Wordt uitlevering van fysiek goud een probleem?

6

geen weg meer terugHet begint er steeds meer op te lijken dat centrale banken, in het bijzonder de Amerikaanse FED, lang niet zoveel goud in bezit hebben als officieel wordt beweerd Dat blijkt onder andere uit het verzoek van Duitsland in januari van dit jaar om 300 ton goud te repatriëren. Duitsland wilde het goud wel komen inspecteren maar daar zat de Federal Reserve eigenlijk niet op te wachten. Uiteindelijk ging de FED akkoord met het volgende: tegen 2020 zal Duitsland de goudvoorraden terugkrijgen. Vreemd, de relatief kleine hoeveelheid van 300 ton betreft minder dan 4% van het goud dat verondersteld aanwezig is in de kluizen van de Federal Reserve (8123,5 ton). Waarom is de uitlevering van het fysiek goud dan zo’n groot probleem?

SPDR weigert uitlevering fysiek goud

In september schreef CDFund over problemen met betrekking tot de uitlevering van fysiek goud. Grant Williams, fundmanager van het Vulpes Precious Metals Fund uit Singapore, liet weten dat de grootste goud-ETF ter wereld, de welbekende SPDR Gold Trust, in sommige gevallen fysieke uitlevering weigerde. ‘Als zelfs ‘s werelds grootste goud ETF niet meer aan goud kan komen om aan zijn contractuele verplichtingen van uitlevering te voldoen, kan men spreken van werkelijke tekorten die niet meer te verstoppen zijn in papieren contracten of lease constructies‘, zo staat geschreven op CDFund.

COMmodity EXchange (COMEX)

De Amerikaanse grondstoffenbeurs COMEX is waar de actie rondom goud en andere grondstoffen plaatsvindt. Volgens persagentschap Bloomberg is de voorraad fysiek goud daar al gezakt van 11 miljoen ounces naar 7 miljoen, het laagste niveau in 5 jaar. Het is duidelijk dat er steeds meer handelaren om fysieke uitlevering vragen. Publicaties zoals die op The Wealth Cycles zullen waarschijnlijk hebben bijgedragen tot de ongerustheid dat wie geen levering vraagt, wel eens in de kou kan komen te staan. “The issue is the near certainty that not all the gold recorded to be held in the bullion banks is really there. Much of it has been pledged and re-pledged against the debt that keeps the world’s monetary system afloat”. Ook goudspecialist bij uitstek, Mike Maloney, heeft een hartig woordje te zeggen over de COMEX; luister hier wat hij zoal te zeggen heeft.

Jim Sinclair verwacht goudprijs van $3.500,-

Jim Sinclair verwacht dat de COMEX vroeg of laat gedwongen zal worden aan te kondigen dat er geen goud meer geleverd kan worden, en dat slechts afhandeling in cash plaats kan vinden. De COMEX, het belangrijkste instrument van de Fed om de goudprijs te controleren, gaat dan kopje onder.

Lees verder op Goudvergelijken.nl