De Amerikaanse president-elect Biden zal naar verwachting de overheidsuitgaven verder verhogen. Dat houdt het risico in dat de inflatie onder het presidentschap van Biden veel hoger zou kunnen uitkomen dan onder het presidentschap van Trump. De vraag is of de inflatiecijfers onder controle kunnen worden gehouden. Inflatie is namelijk een economische plaag die zich niet snel laat temmen.

Meer inflatie zou goed nieuws zijn voor de edelmetalen in het algemeen en voor goud in het bijzonder. Joe Biden zal vermoedelijk geen gemakkelijk presidentschap hebben, iets wat niets te maken heeft met het feit dat hij zal worden beëdigd als de oudste president in de geschiedenis van de VS.

Evenmin heeft dat te maken met de coronaviruspandemie en de inenting met een vaccin over het hele grondgebied van de Verenigde Staten. Dat dit moeilijke opgaves zullen worden, staat buiten kijf.

Joe Biden heeft een economie geërfd met een trage groei en een te hoge overheidsschuld. Gezien de torenhoge schuldenlast zal het duidelijk moeten zijn dat onder Biden als president de reële rentetarieven op ultralage niveaus zullen moeten blijven. We kunnen in dit geval zonder overdrijving van een schuldenval spreken: hoe meer de schulden groeien, hoe minder de economie zich hogere rentetarieven kan veroorloven.

Bovendien zal Biden het risico van meer inflatie onder ogen moeten zien. Sommige economen zijn zelfs van mening dat de nieuwe president een steentje zal bijdragen aan een golf prijsstijgingen. Is er een versnelling van de inflatie op komst? Tot dusver blijft de officiële consumenteninflatie gematigd. De CPI is op jaarbasis gedaald van 2,30% procent vóór de epidemie tot momenteel ongeveer 1,20%.

Sommige beleggers zijn daardoor waarschijnlijk verrast, gezien het uitblijven van echt hoge inflatiecijfers terwijl de FED de economie met gratis geld heeft overspoeld. Dit is echter minder verrassend wanneer de situatie uit een andere invalshoek bekeken wordt.

Op de korte termijn woog de negatieve vraagschok als gevolg van de pandemie inderdaad zwaarder dan andere factoren en mensen verhoogden eenvoudigweg hun vraag naar geld vanwege de enorme onzekerheid en beperkte mogelijkheden om geld uit te geven in de offline economie.

De FED heeft de geldhoeveelheid inderdaad fors verhoogd, maar de centrale banken creëren slechts een monetaire basis, terwijl het grootste deel (meer dan 90%) van de brede geldhoeveelheid wordt gecreëerd door de commerciële banken. Wat de inflatie betreft, moet dus niet zo zeer de balans van de Amerikaanse centrale bank, maar wel de kredietexpansie van de commerciële banken in de gaten worden gehouden.

Die banken verstrekken leningen en creëren zo deposito’s. Of brengen met andere woorden meer geld in omloop. De kredietverlening door de banken is eveneens gestegen en dat is precies de reden waarom het risico op inflatie in de nasleep van de coronaviruscrisis groter is dan na de recessie van 2007-2008. Toen werden de banken zwaar getroffen en wilden deze geen kredieten meer toestaan.

Nu is de situatie echter anders. De banken hebben niet aan de consumenten maar aan de ondernemers leningen verstrekt, waarschijnlijk omdat deze krediet nodig hadden om het hoofd boven water te houden tijdens de lock downs.

De versnelling van de vraag naar bankkredieten kan dus van tijdelijke aard zijn. Het tempo van de expansie van de kredietverstrekking is recentelijk inderdaad vertraagd. Maar als de pandemie voorbij is, kunnen consumenten weer volop hun kredietkaarten gebruiken en vastgoedkredieten afsluiten.

Hierin schuilt het belangrijkste risico voor steeds meer inflatie. Sommige economen wijzen namelijk op de inhaalvraag, meer bepaald op een sterke toename van de vraag naar diensten of producten na een periode waarin die producten of goederen moeilijk verkrijgbaar waren. De consumenten hebben de neiging om tijdens een recessie of een moeilijke economische periode minder te consumeren.

Dat is logisch ook: tijdens een crisis neemt de onzekerheid toe, dus houden de mensen hun geld bij zich. Wanneer het vertrouwen terugkeert op de markt, kan de consumptie weer stijgen. Met een uitbraak van de inflatie tot gevolg. Die kan mede veroorzaakt worden doordat Biden nog meer geld in de economie pompt op het moment dat de coronacrisis naar de achtergrond aan het verdwijnen is.

De snelheid van geld in omloop zal dan toenemen. Het is dus mogelijk dat we in 2021 een stijging van de inflatie te zien krijgen. Hogere inflatie betekent ook lagere reële rentetarieven, wat ook goed nieuws is voor goud.

Last but not least is Biden een voorstander van grote economische noodhulp, waaronder een tweede ronde van steunmaatregelen aan arme Amerikanen. De koopkracht van de consument kan in 2021 dus fors stijgen, wat automatisch zou kunnen leiden tot hogere consumentenprijzen.

De FED zal waarschijnlijk niet krachtig reageren op stijgende inflatie door de rente te verhogen omdat ze het risico niet wil lopen dat de economie vertraagt. Kort samengevat: tegen die achtergrond kan de goudprijs alleen maar stijgen.

Harm van Wijk

www.beleggen.com

2 reacties

  1. Zowel met trump als met sleepy joe zou naar mijn mening de goudprijs omhoog moeten gaan. De money printers staan volop aan.. de pieken zijn al duidelijk te zien in crypto.. wanneer volgt goud?

    1. Ik ben het volledig met u eens dat de geldpersen zowel onder Biden als Trump overuren gaan draaien. Al was het maar omdat er volgend jaar 6 biljoen aan staatsleningen afgelost / doorgerold moeten worden. Zie daar maar eens een koper voor te vinden die de huidige rentestanden accepteert.

      Er is wel 1 heel groot verschil tussen Trump en Biden. Trump is meer geneigd om de stimulussen te gebruiken voor productieve doeleinden zoals infrastructuur, minder regelgeving en een aantrekkelijker vestigingsklimaat zodat meer bedrijven naar de VS terug keren. Dit vergroot de aanbod van goederen en diensten.
      Biden daarentegen wil de stimulussen gebruiken om de bevolking schadeloos te stellen voor contra productieve paradepaardjes zoals de green new deal, lockdowns en veel wetgevingen welke een onaantrekkelijker vestigingsklimaat creeren in de VS. Dit zorgt ervoor dat er meer geld omloop komt welke jaagt op minder aanbod van goederen en diensten t.o.v. Trump. Ook verwacht ik dat onder Biden de stimulussen veel groter gaan worden dan ze onder Trump zouden zijn geweest omdat hij ook zijn links progressieve achterban tevreden zal moeten houden.

      De conclusie is dat zowel onder Trump als onder Biden de inflatoire druk toeneemt en de status van de dollar als wereldreservemunt onder druk komt te staan. Wel denk ik dat dit proces onder Biden veel sneller en sterker zal zijn, en de uiteindelijke klap ook een stuk groter. Al was het maar omdat er na de klap minder productie in de VS over zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: