aan

 4. Echt deflatie zal nooit toegestaan worden door geen enkele overheid/centrale banken. Het maakt ook niet uit inflatie/deflatie zijn verschillende namen voor het zelfde nl: bankroet.

  We gaan zonder meer inflatie tegemoet dat kunnen we trouwens duidelijk zien aan de balansen van o.a Fed en Ecb. Het mega geld printen daar wordt maar een super kleine groep super rijk van het zgn Cantillion effect. De overgrote meerderheid van de bevolking wordt ordinari bestolen maar meeste hebben niet in de gaten waar het vandaan komt.

  Het is niet zozeer dat de energie prijzen stijgen dat doen ze enkel om 1. belangrijkste oorzaak is teveel geld printen 2. er wordt schaarse gecreeert
  doordat er al jaren veels te weinig in exploratie van olie en gas wordt geinvesteerd.

  Het grote geheim is dat deze zgn groene revolutie enorm vervuilend zal zijn en alleen mogelijk zal zijn uit te voeren door massaal gebruik van fossiele brandstoffen. De gehele groene transitie zal een ongelooflijke verkwisting zijn om het simpele feit dat ze willen investeren in dat soort energie vormen o.a zonne energie/windenergie welk een erg lage energie dichtheid hebben. Ze kunnen enkel bestaan dmv mega subsidies. Dat kunnen de kaaskoppen nu al merken aan hun faktuur want het grootste bedrag bestaat uit o.a transitie kosten, beheerskosten. Prachtig gedaan van de lobby groepen om zo de belastingbetaler levenslang in de groene tang te houden. Er is echt maar een goede oplossing nl bouwen van moderne kerncentrales , U308 die de hoogste energie dichtheid biedt en dus het goedkoopst energie kan leveren.

  Al dat geld printen gaat er echt niet voor zorgen dat de economische output verhogen zal het tegendeel is juist waar. En precies dat zien we nu wereldwijd gebeuren te tekorten worden vooral veroorzaakt omdat vele producenten echt
  niet hun produkten met verlies gaan verkopen. Markus Krall heeft dat uitstekend en vaak uitgelegd.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-07/oil-market-needs-half-trillion-dollar-injection-to-ensure-supply

 5. Verkeerde uitleg van de begrippen inflatie en deflatie. “inflatie van prijzen”?? Hogere prijzen is een gevolg van inflatie etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: