Zal technologie de economie gaan redden?

13

De Consumers Electronics Show in Las Vegas is één van de grootste beurzen voor consumentenelectronica. Het Zuid-Koreaanse LG heeft een nieuw systeem dat 70 % van alle smart-TV’s zal gaan besturen. De nieuwe TV’s worden voornamelijk nog dunnere flatscreens met een gebogen scherm ditmaal.  Zogenaamd 4K-uitzendingen komen ook richting consument, wat nog betere, scherpere, mooiere beelden moet opleveren.  Nieuwe controllers ook voor de gamingwereld en natuurlijk nog veel meer.  Allemaal innovaties, allemaal nieuw en nieuw is verondersteld beter en dat zorgt dat de consument meer zal gaan spenderen, het doel is de vervanging van “oude” spullen.  Daar draait het vooral om in een (wereld)economie. Kijk ook eens deze video om te zien hoe onze consumptiemaatschappij / weggooimaatschappij in elkaar steekt.

technology

Het is hierbij wel rekenen op een consument die zijn en haar koopkracht stelselmatig heeft zien afkalven. Er zal altijd een niche-publiek zijn dat blindelings en ongeacht het prijskaartje de laatste snufjes en gadgets aanschaft. Om van een commercieel succes te kunnen spreken moet een product echter de grote massa mee hebben.

Technologie als drijfveer van de economie?

De Amerikaanse schrijver John Mauldin is op Business Insider alvast voor zijn doen bijzonder enthousiast.  De auteur van onder meer het boek met de veelzeggende titel ‘ENDGAME’ lijkt aan het begin van het nieuwe jaar wel een bocht van 180 graden te maken.  Hij stelt nu : “Life-changing innovations everywhere will overwhelm forecasts for a low-growth future”.  Mauldin ziet nieuwe Einsteins, Newtons en Watts aan de horizon.  Robotica, biotechnolgie, nanotechnolgie.  Talloze 3D-toepassingen die voorheen ondenkbaar waren. We moeten blijven geloven in ons “human capital”, aldus Mauldin.  De komende 20 jaar zullen meer uitvindingen het licht zien dan in de totale afgelopen 100 jaar. Hier is overigens het hele interessante artikel te lezen.

Prijzen van consumentenelektronica dalen

Wat lezen we op Hln.be in dit opzicht : “We zullen dit jaar minder uitgeven aan technologie”.  Dat is een wat misleidende titel want het zou hoofdzakelijk komen door lagere prijzen voor een en ander. Inderdaad wordt technologie, uitgezonderd de allerlaatste en dus duurste snufjes, elk jaar een stukje goedkoper doordat meer en meer geproduceerd en verkocht wordt.  Zo zal bijvoorbeeld de verkoop van smartphones stijgen van 1 miljard stuks vorig jaar naar 1,24 miljard in 2014 (hoe ze dit reeds op voorhand zo kunnen inschatten is ons een raadsel maar soit). Feit blijft dat consumentenelektronica al lang in een trend van deflatie zitten. Lees: Consumentenelektronica daalt met 22% in 2013.

Toekomst

In Vlaanderen, België bestaat een spreekwoord dat zegt : …maar verder geen nagel om aan zijn gat te krabben”.  Bedoeld wordt iemand die koopt en koopt, vaak het allernieuwste, het opvallendste, maar zich dit eigenlijk helemaal niet kan permitteren. Een werkloze, een deeltijds werkende, of zelfs iemand met twee parttime banen, die niet of nauwelijks financieel kan rondkomen maar toch zijn en haar laatste centen spendeert aan pakweg een nieuwe computer, tablet of smartphone… De grote vraag is natuurlijk, raakt de markt ook een keer verzadigd, of is dit al enigszins het geval en vandaar de dalende prijzen? We zullen zien in hoeverre de technologie een belangrijke rol in de economie van de toekomst zal gaan spelen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie