Zaterdag 14 november 2020. De Week

De week die was en de week die komt. We sprokkelden voor u vernemenswaard nieuws van de afgelopen zeven dagen, dat ondergesneeuwd dreigde te raken door de voorpagina´s van menige media. Daarop stonden het Coronavirus/COVID-19, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en economisch nieuws. In de gespecialiseerde pers over digitale munten en blockchain technologie stond bitcoin op het hoofdmenu. En terecht. We kijken eveneens vooruit naar wat de komende week wel kan brengen. De Week dus, en die begint met:

Coronavirus/COVID-19

Het Coronavirus toont nog geen tekenen van wijken. Hoewel de cijfers van besmette personen en overledenen her en der lichtjes dalen, maar dat betekent dan louter dat de stijging iets afzwakt. We moeten ergens hoop uit putten, nietwaar. De VS als zwaarst getroffen land in nominale cijfers rondde de kaap van 11 miljoen besmettingen afgelopen week. Met 250.000 Amerikanen die eraan ten onder gingen, ook een nieuw record of dieptepunt. Nederland staat nog steeds op een hoge plaats – 23 – in de ranglijst van landen waar het virus tekeer gaat met op moment van schrijven afgerond 435.000 besmetten en 8300 overlijdens. Buurland Frankrijk zit in de niet-benijdenswaardige top 5, met richting 2 miljoen geïnfecteerden. Wereldwijd kwamen er de afgelopen 24 uur ongeveer 650.000 besmettingen bij en vielen er 10.000 doden. Hier treft u de precieze, officiële cijfers aan, die meermaals per dag geüpdate worden. De trieste stand over heel de wereld is 53.798.143 besmettingen en 1.310.269 overlijdens.

Vaccin/ Van kinderen van gastarbeiders tot miljardairs

Tezamen met farmareus Pfizer ontwikkelde het Duitse bedrijf BioNtech het eerste werkzame vaccin tegen Corona/COVID-19. Het is een Duits-Turks echtpaar dat aan de bron ervan ligt. De Volkskrant: ´‘Van kinderen van gastarbeiders tot miljardairs’, kopte zakensite Business Insider onlangs over Uğur Şahin en Özlem Türeci, oprichters van de Duitse farmaciefirma BioNTech. En nu heeft het bedrijf ook nog eens ’s werelds eerste werkzame coronavaccin afgeleverd.´ 

Coronavaccin weigeren

Dienstweigeraars is een term van lang geleden, toen de dienstplicht in de meeste landen nog verplicht was. Verplichte legerdienst, laat ons hopen dat het nooit meer hoeft. Maar een nieuw mensenras is ondertussen opgestaan: de Vaccin-weigeraars. Of het nu van Pfizer is of van een van de 150 andere ontwikkelaars, argwaan kan bestaan of de ontwikkeling niet snel-snel gebeurd is. Te snel? Vanwege de hoogdringendheid of omdat er stappen overgeslagen werden? Snel zal het dan wel zijn, bijna een jaar na de uitbraak van het Coronavirus in China. Terwijl dat normaal twee tot drie jaar kan duren. Vooraleer alle veiligheidsprocedures afgewerkt zijn en het groen licht gegeven wordt vanwege overheidsinstanties voor productie. We kunnen ons voorstellen dat alle andere ontwikkelingslijnen op een laag pitje werden gezet, om een middel tegen dit Coronavirus voorrang te geven. In ieder geval is een aantal mensen niet overtuigd van de veiligheid van alvast dit eerste, Pfizer vaccin. Er is ook niets geweten over hoe lang het werkzaam zal zijn, noch over de effecten op langere termijn. Alle testfsases werden ook nog niet doorlopen. En u, beste lezer, gaat u het vaccin laten toedienen of toch liever niet? We vernemen het al altijd graag…

(Geen) versoepeling Corona maatregelen

´Diederik Antonius Maria Paulus Johannes Gommers is een Nederlandse arts met intensieve zorg als medisch specialisme. Hij is werkzaam als intensivist bij het academisch ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.´ Wikipedia.org. ´Het was even schrikken voor Diederik Gommers: een goedbedoeld filmpje om aan jongeren het coronavirus uit te leggen, werd na klachten van Instagram verwijderd. Maakten hij en Marion Koopmans zich schuldig aan het verspreiden van ‘fake news’? In de podcast Virusfeiten vraagt Tijs van den Brink hoe het zat.´ Nporadio1.nl. De arts stelt zich ernstig vragen bij enige versoepeling van Coronamaatregelen. November en december, de eerste wintermaanden van 2020 zeg maar, worden cruciaal, stelt hij. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care: ´´We hebben deze zomer gezien dat het aantal besmettingen toeneemt als mensen meer contact met elkaar hebben. Dus ik hoop dat we geleerd hebben van de zomer, want we gaan nu nog de moeilijke winterperiode in´´.

Zorg voor een verzekering

´12 november is voor zorgverzekeraars de deadline om de premies van het basispakket bekend te maken. Vanaf dat moment kunnen consumenten overstappen naar een andere verzekeraar. Opzeggen kan tot en met 31 december. Een nieuwe polis afsluiten bij een andere verzekeraar kan nog tot en met 31 januari.´ Kijkt u hier zo u wilt voor alle bedragen. 

Bitcoin en andere cryptomunten

Final Warning! Must See Bitcoin Video! Zo kondigt Didi Taihuttu van de wereldbekende Bitcoin Familie een van zijn videoboodschappen aan. Dat maakte ons nieuwgierig natuurlijk, met BTC dat een nieuw tweejaarlijks hoogtepunt aantikte afgelopen week van 16.500 dollar. Is het positief nieuws dat Mister Bitcoin meldt of….negatief? Watch and learn:

Economisch herstel

In de maanden juli, augustus en september 2020, tussen de eerste Corona golf en de tweede, groeide de Nederlandse economie met een historisch hoge 7,7 procent. De grootste kwartaalgroei ooit. Eens er veilig versoepeld kan worden en het virus tekenen van duidelijke afname vertoont, is dit een mooie voorbode van duurzaam economisch herstel. Er is dus licht aan het eind van de spreekwoordelijke tunnel. This too shall pass, ook dit zal voorbijgaan, moeten we maar denken. Echter toch ook en vooral: alleen WIJ zijn verantwoordelijk voor goede of slechte Corona cijfers. U en ik. Dus we weten wat ons te doen staat? Handhygiëne, afstand houden en mondkapjes op tot de kust – en liefst ook alle vasteland – weer veilig is. Doen!

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.