Yuan op hoogste punt in 17 jaar


De valuta van China genaamd de yuan, munteenheid van de renminbi, staat momenteel ten opzichte van de Amerikaanse dollar op het hoogste punt in de afgelopen 17 jaar. Door de enorme groei van de economie in de afgelopen jaren is de munteenheid van China streeds meer gewild op de valutamarkt. In de afgelopen vijf jaar steeg de waarde van de yuan met 22,5%. De waarde van 元1,- (¥1,-) is momenteel iets meer dan $0,152.

In het begin van dit jaar meldde de China Securities Journal al dat China de eigen valuta in 2011 ongeveer 5% zal laten appreciëren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hierdoor zal China minder hoeven te betalen voor de import van de steeds duurdere grondstoffen. Dit heeft volgens China tevens een positief effect op de inflatie. De inflatie in China was in november 5,1% op jaarbasis en in december 4,6% ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden.

The People’s Bank of China laat de koers van de yuan dus langzaamaan stijgen. De Chinese valuta kan dagelijks slechts beperkt fluctueren. Dit komt door de ‘reference rate’ (middenkoers), die gekoppeld is aan de amerikaanse dollar. Dagleijks mag de koers maximaal een half procent afwijken van de vorige afgesproken middenkoers. Momenteel is de reference rate 6.5860 per dollar.

In de afgelopen maand steeg de koers van de Yuan 0,7% ten opzichte van de dollar. Amerika heeft China al meerdere malen verzocht de koers van de Yuan wat losser te laten. Volgens de Verenigde Staten houdt China de wisselkoers kunstmatig laag, om de export te stimuleren. China heeft veel maatregelen genomen om de kredietstromen enigszins in te perken en de economie af te laten koelen. Zo heeft The People’s Bank of China de rente afgelopen kwartaal twee keer naar boven bijgesteld. Ook moeten sommige Chinese banken hun rentetarieven verhogen tot soms wel 45% om de toename van de kredietgroei af te remmen.

De maatregelen schijnen echter niet echt goed te werken. In de eerste drie weken van 2011 hebben Chinese banken al voor meer dan 1,2 biljoen yuan  aan leningen verstrekt. Dat is ongeveer 135 miljard euro (1 Yuan is overigens ongeveer €0,11 waard). Dit bedrag is een enorme versnelling in vergelijking met december en zo’n 15% van het totale bedrag dat in 2010 is uitgeleend. In 2011 mag er niet meer dan 7,5 biljoen yuan worden uitgeleend, alsdus China Securities Journal.

Lees ook: China property prices to edge up despite tightening. K. Dil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.