You´ve got mail: brieven van cryptobeleggers

Sinds ik elke dag – van maandag tot en met vrijdag – de Cryptonieuwsbrief schrijf, ontvang ik heel wat meer (elektronische) post. Daarvan wil ik graag enkele mails – anoniem gemaakt – met u delen. De respons is 100 procent positief, dus als schrijver begreep ik eerst niet wat me overkwam. Geen 99 procent zelfs maar de volle 100. Nochtans is de stijl precies dezelfde als op Biflatie.nl; zoals het woordgebruik, het lenen uit andere talen, uit dialecten, ongewone verbindingen en uitweidingen maken, ellenlange zinnen, soms nieuwe woorden maken of woorden van decenniageleden bezigen – noem maar op. Waarom word ik door dat publiek zoveel meer gewaardeerd dan op Biflatie? Want gewoonlijk is het zo, en ik ken dat door vele jaren in de verkoop en de media te hebben gewerkt: de klagers reageren. Zij die om een of andere reden niet tevreden zijn. Van de 95 procent tevreden klanten/lezers hoor je nooit iets. Het zit blijkbaar in mensen om hun ongenoegen te uiten, maar hun genoegen – tevreden zijn met – voor zich te houden. 

Complimenten

Niet zo wat de bijna 4000 lezers van de Cryptonieuwsbrief betreft – zij schrijven. Veel en vaak en ook nog eens spontaan. De complimenten – ik weet niet meer waar ze te leggen of stoppen, want alle kasten in mijn werkkamer zitten vol. Bij dit publiek is het blijkbaar net andersom: de tevreden lezers schrijven, en alléén maar zij die genoegen scheppen elke dag in wat ik zoal neerpen (intik dan op de laptop). Raar?! Misschien zijn de ontevredenen – die er toch ook moeten zijn – dan de zwijgers. Zij die hun kritiek voor zich houden dan? Maar dat zou niet stroken met de ingesteldheid des menschen. Je hoort te klagen, en voor je te houden dat je alles wel best vindt. Toch?

Haat

Edoch: dat is beslist niét wat hier plaatsvindt, met beide soorten publiek. Nou ja, wat Biflatie betreft hoef ik persoonlijk nu ook niet zo malcontent te zijn met de respons – het schijnen maar een paar nitwits te zijn die steeds andere emailadressen gebruiken. Die proberen de boel op Biflatie een beetje te verzieken. Het zij zo. Zo gauw je in de publieke arena treedt, krijg je kritiek. Ook kritiek om de kritiek, weet u wel? Dan ben ik maar wat blij niet op Facebook zo´n haatgroep tegen me te hebben, weet u wel. En blij dat ik niet Marc Van Ranst heet! 

Een paar voorbeelden, want anders zou u nog denken dat ik het allemaal verzin:

Hoi Joost,

Ik kreeg je nieuwsbrief door van een vriendin die daar erg tevreden
over is.
Kan ik me op deze manier abonneren op jouw nieuwsbrief?
Fijn ! Anders hoor ik graag hoe dat wel lukt.
Dank en goed pinksterweekend.

Vriendelijke groet,

H

Beste Joost,

Ik kan zó van deze nieuwbrief genieten. De manier waarop het geschreven is, is een plezier om te lezen! Mijn conplimenten! Bedankt en een fijne dag!

Groetjes, E
 
Hallo Joost, 
 
Ik lees altijd met heel veel interesse jouw nieuwsbrief.
China ziet de bitcoin als een bedreiging en als ze hun digitale yuan ontwikkelt hebben en de bitcoin gaan verbieden, heeft dit enorme negatieve gevolgen.
Maar als de bitcoin verboden wordt, misschien ook door andere overheden, is dat dan ook dramatisch voor de altcoins?
Ripple, vechain, chainlink, etc.
De bitcoin wordt steeds wat minder dominant.
Zijn de overige altcoins dan ook een bedreiging ?
 
Graag jouw mening.
 
Dank je voor de genomen moeite.
 
Met vriendelijke groet 
 
E
 
Hallo Joost,

Ik lees altijd met veel plezier jouw (of jullie) nieuwsbrief en heb op de website gekeken voor meer informatie maar daar kan ik niet zoveel vinden. Maak jij ook youtubefilmpjes? Of geef je cursessen oid? Kan ik jou vinden op Linkedin? Mijn complimenten want je zit altijd goed qua advies en dat doen er weinigen jou (jullie) na. Keep it up! Veel winst en financiële vrijheid gewenst.
Hartelijke groet, K
 

En nog eentje om het af te leren

👍👌😊
 
-- 
Met vriendelijke groet,

Zo, gewoon, niet ondertekend, maar die emoticons volstaan inderdaad. Je kunt je niet voorstellen wat het is om dit elke dag weer te mogen lezen...Volgende vraag van zo´n lezer is wel interessant voor allen, en we geven hem weer met mijn antwoord:
Vraag: is het minen sec voor het aanmaken van nieuwe bitcoins?
Zo ja, dan vraag ik mij af waarom er zo moeilijk over wordt gedaan.
Als we nu zou stoppen met minen dan zouden er zo’n 19 miljoen bitcoins in omloop zijn en zouden er zo’n 2 miljoen niet geminde bitcoins zijn. Dit maakt toch echter helemaal niet uit? Of het er nu 18 of 21 miljoen zijn, de schaarste ontstaat. 
 
Dus snap ik niet waarom dit zo’n groot item is? Of zie ik het verkeerd?
 
Groetjes H

Beste H, Mijnen dient niet alleen om nieuwe bitcoin te maken maar ook om het netwerk te onderhouden; er worden blokken transacties mee
bevestigd (vandaar de naam blockchain). Er wordt buiten in belegd, ook betaald met bitcoin. Ontvangen in bitcoin. Dat zou allemaal stilvallen.
Mijners worden elk vier jaar betaald in BTC, hun vergoeding en het is wel een interessante vraag wat er in de komende decennia gaat gebeuren.
Tot het jaar 2140 dan wanneer de laatste BTC gemijnd is. Ook: elke vier jaar (de halvening) krijgen ze steeds minder vergoeding, en de koers
van bitcoin moet al die tijd hoog genoeg blijven opdat het voor die mijners rendabel blijft.

Zullen ze tegen pakweg binnen 50 of 80 jaar (wij zullen het niet meer meemaken H, maar volgende generaties wel) nog genoeg verdienen, en na 2140 wanneer het mijnen stopt, en het ecosysteem in principe vanzelf levend moet blijven? Zal er genoeg kunnen verdiend worden met fees (Engels voor percentages, op alle transacties)… Onderstaand een artikel dat dit soort vragen stelt. Maar de uwe is ook best goed hoor, in principe. Ophouden met mijnen en alle bestaande coins worden meteen schaarser! Ik schreef het nog ergens een poos geleden, in de trant van
´eigenlijk zouden beleggers kunnen minder vlug mijnen, vanwege China ook als positief beschouwen, want er komen meteen minder snel
bitcoins op de markt. Maar zo denken ze dus duidelijk niet.´ Het is ook psychologisch gezien een klap, die strenge houding vanwege China. Heel veel is psychologie in beleggen, beste H, maar dat weet u vast wel…

Dank voor uw mail, hier is die link, beste groeten, Joost
https://www.investopedia.com/tech/what-happens-bitcoin-after-21-million-mined/#:~:text=When%20bitcoin%20first%20launched%2C%20the,February%2024%2C%202021%2C%20value.

…en de schrijver, hij schreef.

Buiten voor Biflatie en de Cryptonieuwsbrief schrijf ik ook nog wel Rapporten over uitzonderlijke kansen in de cryptowereld. Zoals ´Minstens 50 procent verdienen of geld terug´. Dat doe ik met twee collega´s, experten in (crypto)beleggen. Twee of drie maal deed zich zo´n bijzondere kans voor, en we hebben nooit een eurocent hoeven terugbetalen, want de gestelde doelen werden allemaal bereikt. Vroeger dan verwacht, en ook nog eens méér opbrengend dan voorspeld. Dus dat zit allemaal wel snor. Ook met die collega´s publiceren we een maandelijkse beleggersbrief, specifiek voor cryptobeleggers. Daarin voorspelden we reeds maanden geleden dat China een crackdown ging doen van de mijnerswereld. Het mijnen van crypto – voornamelijk bitcoin – zou in de weg gaan zitten van de digitale yuan die er aankomt. Die hele cryptowereld verhindert dat de overheid gaat doen wat zij van plan is te doen: de volledige controle genieten over alle (binnenlandse) geldstromen. Het enige geld dat nog zal toegestaan zijn binnen China, is dan die digitale yuan. Dat wordt dan de allereerste CBDC, central bank digital currency. De uitvinding van bitcoin-op-een-blockchain gebruiken, stelen, misbruiken dan, want gedecentraliseerd is zo´n CBDC allerminst. Wel het tegengestelde! Dit is onbedoeld zo in de kaart spelen van overheden? PS. Er doen al geruchten de ronde dat bitcoin gecreëerd is door de CIA, écht! 

Soon coming to a place near us!

Want ook alle andere overheden, landen zijn hiermee bezig! (Meer dan 80 procent van hen, aldus het IMF). Collega Gerrit schrijft er vanochtend ook nog over. De overheid kan dan recht in onze portemonnee – wallet – kijken. Weg privacy, weg ook alle cash geld. Daarmee willen overheden paal en perk stellen aan crimineel geld, en zwart geld, zeggen zij. Daar heb ik grote twijfels over – over hun bedoelingen, en over dit laatste ook zal lukken. Want wees er maar zeker van dat het criminele geld de allerslimste techneuten en hackers huurt! Er vinden al ontvoeringen plaats en afpersingen, waarbij specifiek om bitcoin gevraagd wordt. Er werd in de VS reeds een pijpleiding stilgelegd zo. In buurland België werd een succesvolle aanval gelanceerd nog net, twee weken geleden, waarbij de meeste overheidsdiensten plat gingen. In het Federal Reserve System, de Amerikaanse centrale bank, werd al digitaal ingebroken. Het stelen, afpersen en andere soorten criminaliteit gaat gewoon digitaal. Het enige probleem – dat alle blockchain transacties kunnen achterhaald worden en teruggevoerd tot hun oorsprong – zal ook nog wel opgelost raken. Waar wel een zeker effect kan plaatsvinden is de straathandel in drugs. Hoewel: elke drugsverslaafde heeft wel een smartphone, dus wat let het om digitaal te betalen voor zijn stuff?

Nog een laatste briefschrijver aan het woord, specifiek dan een abonnee van de cryptobeleggers service, ook weer met mijn antwoord. Van van het trio achter De Crypto Belegger voer ik onder meer ook alle correspondentie:

Hallo,

Vind dat we jullie in slechte (slechtere) tijden ook niet mogen vergeten. Dat er iets zat aan te komen – hebben jullie inderdaad goed zien aankomen, waarvoor dank! Heb er een paar dagen zitten aan twijfelen (ook deels van overtuigd) dat alles verkopen misschien wel tijdelijk de beste optie was geweest… Maar achteraf gezien is het altijd zeer makkelijk om te oordelen. Jullie hebben de daling op voorhand zien aankomen, stukken beter. Heb in de dalingen hier en daar nog wat bijgekocht met deel (crypto) cash dat van jullie advies kwam. Zullen wel zien of dit wat extra kan geven. Dat het ooit wel zal stijgen voor sommige cyptos, is wel een feit, Wanneer deze er defintief terug komt? Zal waarschijnlijk terug met (grote?) ups en downs worden. Groeten en vooral: je Jag is dus zeker al een feit. Dank en doe zo verder!

Groeten, S

Hoi S, fijn om van je te horen! Alles verkopen was achteraf gezien (…) inderdaad het beste. Tja, de beste voorspellingen zijn inderdaad over het verleden (!) We denken ook niet dat er één abonnee dit had aangedurd, dit zou geloofd hebben zelfs, laat staan het gevolgd. We presenteerden het ook als ´tussenoplossing´, want het zou altijd maar deels goed zijn. Grotendeels verkopen dus en alvast die winsten veilig stellen. Want of de koersen zouden niét dalen – en daar stonden we dan… Of ze zouden wel dalen (wat is gebeurd) – en daar staan we dan met verlies, de verliezen op wat we aanhielden. Nooit goed, nooit prijs. Ik kijk even terug naar het nummer van 1 Mei  en haal zo enkele passages aan:

Beste Cryptobelegger, beste Abonnee,

We staan in tweestrijd. En delen nu onze zorgen met u.

….

Weet dat op 30 april 2021 (gisteren!) alle crytomijnen in Mongolië gesloten werden. (Een deel van Mongolië is ook Chinees grondgebied.) Het was de laatste dag en de herinnering, waarschuwing werd meer dan een maand geleden gegeven. Herinner u wat we een paar maanden geleden schreven: China gaat bitcoin op een gegeven moment beschouwen als concurrentie voor haar eigen digitale yuan. En optreden tegen concurrent bitcoin. De hele cryptomarkt zal hier zeer zwaar onder lijden. Kijk naar wat er gebeurde met de markt op 17 april jl., toen er een stroompanne in nog maar één Chinese provincie plaatsvond (BTC dat zowat alle altcoins mee naar beneden trok en van 62.500 dollar naar 47.500 dollar zakte…

Wij zeggen, als team: het probleem is dat bitcoin de Chinese overheid in de weg gaat zitten. En dus vrezen we een serieuze terugval van de hele cryptomarkt!! Die zal daarvan herstellen, vast wel, want er wordt voor ´slechts´ (?!) 63 procent aan bitcoin gemijnd in dat land. Maar de kwestie is: willen we die grote terugval meemaken? Wilt U dat doen, dit riskeren?!

Wij menen dat het ´t veiligst is om – ja het gaat u misschien shockeren…het grootste deel van onze winsten veilig te stellen. Van dus het meeste van wat we in de Modelportefeuille bezitten, te verkopen. Vandaag. 1 Mei 2021.

Beste Cryptobelegger, beste Abonnee, u hoeft ons helemaal niet te volgen hoor. U kunt rustig blijven verder crypto´s kopen en verkopen – wij kunnen toch niet in uw wallet kijken. Is onze zaak ook niet. Wat wel onze zaak is, is u het best mogelijke advies geven dat wij in huis hebben. OOK wanneer u dit liever niet zou horen…
 
 
Zal het al dadelijk voor deze maand, mei 2021 zijn, als en indien de Chinese overheid gaat optreden tegen de 63 procent mijners in eigen land? Misschien, misschien niet. Misschien duurt ´t nog wel een paar weken langer, of een paar maanden. Maar wij als team denken wel dat ´t er aankomt. En dat de hele cryptomarkt fors, zeer fors naar beneden gaat. Dat we niet de 866 procenten winst die we met u maakten willen riskeren, riskeren opnieuw te verliezen.
 

Het kan ook heel goed zijn dat we opnieuw zeer fors instappen met de berg cash die we aan de zijlijn houden, eens het gevaar geweken is. Wanneer die Chinese maatregelen er komen, de markt ze verteerd heeft, en opnieuw gaat stijgen. We vinden momenteel de kans op heel veel verlies groter dan de kans op veel winst nog behalen. Iedereen doet natuurlijk wat hij en zij goeddunkt…

Laat er geen misverstand over bestaan: wij blijven geloven in een schitterende toekomst voor een heel aantal munten en tokens. Maar niet alle cryptocurrencies zullen overleven, laat dit ook duidelijk zijn. We gaan daarbij niet zo ver als sommige specialisten die menen dat 99 procent van hen zullen verdwijnen (heeft CEO Garlinghouse van Ripple niet ook eens zoiets gezegd trouwens? ja hoor), maar toch. We zullen er alles aan doen om met die ´overblijvers´ te blijven zitten… Hoe mooi en onbewolkt de toekomst er op dit moment, 1 mei 2021 ook uitziet, met zoveel groeiende institutionele participatie en met ook de retail investor aan boord sinds 2021…we stappen er grotendeels uit voor een poos. Voor hoe kort of lang, dat hangt af van de ontwikkeling van de markt maar vooral van de overheden, alvast de Chinese, of en hoezeer zij dan die ontwikkeling in de weg staan. Dit is duidelijk, dunkt ons…

 
Tot daar de citaten. Ja S, ik denk dat we duidelijk waren. En stel je voor dat we ook XRP verkocht hadden, en Ripple ondertussen met de SEC een overeenkomst had gesloten?! Waarop de koers verondersteld zou verveelvoudigen… We deden het niet, en staan daar nog altijd achter. Het was op 1 mei jl. het beste dat we maar hadden kunnen adviseren – een ´tussenoplossing´.  Met zoveel cash aan de zijlijn zullen we ook opnieuw instappen, absoluut.  Nog vandaag in de Cryptonieuwsbrief (elke weekdag, gratis, via www.cryptonieuwsbrief.nl, als u hem nog niet heeft?) schreef ikzelf het volgende:

´Kijkt u hier zo u wilt naar de Fear & Greed Index, helemaal terug sinds die opgericht werd en gemeten kon worden. De Index staat op 10, wat de Extreme Fear, uiterste schrik nadert die 0 voorstelt. Op 28 maart 2020 ging die nog iets dieper, tot 8, en dit betekende een halvering van de bitcoinkoers. In die regionen bevindt de cryptomarkt zich vandaag, maandag 24 mei 2021. Het sentiment is niet alleen slecht maar bar-bár-slecht. Ga als u wilt bij uzelf na, wanneer u cryptobelegger bent: 

Overweegt u ernstig om er maar mee te stoppen? Staat het u al flink tegen ermee begonnen te zijn ooit? Haat u het elke dag maar weer die rode koersen te moeten aanschouwen? Heeft u misschien al uw wallet geledigd, alle crypto´s verkocht? Wel beste lezer, beste cryptobelegger – dan is DIT het dieptepunt van de cryptomarkt. Het zal dan niet veel erger worden, en alleen maar verbeteren. Zij het met nog steeds grote ups and downs. Ondergetekende steekt hiermee wel zijn nek uit (nooit te beroerd voor, het leven is aan de durvers) maar maandag 24 mei 2021 zou best wel eens de start van een nieuwe stierenmarkt voor crypto kunnen zijn…´

Dat klopt hoor S, het kan heel goed zijn dat de grootste dalingen reeds achter de rug zijn. Dat weet je pas zeker achteraf. Achteraf, weet je wel… 

Het ga u goed, alvast financieel! Dank voor uw mail en het compliment!

Beste groeten, 

Joost voor DCB

De cryptokoersen, ondertussen…

Tot daar, beste lezer en bezoeker op Biflatie.nl. En de cryptokoersen? Zij stijgen de hele dag al, sinds 11;45 vanochtend, een uur nadat de Cryptonieuwsbrief uitging…

Eén reactie

  1. Ik blijf mijn coins gewoon aanhouden. In maart van dit jaar ingestapt met 100 euro.
    Hoogtepunt 150 euro.
    Dieptepunt 20 euro. Momenteel 28 euro. Veel dieper zakken kan volgens mij niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.